Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Router til spillefolket

Den nyeste router fra Sitecom formår at kombinere avancerede funktioner med en let brugergrænseflade. Der er dog enkelte punkter, som er uforståelige i en spillerouter. Alt om DATA har kigget nærmere på den.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

For gameren må der ikke være lag i dataoverførslen, og det kan være katastrofalt, hvis forbindelsen pludselig forsvinder. Derfor har Sitecom lavet WL-309, eller Wireless Gaming Router II, der skulle være kræs for gamere, og med forventningerne skruet op gik vi igang med at teste den.

WL-309 er en såkaldt dualband gigabit router, hvilket betyder, at den har to radiosendere indbygget, så den kan lave to separate trådløse netværk. Et på 2,4GHz-netværket og et på 5GHz-netværket, og af mange grunde er det en rigtig god ting.

Dels er 2,4GHz-båndet efterhånden ret overfyldt. Stort set alt med en trådløs forbindelse bruger dette frekvensbånd, dels har du mulighed for at have et netværk, hvor alle enheder kan koble sig på, altså både b, g og n, og så et, hvor kun n-enheder kan koble sig til.

Humlen her er, at hvis en g-enhed slutter sig til et netværk, der understøtter både g og n, så gearer hele netværket ned til den laveste hastighed. Ved at have et segment kun til n-enheder, sikrer du dig mod at netværkshastigheden går til g-hastigheden.

Automatik i højsædet

Normalt når vi tester routere, og ikke mindst gamingroutere, skal vi ind og indstille routeren. Funktionen QoS, eller Quality of Service, bestemmer, hvordan routeren håndterer trafik over netværket. Derfor er det ofte en god ide at gå ind og give spil den højeste prioritet, og hvis du har VoIP i en eller anden form, så bør det også have høj prioritet.

Men det er faktisk ikke nødvendigt med WL-309. Denne router kommer med SteamEngine- og WISH-teknologierne indbygget, hvilket betyder, at den automatisk tager højde for − og prioriterer − de datapakker, der kræver det, altså spil og VoIP.

Det betyder dog ikke, at du her helt uden indflydelse. For hvis du insisterer på at gå ned og pille i indmaden på routeren, vil du opdage, at du sagtens selv kan tilføje regler til både SteamEngine og WISH. Det kræver naturligvis, at du kender protokoltypen, sætter prioriteten og ikke mindst det interne og eksterne ip-adressespænd som reglen skal arbejde med.

Sikkerheden på plads

Som alle routere i dag, er der en firewall indbygget i routeren, og som ved alt andet ved denne router, så er du ikke nødt til at indstille den. Men hvis du har behov for det, kan du sagtens pille i indstillingerne i firewall’en.

Således kan du for eksempel sætte virtuelle servere op, du kan lave port forwarding, oprette web-filtre og sætte regler om for, hvornår bestemte maskiner på netværket må få adgang til internettet.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, selvom det måske virker sådan. Routeren er ret dyr for en hjemmerouter, og på grund af den høje grad af automatisering i routeren er der visse indstillinger, det er meget svært at foretage. Som en plug-and-play router er den fantastisk, men som en router til nørden, der godt vil pille ved alle funktioner, er den mindre god.