Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Prisvenlig stationær quad core pc med effektiv cpu-grafik

MEDION sender igen en ny stationær computer på markedet, den vil måske ikke imponere hardcore computerentusiaster. I stedet er det en bundsolid platform, der passer til den gennemsnitlige computerbrugers behov. Prisvenlig og fornuftigt udstyret.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du er en hardcore gamer, der mener, at et dedikeret grafikkort er for slapt, eller du roder med avanceret 3D-animation eller jonglerer med tunge InDesign filer og lignende, er denne computer ikke det, du søger.

MEDION AKOYA E4070D MD8380, der bliver solgt i danske Aldi forretninger fra onsdag den 6. februar til 2.999 kroner, er i stedet en bundsolid stationær computer med Windows 8. Den er kendetegnet ved, at man får meget computer for pengene, hvis man søger en computer, der kan bruges til lidt af hvert.

Der er tale om en allround computer, der sagtens klarer multimediebrug som film, musik og lignende foruden andre hverdagsopgaver. Selvom den anvendte quad core processor fra AMD ikke er den processorer, der har den største råstyrke, har den rigeligt til at klare normale computeropgaver med overskud.

Udover dette er den integrerede grafik ganske effen, den gør, at man sagtens kan spille fuldbyrdede computerspil, så længe man ikke giver sig i lag med de spiltitler, der er hårdest ved processoren og grafikkortet.

God gedigen familiecomputer

MEDION AKOYA E4070D MD8380 koster ikke alverden af en desktop computer at være. Slet ikke når man tænker på, hvad man får for pengene. Processoren i den stationære er en AMD A10-5700-apu (Acellerated Processing Unit), som AMD betegner deres processorer med integreret grafik.

Det er en APU med fire kerner og en nominel hastighed på 3,4 GHz. Når belastningen er ekstra høj, kan hastigheden på enkelte af kernerne automatisk hæves til 4,0 GHz via AMD’s Turbo-Core-teknologi.

Chipsættet, der anvendes, er et AMD A75 chipsæt, der blandt andet understøtter usb 3.0 porte, sata 6Gb/s stik og pci-e 2.0 interface, raid 0,1 og 10, hvilket dog kræver, at der investeres i endnu en harddisk. Endelig kan man supplere den i apu’en eksisterende grafik med et dedikeret pci-e x16 grafikkort i en AMD Dual Graphics opsætning hvis ønsket.

Der er som sagt ikke noget dedikeret grafikkort i MD8380, men til almindeligt brug er den i apu’en integrerede Radeon HD 7660D-grafikchip med DirectX 11 understøttelse også ganske glimrende. Det er en integreret løsning, der, hvis vi ser isoleret på den grafiske formåen, er langt stærkere end den tilsvarende Intel Graphics 4000, der sidder i de fleste af Intels Core-processorer.

Det betyder, at man har en computer, hvor man i hverdagen under normale omstændigheder ikke vil kunne mærke, at der specielt er mangel på kræfter, hverken når processoren eller grafikdelen belastes. Der vil selvfølgelig være opgaver, der tager længere tid på en computer som denne end på en high end computer, det kan ikke undgås. Men i løbet af vores test af computeren føltes den hverken sløv i Windows 8 startside med de forskellige apps, og heller ikke i andre sammenhænge.

MD8380 har 4 GB ddr3 ram, 8 GB ville selvfølgelig være dejligt, men sandt at sige klarer de 4 GB ram sagen ganske tilfredsstillende. Til gengæld er hastigheden på systemhukommelsen 1.600 MHz.

Drev med fut i

Harddisken er det sidste store element i denne computer, og den er med til at øge brugsværdien på to måder. Først og fremmest giver den 1 TB store harddisk masser af plads til at gemme billeder, videoer, dokumenter med mere, mens der stadig er plads til at installere alle de programmer, man har lyst til.

En anden fordel ved den 7.200 rpm harddisk er, at den er meget hurtig af en traditionel harddisk at være. Vi målte hastigheden med HD Tune Pro 5.00, hvor vi målte en score på 153,5 MB/s i sekventiel læseoverførsel. I samme program nåede harddisken henholdsvis 179,5 MB/s i sekventiel læsehastighed og 173,4 MB/s i sekventiel skrivehastighed i filtesten ved standardindstillinger.

Man opnår ikke helt samme hurtige brugerfornemmelse som ved en ssd, grundet søgetiderne er meget højere, men der er ingen tvivl om, at harddisken sender systems samlede ydelse i vejret, når der er tale om harddiskintensive operationer.

Lidt flere målinger

Foruden vores egen hands-on erfaringer med MD8380 har vi foretaget en række målinger, der skal illustrere, hvilket niveau denne stationære computer ligger på.

Vi startede med PCMark 7, hvor der blev opnået en PCMark suite score på 2.499 PCMarks. Det viser, som ventet, at MD8380 trods det faktum, at den har en Quad Core apu ikke er blandt de stærkeste computere. Scoren skyldes også andre kriterier. Havde computeren haft en ssd, var scoren steget en hel del, da den påvirker den samlede score betydeligt.

For at isolere processorydelsen målte vi AMD A10-5700 apu’en med SiSoftware Sandra 2013. Her scorede den en aggregeret score på 38,26 gops (giga operations per second). Det er en fornuftig score, der viser, at vi langt fra har at gøre med en sløv computer.

Der er dog langt op til Intels kraftigere processorer, der i forbindelse med udregninger har langt større kræfter specielt i Core i7-processorerne. Dog klarer MD8380 produktivitetsopgaver som tekstbehandling, regneark, multimedieanvendelse og andre almindelige hverdagsopgaver uden problemer.

For at få en ide om hvor stærk Radeon HD 7660D grafikken i A10-5700 var, målte vi ydelsen med 3DMark 11 i entry mode, det resulterede i en ikke uvigtig E2357 3DMarks. Uden at fornærme nogen kan man godt sige, at Intels bedste nuværende cpu-grafik Intel Grapihics 4000 ikke kommer i nærheden af dette tal.

De sidste målinger, vi foretog, var med CineBench R11.5 hvor der blev målt 34,10 fps i OpenGL testen. Det viste igen, at grafikdelen i apu’en var ganske glimrende og processorens stærke side. Desuden måltes multi cpu-hastigheden til 2,89 point. Det er en score, der på den ene side lægge afstand til deciderede low voltage systemer, men viser at der er langt op til Intels talknusere, når det kommer til ren regnekraft.

Alt det andet

Der er meget mere at overveje, når man skal købe ny computer end rå ydelse, selv om den også er vigtig. Ud af til er der ikke sket meget. Computerens kabinet ligner de fleste MEDION stationære computere, vi har set længe. Den har det sorte højglanspolerede plastickabinet, og det fylder ikke meget på skrivebordet, hvis man ønsker at have den stående der.

Som vanligt, fristes man til at sige, findes der på oversiden en harddisk-dock, hvortil man kan tilslutte en ekstern MEDION HDDrive2Go harddisk, uden at der skal anvendes kabler. Docking interfacet understøtter usb 3.0.

Nu da vi er begyndt at omtale udstyr, skal det siges, at til prisen har MD8380 ganske flot med features. Der er selvfølgelig indbygget 1 Gbit/s ethernet, men der er også 802.11n WiFi således, at computeren også kan koblet på det hjemlige trådløse netværk.

Der er indbygget dvd-brænder samt et panel med multikortlæsere på fronten.

Ud over dette er der i alt 3 usb 3.0 porte og 5 usb 2.0 porte, hdmi-stil samt vga-stik. Der er stik til hovedtelefon samt mikrofon foran, og bagpå stik der matcher det indbyggede 7.1 kanals lydkorts funktion. Dette inkluderer også en optisk spdif-udgang.

Der medfølger ud over dette en del software mest ud i multimediegenren, men også et program hvormed man skal kunne slette sine data, så de ikke kan genskabes.

Som det ses, får man meget computer for 2.999 kroner. Det er ikke den stærkeste computer, men den er på den anden side heller ikke en astmatisk anakronisme af en computer.