Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pc-højttalere i forskellige luftlag

God lyd behøver ikke udelukkende være begrænset til stereoanlægget eller alternativt associeret med en iPod dock. AOD rusker op i tanken om god lyd til den hjemlige computer.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der var en tid, hvor tanken om god lyd på computeren i højere grad var oppe i tiden, end den er nu. Ikke forstået således, at vi som computerbrugere ikke længere er interesserede i god lyd, når vi tilbringer tiden foran computeren.

Det har snarere været således, at fokus i det offentlige rum eksempelvis mere har været på lyd fra diverse iPod højttalersystemer end på pc-højttalere, der forbindes direkte til computere og bruger denne som lydkilde.

Det er meget normalt at anvende computeren eller netværksenheder til lagring af såvel musik som film.

Derfor er det vel ikke for meget forlangt at få adgang til god lyd i forbindelse med førnævnte og selvfølgelig også til sine computerspil.

Valg af platform

Højttalersystemer til pc’ere kommer i flere afskygninger. Det hele startede for mange år siden med to højttalere som normen.

Siden er de 2.1 kanals systemer kommet til, hvor de to højttalere suppleres med en subwoofer, der skal levere de dybere basniveauer i det nedre frekvensområde. En overgang kunne man købe quad højttalersystemer med fire højttalere blandt andet fra Creative Labs, en løsning der ikke ses mere.

Siden er 5.1 surroundsystemer kommet til specielt rettet mod spil og film segmentet. Indledningsvis var alle pc-højttalere kablede, i dag er det muligt at købe højttalere til computeren, der ligeledes kan fodres via trådløse forbindelser.

En af deltagerne tilbyder denne mulighed, men det vender vi tilbage til i afsnittet »sådan testede vi«. Fælles for alle er, at de har indbygget en eller anden form for aktiv forstærkning, da de som udgangspunkt alle tilsluttes til et lydkort i computeren.

Der findes dog enkelte pc-højttalere, der tilsluttes til computeren via et usb-kabel og ikke direkte til lydkortet i computeren. En af vores deltagere er af den type.

Valg af type

Interessen faldt hurtigt på pc-højttalere, der enten tilhører kategorien med to enkeltstående højttalere, eller 2.1 kanals løsninger der har en subwoofer oveni. Det er der flere årsager til.

For det første er langt hovedparten af højttalersystemer til computere af den type. De har desuden den fordel, at de lettere kan placeres, også hvor pladsen måske ikke ligefrem er ypperlig. Ofte står computeren jo ikke lige- frem fremme i stuen men lever et stille liv i et separat lokale.

Desuden giver de færre enheder, der eksempelvis hører til et 2.1 kanals højttalersæt, i hvert fald i teorien, mulighed for bedre lyd for samme penge sammenlignet med et 5.1 kanals højttalersæt. Nogle film- og spil-elskere vil måske begræde det en smule, men de deltagende højttalersystemer klarer nu mosten meget godt på hver deres måde.

Desuden er vi som udgangspunkt interesserede i højttalernes evne til at formidle lyd bredt, det vil sige såvel med kvaliteter indenfor musik, film som til spilbrug.

Hovedvægten vil dog ligge på evnen til musikalsk formidling. Det kan virke mærkeligt, at prisspændet er så stort som det er, det skyldes ønsket om at vise mulighederne indenfor pc-højttalere i dag.

Desværre røg den oprindelige tanke om parvis matchning af højttalere fra billigste til dyreste system grundet opståede huller i leverancemulighederne.

Lydkvalitet, det evige tema

Hardcore lydentusiaster er nogenlunde lige så lette at gøre tilfredse, som det er at afholde akademikere fra at indgå i polemik. Det er for øvrigt begge ganske fornuftige egenskaber, men peger hen på problemetikken ved et emne som lydkvalitet.

Hvad den ene synes er godt, vrænger den følgende næse af. Nu skal det heller ikke foran- ledige til at tro, at lydkvaliteten for de deltagende pc-højttalere på nogen måde er lig, hvad gode klassiske forstærker/højttaler- kombinationer kan præstere.

Det kan ikke sammenlignes, derfor skal der ikke drages paralleller mellem de karakterer højttalerne opnår og high-end anlægget hjemme hos audiofile ingeniører med hang til perfektionisme. Dog kan det garanteres, at de tider er ovre, hvor lyden fra pc-højttalere undertiden kunne minde om to katte, der sloges i en overdimensioneret tindåse.

Sådan testede vi

Som udgangspunkt var det vigtigt, at skabe så lige vilkår for alle deltagere som muligt. Som fikspunkt valgte vi et Asus Xonar Essence ST lydkort, der kunne sikre en høj, komparativ lydkvalitet.

Lydkortet var sat til standard indstillinger, forstået på den måde at der ikke var aktiveret effekter af nogen art, der på nogen måde kunne tage fokus fra ren lydgengivelse. Afspilningskvaliten blev sat til bedste kvalitet.

Højttalersættet fra Bose blev dog ikke koblet til lydkortet, al den stund det skulle forbindes direkte til usb-porten på computeren. Den havde sin egen lydbearbejdning indbygget. GigaWorks T20W blev også testet via direkte tilkobling til lydkortet og ikke trådløst for at sikre et så objektivt sammenligningsgrundlag som muligt.

Lyden blev testet via tabsfri FLAC-filer samt enkelte højkvalitets mp3-filer indenfor alle tænkelige genrer; klassisk, folk, rock, pop, folk, symfoniorkestermusik, blues og så videre.

Oven i dette blev højttalerne udsat for film i action-genren for at høre kvaliteterne på effektfronten samt i spildemoen af Mass Effekt 2, der ligeledes er en god indikator for genren.

Satellitterne blev placeret på et bord i 74 centimeters højde. Der lyttedes efter højttalernes samlede lydbillede, om det var homogent, varmt, analytisk eller havde andre karakteristika.

I samme proces blev det vurderet hvorledes diskant, mellemtone og baskvalitet og karakteristka var for de enkelte højttalersystemer. Endeligt blev features taget med i betragtning, såsom opstilling, medfølgende udstyr samt brugervenlighed. Prisen vurderedes som altid i forhold til om det passer med, hvad man fik for pengene.

Altec Lansing plejer at levere nogle ganske gedigne højttalersæt til computerbrug. De har været med i gamet i mange år. Derfor følger forventningerne dem, som unge følger moden. Desværre må det allerede nu siges, at dette sæt fra Altec Lansing ikke helt opfylder forventningerne til et Altec Lansing pc-højttalersystem.

Der er tale om et klassisk 2.1 kanals system, der tager sig ganske imponerende ud. Sættets subwoofer er trapezformet med basport fortil og ganske omfangsrig til et pc-højttalersæt. Satelliterne har mellemtone enhederne monteret i et rørformet kabinet, der, ligesom diskanten, er monteret på en røgfarvet stykke plast.

Til kontrol af højttalersættet medfølger en multifunkions keglestubformet kontroller. Ideen er smart, udførelsen med skiftende lysdiodeshows på enheden måske snarere popsmart. Den er heller ikke videre let at holde styr på, den har en tendens til at ville lette, når den betjenes.

Det er ikke lydnivaeuet det er galt med, sættet kan spille meget højt, og bas er der rigeligt med. Effekten for systemet er angivet ikke mindre end samlet 200 watt RMS kontinuerligt. Dermed egner sættet sig glimrende til bastung musik, til film og i spil fungerer det specielt godt.

Men der er et men, og det er, at bassen ikke reagerer specielt hurtigt, og at den endnu værre ikke har en fasthed over sig. Den vil gerne buldre i stedet, hvis man skruer for meget op.

Det samlede lydbillede står en anelse usammenhængende, diskanten er i orden, mellemtonen har mangler. Lydbilledet er ikke så dynamisk og virker en anelse slap.

Bose højttalere til computeren, det er ikke lige det, det amerikanske højttalermærke oftest forbindes med. Som regel er Bose forbundet med sindrige tekniske surroundsystemer, der er uanseelige men trods alt leverer stor lyd. Det skal dog siges, at Bose faktisk leverer flere pc-højttalersystemer, hvor dette Bose Companion 5 sæt er i den øvre ende af skalaen.

Der er tale om et 2.1 kanals system med to satellitter og en subwoofer, intet mærkeligt i det. Derimod er det testens eneste højttalersystem, der kobles til computeren via en ordinær usb-port. Det lyder ikke som opskriften til god lyd, men Bose har skruet et fornuftigt højttalersæt sammen.

Samlings- og materialekvaliteten overbeviser ligeledes, det er til at få øje på, at kvalitet og pris ofte følges ad. Ligesom andre her i testen medfølger der en kontrolenhed, der ligesom hos de andre indeholder hovedtelefonudgang og aux indgang.

Her er den lille puck, som kontrolenheden minder om, i ubetinget bedre kvalitet. Den er tung og uforlignelig præcis i brug, når volumen skal justeres så tap oven på den, og lyden mutes. Som eneste sæt medfølger desuden en test-dvd med blandet musik og filmklip, der kan nydes sammen med højttalersættet.

Lyden fra sættet betegnes ved at besidde stor transparens, instrumenter kan adskilles fra andre i større arrangementer. Diskanten og mellemtonen er veldetaljerede, og bassen er god, stram og præcis omend ikke afgrundsdyb. I spil og film kan den sidste atmosfære og tyngde mangle. Tonalt hælder højttalersættet mod det analyserende og kan virke en anelse koldt, hvis man er til varm gengivelse.

Testens første højttalersæt bestående af blot to højttalere, og en ud af blot to sæt med den sammensætning. Det skaber naturligt ekstra krav til pc-højttalernes evne til at kunne gengive hele lydspektret fra de lave til de høje frekvenser.

Et punkt, hvor GigaWorks T20W er unikke her i testen, er ved, at de kan tilsluttes computeren via kabel og yderligere kan vælges anvendt som trådløse pc højttalere. Det giver selvfølgelig nogle placeringsmæssige og æstetiske fordele, men det må forventes at kunne have negative indvirkninger på lydkvaliteten.

Det er for øvrigt muligt at spare lidt penge ved at investere i udgaven af T20 uden trådløse opkoblingsegenskaber. Effekten er opgivet til 14 watt RMS pr. kanal, RMS er den troværdige effektangivelse, der ikke er pumpet kunstigt op. Forvent ikke noget imponerende basniveau, og hvis målet er at spille rigtigt højt, er sættet heller ikke det rette.

Hård rock og hardstyle er ikke lige sættes stærke side. Hvis spil, og film er omdrejningspunktet, skal man også tænke sig om. Der mangler lidt klang og bas. Er musiksmagen mere til almen rytmisk musik, eller andre genrer, hvor basgangen ikke er totalt dominerende, er højttalere bestemt en overvejelse værd.

Mellemtone/basenheden er nok ikke helt uden årsag dertil. Frekvensgangen er opgivet som værende det samme som JBL sættets, men der er tale om en totalt anderledes lydkarakteristik. T20W har en præcis bas, den er tør og korrekt.

Mellemtonen er noget bedre end hos JBL, musikken er mere dynamisk med mere frigjorte stemmer og ikke så ringe transparens. Der er indstillinger for bas, treble og volumen på højre højttaler.

Andet højttalersæt fra Creative er mere jordbundet end den første, og så er der her tale om et 2.1 kanals højttalersystem. De to satellithøjttalere er monteret en metalfod, det ene kabinet viste sig at være monteret lidt skævt på standeren, ikke at det påvirker lyden, det er bare ærgerligt. Den medfølgende subwoofer har tre højtalerenheder og bærer betegnelsen SLAM. Det står for øvrigt for (Symmetrically Loaded Acoustic Module).

Sættet fremstår for øvrigt ellers i flot finish og bygningskvalitet. Det er også et af de sæt, hvor der ingen ekstern strømforsyning er at tage hensyn til. Udgangseffekten er angivet til 80 watt og frekvensområdet angivet fra 30Hz til 20KHz.

Det er nu ikke det, der er vigtigt ved dette højttalersæt, det er måden, systemet spiller på. Satellitterne er vinklede bagover, dog skal bordet stadig være af en vis højde for at opnå den optimale lytteposition.

Også her tilsluttes en kontroller via kabel til subwooferen med det formål at kontrollere volumen. Den er af højere bygningsmæssig kvalitet end hos Altec Lansing. Spilleglæde er ikke et helt forkert udtryk at anvende om dette højttalersæt. Den samlede tonale balance, er her bedre end hos de første tre deltagere i testen.

Lydbilledet hælder en anelse mod den kolde side. Mellemtonen er lidt svagere end diskanten, der er ret veldefineret. Bassen er måske den, del der imponerer mest, uden at den virker påtrængende eller dominerende. Den går ikke helt i bund, hvilket undertiden kan høres i musik og især i spil. Den er dog stram, hurtig og med et præcist kick, der gør sættet egnet til rytmisk musik og rockmusik.

Som tester af alskens hardware bliver oplevelsen let lidt rutinepræget. Ikke at situationen altid er den samme. Men der skal efterhånden en del til, før overraskelsens subtile furer tegner sig i pandebrasken.

Edifier S730 var dog hardware for netop det. At påstå at subwooferen til dette 2.1 kanals højttalersystem er stor, er en underdrivelse af en anden verden. I hvert fald når talen går på pc-højttalersystemer.

I det hele taget er det voldsomme tal, der slynges ud med, 2× 75 watt RMS plus 150 watt RMS for subwooferen. Der sidder da også et velvoksen køleribbe på bagsiden af endheden. Satellitterne er heller ikke små, de er ligesom subwooferen fremstillet i solid MDF-plade.

Til en pris, der ikke ligger langt over 2.000 kroner, kunne man frygte, at en 10" basenhed ville medføre en rumlende buldren og bragen uden lige. Den frygt bliver dog gjort til skamme. Edifier S730 har en virkelig dyb men samtidig tør og stram bas, der aldrig bliver anstrengt uanset lydniveau, og som aldrig bliver upræcis eller mudret. Trommer liver op, og orgelmusik er fyldt med tyngde og lyder som om, de er ikke længere lider af forstoppelse.

Bassen gør sættet genialt til, film og spil. Frekvensgangen går fra 20Hz til 20KHz, der er dog et hul mellem 130Hz og 160Hz, som underligt nok ikke dækkes af hverken subwoofer eller satellitterne. Det kan være derfor, mellemtonen føles en anelse tilbagetrukket.

Det er dog ikke således, at det samlede lydbillede opleves segmenteret. Det samlede lydbillede er ikke helt perfekt, men der spilles levende og engageret. Der medfølger en funktionel kontrolenhed til kabel foruden en lille fjernbetjening.

Dette højttalersæt fra Harman Kardon er et unikum på flere områder. Det er ubestridt det smukkeste højttalersæt i testen og må være kandidat til museum of modern art. Produktnavnet er lidt kækt et ordspil, der går på at højttalerne ligner glas.

Det er de dog ingenlunde fremstillet i glas men derimod i et specielt plastmateriale. Hvorom alt er, ser højttalerne ud til at være hugget ud af enkeltstående krystaller. Har man som forbruger betalt for dette højttalersæt, vil det vides, at alt her i livet har sin pris.

Prisen er væsentligt over selv det næst-dyreste sæt her i testen, dét selv om det blot er det andet sæt her i testen, der kommer uden medfølgende separat subwoofer. Der er dog en udgang til subwoofer, hvis det skulle ønskes.

Den totale nominelle udgangseffekt oplyses til 112 watt og frekvensgangen fra 35Hz til 20KHz. Det sidste skyldes til dels den på fronten befindende basrefleksport. Anvendelsen af aluminiumsenheder i såvel diskant som mellemtone/basenhed betyder også noget for gengivelsen.

Lyden fra dette højttalersæt kan kun betegnes som værende utroligt dynamisk og medrivende. Man drages ind i lydbilledet, hvor instrumenter placeres forholdsvist godt i forhold til hinanden. Transparensen er god, diskant og mellemtone er hurtig og præcis, og bassen er ligeledes hurtig og med smæk. Basniveauet når ikke de dybeste niveauer, men den findes i top.

Det samlede lydbillede er homogent, lyden er imponerende måske lige med en anelse for lidt varme i lyden. Højt kan sættet også spille. Volumenindstilling forgår på venstre højttaler via to knapper. Pas på strømstikket, det vil gerne falde ud ved mindste berøring.

Når et produkt når at komme på markedet i tredje udgave, må det
betyde et af flere ting. For det første må producenten have gjort noget rigtigt. For det andet at pc-højttalere i sagens natur ikke er helt så mode- og strømningsfølsomme som andre computer eller underholdningsprodukter.

Bæstet om man vil, er et klassisk 2.1 kanals løsning med en subwoofer til de dybere tonelejer og to tilknyttede satellithøjttalere, der skal levere mellemtone og diskant.

Sættes styrke ligger afgjort i den fornuftige pris, samt i det goplelignende design, der kendetegner såvel subwoofer som satellithøjttalere. Subwooferen er bestykket med en basport, der munder ud under enheden, der står på fire ben.

Basporten er opgivet til at have en udgangseffekt på 15 watt og satellitterne hver 5 watt THD. Frekvensområdet er opgivet til at være mellem 50Hz og 20KHz, det er dog tvivlsomt, om bassen går så langt ifølge erfaringerne fra testen.

Trods de beskedne dimensioner må det medgives, at højttalersættet kan spille forholdsvist højt, dog skal man holde sig fra at presse sættet, da forvrængninger indtræffer. Der er tale om et fornuftig allround sæt, der udfylder rollen som lydspreder uden de store svagheder.

Der er ikke tale om noget basmonster, lydsiden i spil og film er dog acceptabel, men der mangler noget bas i bunden af spektret. Ved almindelig musikgengivelse er gengivelsen kendetegnet ved, at det overordnede toneleje er lidt lyst i det. Mellemtonen mangler lidt, og diskanten er en smule fremhævet.

Betjening af volumen foregår via knapper på højre satellit. Ændringer på bas og treble indstillinger redder ikke meget af dagen.

Forudsigeligt vil nogle sikkert mene; de billigere systemer havde ikke en chance mod de dyrere her i testen. Det er ofte, omend ikke altid, således, at jo mere der betales for et produkt, jo bedre er produktet til det, den skal udføre.

Dog kan brand, design og andre uigennemskuelige faktorer ligeledes spille ind. Som altid må overvejelsen spille ind, hvor meget ekstra er man villig til at spendere for at få en bedre kvalitet.

Nogle gange er springet prismæssigt meget højere, end hvad kvalitetsforskellen på produkterne berettiger til. Der er også spørgsmålet om, hvilken type lyd man foretrækker; varmt, analytisk, dynamisk eller mere tilbagelænet.

Set i det lys vil vi kigge på det testen når frem til. Taget fra en ende af er JBL Creature III et allround egnet højttalersæt til brugeren, der gerne vil have god ren lyd, men som ikke går alt for meget op i detaljerne. Creative T20W series II er kendetegnet ved, at den leverer virkelig god lyd til prisen, hvis det ikke er basniveau og evnen til at spille højt, der er vigtig, er det et godt køb.

Altec Lansing Extremist ULTRA MX6021 er ikke noget dårligt højttalersæt, bassen er kraftig og dyb - desværre ikke helt klar. Samlet set et fornuftigt sæt, hvor der kan spilles højt til prisen. Det er bare ikke nok i dette selskab.

Creative GigaWorks T3 er et charmerende sæt i god bygningskvalitet og med gode lydegenskaber, den får prædikatet »bedste køb«. Lyden er balanceret med en heftig lille subwoofer, der smækker med døren, når det skal til. Den er ikke afgrundsdyb men hurtig.

Edifier S730 virker først som lidt for meget, men den overrasker med stor musikalitet. En tung bas der samtidig ikke er træg eller bulrende. Diskanten er også virkelig god og veldefineret, mellemtonen er en anelse tilbagelænet men det samlede lydbillede er engageret, der er desuden flest tilslutningsmuligheder af alle højttalersæt. Det blev til en »bedst i test«.

Bose Companion oser af design, kvalitet og en lettere kølig og analyserende spillestil med stor detaljerigdom. Det afstedkommer en »anbefaler« fra AOD.

Det sidste højttalersæt, Harman Kardon GLA-55, fortjener en »anbefaler«. Endte på samme samlede karakter som vinderen men til over den dobbelte pris. Ellers ufattelig lækker lyd med dynamik så det basker, flot transparens og flot homogen. Skulle den hurtige og stramme bas ikke være nok, kan der investeres i en subwoofer. Det vil dog bringe prisen op i det uhyggelige.