Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på, når du shopper solbriller på nettet

Har du planer om at købe dine nye solbriller over nettet, bør du være
på vagt. Den seneste opgørelse fra e-mærket viser, at der lige nu er
mere end 100 udenlandske fupbutikker, som forsøger at narre danske
forbrugere til at købe falske mærkevare-solbriller på nettet. Handler du
på en af de mange fupbutikker, handler du med it-kriminelle og dine
persondata og bankoplysninger havner i de forkerte hænder. Tjek
netbutikken, lyder rådet fra e-mærket, der tilbyder en søgetjeneste,
hvor du kan verificere om en mistænkelig netbutik er fup eller ej.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når sommerferien nærmer sig og turen til de varme himmelstrøg er betalt, fristes man let, når drømme-solbrillerne pludselig koster en tredjedel af prisen. Men du bør se dig godt for. Nettet er nemlig i stigende grad blevet legeplads for it-svindlere, der har set den store fremgang inden for nethandel som en oplagt mulighed for at narre penge og personlige oplysninger fra købelystne danskere.

En ny undersøgelse fra e-mærket, der er den danske mærkningsordning for sikker nethandel, afslører, at der lige nu er mere end 100 udenlandske fupbutikker, der markedsfører kopier af kendte solbrillemærker som Armani, Ray-Ban og Gucci til danske forbrugere under dække af at være ægte. Det drejer sig f.eks. om netbutikken raybansolbrillerudsalg.dk.

Fælles for fupbutikkerne er, at de markedsfører kendte mærkevarer til usandsynligt lave og ofte skæve priser. Samtidig er de skrevet på dårligt dansk, hvilket er en tydelig indikation på, at de er maskinoversat. Direktør hos e-mærket, Lars Schmidt Larsen, påpeger: ”Bagmændene bliver hele tiden dygtigere til at efterligne de seriøse netbutikker. Så det er vigtigt, at man ser sig godt for, før man trykker køb”.

Politiet opmærksomme på problemet

Også Nordsjællands Politi ser alvorligt på det stigende problem med online svindel og it-kriminalitet.

”Vi er meget opmærksomme på problemet. Vores udfordring er, at det er vanskelige sager at efterforske, blandt andet fordi svindlerne gemmer sig bag en mur af forfalsket data og ofte befinder sig uden for Danmark”, forklarer politiinspektør i Nordsjællands Politi, Helge Holbek.

Tjek butikken på emaerket.dk

Ifølge Lars Schmidt Larsen er det vigtigt, at man som forbruger er opmærksom, når man falder over et tilbud på nettet, der ganske enkelt lyder for godt til at være sandt. Hans oplevelse er også, at det kan være yderst svært at gøre noget, når først en forbruger er røget i kløerne på fupmagerne.

”Det bedste man kan gøre er at undersøge netbutikken, inden man gennemfører købet. Derfor har vi lavet en søgetjeneste på vores hjemmeside, hvor man kan indtaste web-adressen på en mistænksom netbutik, og med det samme få svar på, om den er med på vores liste over fupbutikker”, lyder det fra Lars Schmidt Larsen.

Er du i tvivl om, hvorvidt en netbutik er fup eller ej, kan du undersøge det ved hjælp af søgefunktionen på e-mærkets hjemmeside www.emaerket.dk. Listen indeholder mere end 750 udenlandske fupbutikker og opdateres løbende.

Tips til at spotte en fupbutik:

1. Stave- og sprogfejl – Mange fupbutikker er oversat af maskiner og er derfor skrevet på meget dårlig dansk.

2. Mærkevarer til spotpris – Burberry, Mulberry, Nike, Marc Jacobs osv. Fupbutikker markedsfører sig som oftest med velkendte mærkevarer til langt under den pris, du ellers ville betale for den ægte vare.

3. Skæve priser – Priser som f.eks. 244,67 DKK eller 2738,59 DKK er typiske priser, du støder på, når du møder en fupbutik. Ligesom sproget er priserne udregnet af en maskine.

4. Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger – Kan du ikke finde noget CVR- eller telefonnummer på hjemmesiden, er det tegn på fup. Hvis modsatte er tilfældet kontrollér CVR-nummer på cvr.dk eller forsøg at ringe til dem, da fupbutikker kopierer seriøse netbutikkers virksomhedsoplysninger.

5. Falske betalingsmuligheder – Fupbutikker reklamerer ofte med en række internationalt kendte betalingskort, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte anderledes.

6. Flad hjemmeside med døde logoer – De fleste fupbutikker er teknisk dårlige. Tjek derfor at links og logoer virker. Er der fx et e-mærke, så tjek butikken på emaerket.dk. Er netbutikken godkendt til at bære e-mærket, vises der en certifikatside, som bekræfter dette.

7. Produktnavne i webadressen – Vær opmærksom, hvis webadressen indeholder velkendte mærkevarebrands som Burberry, Mulberry, Nike og lignende. Dette er ofte et tegn på svindel. Svindlerne gør det for at ligge højere i Googles søgeresultater.

8. Reklamer på Facebook – Mange fupbutikker reklamerer via Facebook, så vær altid kritisk over for annoncer med lidt for gode tilbud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere