Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på mobilen i julen

Smartphones er en populær julegave. Det betyder flere, dyre smartphones på gaden i juleferien – og desværre også markant flere tyveknægte på udkig efter lette ofre. Kaspersky Lab giver dig her ni tips til, hvordan du bedst passer på din smartphone – ny som gammel – og bevarer det gode julehumør.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et væld af nye smartphones har allerede forladt hylderne i butikken og ligger indpakket og klar til at glæde en heldig modtager juleaften. Men julen er desværre også højtid for både lommetyve og cyber-kriminelle, der hellere end gerne vil have fingrene i din nye mobil eller gør alt for at forpurre julefreden ved at inficere dine jule-apps med malware.

Med andre ord er der ekstra god grund til at være varsom her i juletiden - både hvis du tilbringer den herhjemme eller tager ud at rejse. En undersøgelse af danskerne it-sikkerhedsvaner foretaget for nylig af Kaspersky Lab viser imidlertid at kun 14 pct. i dag har installeret sikkerhedssoftware på deres smartphones.

Tyveri og misbrug

Det er ikke bare ærgerligt at miste en kostbar smartphone. Det indebærer også en risiko for misbrug. ”Falder din smartphone i hænderne på kriminelle, er der altid en risiko for, at følsomme data såsom login-eller kontooplysninger bliver misbrugt”, forklarer David Jacoby, der er sikkerhedsekspert hos it-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky Lab.

”Det kan dog undgås ved at tage nogle simple forholdsregler. Sørg f.eks. for at beskytte din smartphone med en kode, så uvedkommende ikke kan få adgang til den. Du kan også hente en sikkerheds-app, der giver dig mulighed for at låse, finde og slette din telefon – også selvom SIM-kortet er blevet udskiftet. Under alle omstændigheder skal du huske at lukke dit mobilnummer ned, hvis telefonen bliver stjålet – så risikerer du ikke at sidde tilbage med en kæmpe mobilregning, som andre har ringet og surfet for”, slutter David Jacoby.

Kaspersky Lab har her samlet ni tips, så du kan undgå tyveri, virus og juleferie-blues:

1) Sørg for at installeret antivirus-software på din smartphone. Når det kommer til mobile enheder, der er lette at stjæle, gør du klogt i ikke at give datatyven et unødvendigt forspring. Mobilt sikkerhedssoftware ligner den sikkerhedssoftware vi kender til pc’en. Beskyttelse i realtid, antivirus-scanninger, automatiske opdateringer og blokering af farlige netværksforbindelser samt firewalls, der beskytter mod hackere, er i dag standard.

2) Invester i forbedret tyveribeskyttelse. Så kan du bl.a. få bestemte funktioner på din smartphone blokeret, slettet hukommelseskortet og lokaliseret telefonen via GPS.

3) Krypter din mobil. Ved at kryptere dine data, kan også forhindre, at dine private billeder og videoer falder i de forkerte hænder. Alternativt, kan sikkerhedsprogrammer som Kaspersky Mobile Security, yde målrette beskyttelse af personlige informationer, f.eks. adresser, opkaldslister og telefonnumre.

4) Backup. Uanset om du rejser i julen eller ej, skal du sørge for at lave backup af dine data. Det software du skal bruge for at lave backup, er enten indbygget i din mobil (f.eks. iCloud) eller tilgængelig via producentens hjemmeside.

5) Hold øje med din telefon. Det kan lyde som et simplet råd, men mange synes ikke at følge det. Lad aldrig din telefon ligge fremme, f.eks. på et cafébord, på dit hotelværelse eller i bilen. Hav den tæt på kroppen, hvor det vil være svært for selv en dygtig lommetyv at få fat på den.

6) Beskyt telefonen med en PIN-kode. Hvis din telefon bliver stjålet, vil denne funktion forhindre tyven i at foretage opkald på din regning – i det mindste i første omgang. Har du en Android-telefon, skal du slå telefonens låsefunktion til, har du en iPhone skal du aktiverer PIN-koden.

7) Pas på, hvad du downloader. Reklamer – såkaldt adware – og malware har fundet vej ind i de store app-butikker, især Google Play. Tjek anmeldelser inden du downloader, og tjek applikationens tilladelser – blot i tilfælde af, at app’en kan nå ind i din kontaktlister og lave ting og sager med data, du helst ikke vil dele med andre.

8) Anmeld tyveri til politiet. Er du så uheldig at få din telefon stjålet, så anmeld det hurtigst muligt til politiet. Er du hjemme i Danmark, kan du gøre det via politiets hjemmeside. Er du på rejse i udlandet, skal du henvende dig til den lokale politistation. Medbring mobilens ’pas’: Hotline-nummer til din mobiludbyder, kundenummer, telefonnummer, din 15-cifrede IMEI (International Mobile Equipment Identity, din mobils serienummer) samt dit SIM-kortnummer. Med dette kan myndighederne identificere din mobil, hvis gerningsmanden senere bliver pågrebet.

9) SIM-lås telefonen. Dette kan også hjælpe i tilfælde af tyveri. Bliver din telefon stjålet, kan du ringe til din udbyder og få telefonen SIM-låst. Sørg for skriftligt både selv at bekræfte SIM-låsningen af telefonen og få en bekræftelse af din udbyder, der angiver dato og klokkeslæt for SIM-låsningen – det kan nemlig tjene som bevis for, at opkald efter SIM-låsningen, ikke er foretaget af dig.