Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Hackerne gemmer sig i stikkontakten

De færreste tænker nok på, om telefonen bliver hacket mens den lader op,
men det bør de gøre. Nye undersøgelser fra it-sikkerhedsfirmaet,
Kaspersky Lab viser nemlig, at hackerne også kan gemme sig i
stikkontakterne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De sidste uger har tusindvis af turister gæstet VM i Brasilien, og Kaspersky Labs sikkerhedseksperter brugte denne mulighed til at undersøge sikkerheden i og omkring São Paulo for at kortlægge de potentielle hacker-angreb, der lurer, når så mange mennesker er samlet på et sted.

For at indsamle data, kørte eksperterne rundt i en radius af 100 kilometer i og omkring São Paulo, hvor de undersøgte mere end 5000 forskellige netværk på populære turistattraktioner, i lufthavne, shopping-centre osv. Deres undersøgelser viste blandt andet, at hele 26 pct. af de 5000 åbne Wi-Fi ikke var krypterede og derfor kan udgøre en potentiel fare for hackerangreb.

Det er ikke kun de krypterede netværk, man skal være opmærksom på. Kaspersky Labs sikkerhedseksperter advarer også falske opladningsstationer, der oplader din telefon, men samtidig ubemærket stjæler informationer fra din smartphone.

Tyveriet sker via USB-stikket, da størstedelen af alle smartphones lades op på denne måde. I nogle tilfælde kan de falske opladere også installere malware på telefonen, der er i stand til at tracke, hvor du befinder dig, stjæle dine noter, kontakter, billeder, beskeder, opkaldsoversigter, gemte passwords og endda browser cookies.

Hvad kan du gøre:

• Benyt aldrig opladere, du ikke kender, find i stedet et sikkert sted at oplade din telefon, computer eller tablet

• Brug din batteritid fornuftigt og medbring altid – hvis muligt – et ekstra batteri som du kan bruge, hvis telefonen skulle løbe tør.

• Køb covers til dine iOS enheder, der ikke kun beskytter telefonen, men også lader dem op samtidig

• Optimer batteritiden ved at lukke unødvendige apps ned og brug ’fly-tilstand’ når der alligevel ikke er netværksforbindelse. Du kan også slå lyd, vibrator og andre ressource-tunge features fra, som fx animerede baggrunde, 3D-effekter osv.

Sådan sikrere du dig mod farlige netværk:

• Du bør kun logge på et Wi-Fi igennem en sikker VPN-forbindelse. Har du ikke sådan en, bør du installere det på alle dine enheder – smartphones, tablets, computer osv.

• Blokerer et Wi-Fi netværk din VPN, bør du ikke bruge det netværk. Hvis du ikke har noget valg, er det bedre at bruge nettet via en TOR-browser sammen med dine egne DNSCrypt-indstillinger.

• Hvis du har dit eget ’access point’, så vær opmærksom på, at din firmware er opdateret til den nyeste version. Er det ikke det, bør du opdatere med det samme.

• Sørg for at ændre fabriksindstillingerne i dit ’access point’ og lav nogle stærke passwords

• Undersøg, hvilken kryptering dit access point har. Er det WPA eller WEP, bør du ændre det til WPA2 med AEX-indstillinger. Deaktiver SSID og vær sikker på, at du har et stærkt password.

• Hvis du ikke kan få adgang til et sikkert netværk, der hvor du er, så vent med at poste billederne på Facebook eller sende mailen til du finder et sikkert sted.

Dmitry Bestuzhev, der er leder af Kaspersky Labs Global Research and Analysis Team i Latin America, siger:

”Falske opladningsstationer kan udgøre en stor fare for de, der rejser til store events og nye destinationer. De cyberkriminelle ved, at folk skal bruge deres smartphones når de er væk hjemme fra, til at få adgang til kort, ruter og anden information. De ved derfor også, at de har en tendens til at bruge hvilken som helst oplader – også selvom de kun kan lade ganske få minutter. Men de skal huske på, at de kan ende i hackernes spindelvæv og i sidste ende, ende med at miste personlig data. Det samme gælder Wi-Fi-netværk, som du ofte leder efter, når du lige vil uploade et billede, tjekke ind eller sende en besked. Dine personlige oplysninger kan let opsnappes af de cyberkriminelle, så tænk dig om og tag dine forbehold, inden du bare bruger løs af den åbne forbindelse.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere