Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Parrot Pot: Smart-potte plejer din plante

Parrot Pot vander dine planter helt selv og fortæller dig om deres velbefindende. Men desværre kan du ikke styre den, når du er langt hjemmefra.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hjemmet bliver smartere, og det gælder ikke kun musik, overvågning og lyssætning. Med Parrot Pot bliver potteplanterne også smarte.
Vi testede, om den kunne holde vores julestjerne i live over julen.

Nem opsætning

Der er tale om en relativt stor plastikpotte, udformet så den kan bruges både udendørs og indendørs. Designet er mere funktionelt, end det er direkte kønt, og virker vel nok mest oplagt til udendørs brug, men det må være smag og behag.
Potten fås i forskellige farver. Andre størrelser og designs kunne også være fint, men det kan måske komme, hvis det viser sig, at potten bliver en succes.
For at den smarte potte kan fungere, skal der batterier i beholderen. Der skal fire almindelige AA’ere til, og de holder tilsyneladende evigt. De par uger, vi testede potten, røg batteristatus ikke under 100 procent. Derudover skal der sættes vandfilter i toppen og tallerken i bunden samt fyldes vand i tanken.

Om batterier

Batterier skal helst holde så længe som muligt... Men hvilke skal man vælge og hvorfor?

Ifølge bestyrelsesmedlem i Batteriselskabet og Research Engineer hos DTU, Jonathan Højberg, er det et batteriets indre komponenter, som bestemmer dets ydeevne og holdbarhed. Selvom alkalinebatterier overordnet består af det samme, kan de variere meget i design, kvalitet og ikke mindst i konstruktionen af de indvendige komponenter. Det er i disse forskelle, et batteriers unikhed samt ydeevne skal findes, uddyber Højberg.

Ifølge kandidat til rådsforsamlingen i forbrugerrådet Tænk, Ole Toft, får man den bedste batteri-økonomi ved altid at vælge kvalitets alkalinebatterier: ”Hvis man har behov for det ypperste, må man købe de originale specialprodukter fra f.eks. […] Duracell”.

 

Kender din plante

Når potten er sat sammen, kan du hente Flower Power-appen til din mobil og koble telefonen på potten via Bluetooth. I appen har du en ”have”, hvor du kan tilføje de planter, du har i dine Parrot Pots (hvis du altså har flere af dem).

Når du tilføjer en plante, kan du søge efter arten i et register. Vores var en julestjerne, og den var nogenlunde nem at finde, selvom registret er på engelsk. Men det kan måske være sværere med arter, hvis navn der ikke ligeså direkte oversættes fra dansk. Ud fra typen af planter finder potten ud af, hvad der skal til for at pleje den optimalt. Og på baggrund af dette kan du faktisk bare sættes Parrot Pot på ”Auto”, så sørger potten selv for at vande planten efter foreskrifterne.

Alternativt kan du selv indstille, hvornår planten skal vandes. Det gøres ved at sætte en minimal fugtighedsværdi. Når den nås, vandes planten til den opnår den maksimale fughtighedsværdi, som du også selv kan sætte.

Du kan også vælge indstillingen ”Plant Sitter”, der optimerer vandforbruget, så planten holdes i live længst muligt. På den måde kan planten holdes i live, selvom du er afsted på ferie en måned. Endelig er det muligt at vande planten manuelt ved at klikke på ”Water”.

Hvorfor ikke Wi-Fi?

Det fungerer glimrende. Vi satte potten på auto over julen og lod den passe vores julestjerne. Den havde det strålende, da vi kom tilbage efter nytår. I appen kan du se statistik over lys, temperatur, fugtighed og lignende. Men kun i de perioder du har været koblet på planten. Og det er du kun, når du er indenfor almindelig Bluetooth-rækkevidde på 20-30 meter.

Er du længere væk, er der ingen mulighed for at se til plantens velbefindende eller styre vandingen. Og det er en skam, da det kunne være rart at kunne holde øje med planten, når man er langt væk på ferie. Havde man valgt Wi-Fi istedet for Bluetooth til den trådløse forbindelse, havde det være muligt, og det virker ærlig talt besynderligt, at man har prioriteret sådan. For det hæmmer brugbarheden af et ellers ganske velfungerende produkt. Ønsker du dine planter skal trives med mindst muligt besvær, klarer Parrot Pot dog ikke desto mindre opgaven ganske glimrende. 

Har du ikke just grønne fingre, er der hjælp at hente i teknologiens verden.