Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Perfekt centrum i din hjemmebio

Hvis målet er lækre farver, der kan løfte filmoplevelsen, så er Panasonic TX-58DX780 mesteren.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

”Pro Panel” står der på kassen til dette tv fra skærmspecialisten Panasonic. Angiveligt skulle både kredsløb og et LED-panel være nappet fra professionelt udstyr. Det faktum lover korrekte farver, hvor især sortniveauet er på plads.

Lige præcis denne billeddetalje er vigtig. Evnen til at vise kulsort som kulsort er helt afgørende for, hvor høj en billedkvalitet en skærm kan levere. For når sort virkelig er sort og ikke en grå nuance, betyder det, at alle andre farver står mere klart frem. Netop farvegengivelsen på Panasonic er da også bedst af de tre i testen. Prof-etiketten er ikke tomt pral. Der er flot glød og varme samt ikke mindst naturlig farvegengivelse på denne skærm kombineret med en detaljering, som virker naturlig og ikke klinisk, som nogle tv’er kan have tendens til. Det er sådan noget, der giver flot filmgengivelse – dette tv excellerer som centrum i en hjemmebiograf.

Panasonic TX-58DX780 Fødderne kan trækkes længere ind mod midten, så du får et andet look og ikke behøver et bredt tv-bord. Fin detalje!


En smule støj skæmmer
De sorte områder står dog ikke helt rent, besynderligt nok, trods den gode farvegengivelse. Der er stadig lidt støj at spore, og her mangler dette Panasonic-tv lige det sidste i forhold til de allerbedste tv’er, vi har prøvet – herunder ikke mindst de ældre plasma-tv'er, der stadig er bedst, når vi taler sort niveau. Du aner den svage støj i de mørke områder, men kan samtidig nyde et billede, der trods alt er virkelig rart at se på.

Tv’et har en række forudindstillinger, som fungerer rigtigt godt. Dog savner vi en THX-billedindstilling, som Panasonic har haft før. Det giver endnu mere korrekte farver, end dem der umiddelbart er tilgængelige.

Uanset om du ser film fra en Blu-ray-afspiller med full HD-opløsning eller tv-avisen i den mere grovkornede 720p-standard, opskaleres billedet til 4K med overbevisning.
Det sker med en kvalitet, så du ikke tænker over det. Altså lige indtil du sætter et ægte 4K-signal på, for du kan nu se, at detaljeringen og dybden i billedet lige går et hak opad i kvalitet. Det er ret imponerende.

En af de få broadcastere som tilbyder den ultraskarpe 4K-opløsning i nogle af sine film, er serie-tjenesten Netflix. Så er det jo smart, at du kan få særlig let adgang til den sublime kvalitet, da fjernbetjeningen simpelt hen har en Netflix-knap. Uanset om du bruger den eller en af de andre smart-tv-funktioner, noterer vi, at tv’et er lynende hurtigt til at starte tjenesterne op. Der er virkelig kommet styr på denne del, og det er ganske rart.

Lyden fra tv’et er lidt flad, men dog over gennemsnittet for mindre tv-modeller.
Men de forrygende 58” som gør, at skærmen opleves synligt større end de to øvrige i testen, fortjener en lydbar eller et komplet surroundsystem, for at du kan få den fulde oplevelse og ægte biografstemning.

Billedmæssigt er Panasonic TX-58DX780 det bedste tv i denne tripeltest, hvis du er til film. Og da det samtidig er det billigste trods størst skærm, vinder det testen trods de små skavanker.

Panasonic TX-58DX780 Den tynde ramme gør tv’et meget attraktivt. Det kan stilles på de medfølgende metalfødder eller hænges på væggen.