Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

På jagt efter Bitcoins

Alan Dexter og Torben Okholm viser, hvordan maskinen bliver til en guldmine.

Af Alan Dexter & Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Enhver med en ordentlig spillemaskine er i stand til at gå ned i de virtuelle miner og fremgrave moderne sort guld. På de følgende sider viser vi, hvordan du mest økonomisk kan gøre din spillemaskine til en effektiv pengemaskine.

Vi foreslår, at du slutter dig til en pulje, for det er den mest driftsikre måde, når det gælder om at tjene penge på din hardware. Det er dog ikke den eneste metode, og du foretrækker måske at gå solo senere. Det er mere relevant med Litecoins, der er nemmere at finde, men mindre værd.

Læs også: Bitcoins: Det virtuelle guld

Vi har desuden valgt at bruge en offline-tegnebog til dine Bitcoins, men du kan sagtens gå online – MtGox (www.mtgox.com) er en af de største forhandlere af Bitcoins og et godt sted at begynde. Husk backup, hvis du bruger offline-tegnebog.

Hvis du skal have noget fornuftigt ud af dit arbejde i de virtuelle miner, skal du bruge en Bitcoin-tegnebog. Du kan downloade den vigtigste applikation, Bitcoin-qt, fra www.bitcoin.org. Du skal også downloade den tilknyttede blockchain, der i øjeblikket vejer ikke mindre end 7 GB.

Den gode nyhed er, at du ikke behøver at bruge en bitchain for at købe, sælge og udvinde Bitcoins. Hvis din internetforbindelse er lidt langsom, eller hvis du blot vil udvinde få mønter, burde for eksempel Multibit (www.multibit.org) være nok. Det bruger en reduceret bitchain på blot nogle få megabytes, så du kan komme hurtigere i gang.

Det næste trin består i at indgå i en pulje. Man kan gå solo, men det kræver seriøs hardware. Du kan finde en liste over puljer på http://bit.ly/WUw1rp. Vi gennemgår tilslutningen til Slushs pool, fordi det er en, vi har brugt meget, men man kan bruge den samme procedure til enhver af de større puljer.

Gå til http://mining.bitcoin.cz og opret en konto – den relevante knap er i øverste højre hjørne. Når din tilmelding er blevet bekræftet, kan du se, at en enkelt arbejder er blevet oprettet til denne konto med et kodeord. Du kan oprette så mange arbejdere, du har brug for, men én burde være nok til at komme i gang.

Du skal fortælle din minepulje, hvorhen og hvornår den skal sende midlerne fra din mineaktivitet. Du finder disse funktioner under linket ‘My account’. Her kan du skrive din Bitcoin-adresse og sende-tærskel. Du finder Bitcoin-adressen i din tegnebogssoftware – det er en række tegn under fanen ‘Receive coins’ i Bitcoin-qt.

Boksen nedenunder, ‘Send threshold’, angiver, hvornår dine udvundne mønter skal sendes til den adresse, du har opgivet. Det kan du ændre, når du er i gang, men den mindste værdi, du kan vælge, er 0,05 Bitcoins. Vælg 0,1, hvis du er i tvivl, og opdater grænsen, når du har været i gang et sykkke tid.

Nu skal du downloade minesoftwaren til din pc. Der er flere muligheder, men vi anbefaler, at du lægger ud med GUIMiner, om ikke andet fordi den har så enkel en brugerflade. Du kan hente den fra http://bit.ly/11Ezzio. Den ligger i et selvudpakkende arkiv og kører direkte fra den mappe, den bliver pakket ud i.

Start GUIMiner, og vælg ‘Slush’s pool’ i Servermenuen. Skriv navnet på den arbejder, der blev skabt, da du oprettede din konto – det vil sige [brugernavn].worker1 – og skriv arbejderens kodeord. Vælg dit grafikkort i Devicemenuen, og klik på knappen ‘Start mining’, så er du i gang.

Nu kommunikerer GUIMiner med serverne om at få andele, som din maskine kan arbejde med. Du kan se din hashrate nederst til højre og dit arbejdes aktuelle tilstand i bundbjælken. Du kan også se konsollen (praktisk, hvis du har problemer med forbindelsen) og en oversigtsside (fin, hvis du har flere kort) via Viewmenuen.

Nu kører din maskine, mens den graver efter Bitcoins til din pulje, men du får endnu ikke det allerbedste ud af udstyret. Derfor skal du lave en hurtig søgning for at finde de anbefalede flag til dit grafikkort. Aflæg et besøg på http://bit.ly/hoWGdW og søg efter dit kort på tabellen.

Du finder de ønskede oplysninger i tabellen under søjlen Notes. Det er her, du finder de switches, der tvinger lidt mere ydelse ud af grafikkortet. De vigtigste er dem, der relaterer til workload (-w) og til brugen af vektorer (-v). Skriv disse tal ind i blokken Extra Flags i GUIMiner, indstil minearbejdet og genstart GUIMiner.

Det burde give din maskines ydelse et pænt boost, men hvis du skal have det bedste ud af kortet, skal du i gang med lidt overclocking. Vi anbefaler, at du henter EVGA’s Precision X fra www.evga.com/precision, selvom du kan komme ganske langt med de overclocking-værktøjer, der følger med AMDs Catalyst-drivere.

Udvinding af Bitcoins belaster ikke grafikkortet for meget, og derfor kan du tage det roligt med clockfrekvenserne. Det bør du faktisk gøre, for det begrænser kortets strømforbrug og reducerer den mængde varme, det producerer. Det betyder, at du kan øge hovedkernens frekvens og tjene flere penge med din maskine.

Hvis du vender tilbage til wikien fra trin 10, finder du sikkert flere hashrates til dit kort. Den store forskel her knytter sig til overclocking, og det er et godt sted at begynde, når du skal justere din hardware. Hold øje med temperaturen, når du overclocker, men du burde kunne opnå hashrates, der svarer til de angivne.