Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Overraskende let videoredigering

Magix har en lang række software på hylderne. Kvaliteten svinger meget, men deres nyeste video- og billedredigeringsprogram overrasker meget positivt.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De sidste par programmer fra Magix, som redaktionen har testet, har, for at sige det mildt, ikke været nogen positiv oplevelse. Derfor var forventningerne til Movie Edit Pro 16 HD da heller ikke ret høje, da vi fik programmet til test.
Programmet er beregnet til at fremstille videoer med. Disse videoer kan være baseret på fotografier eller videosekvenser.

Vores frygt for, at vi havde fået fat i et dårligt program, blev hurtigt gjort til skamme. Programmet viste sig at være en fryd at arbejde med. Let at betjene, mange funktioner og det var rigtig gode resultater, der kom ud af det.

En skidt start

Men inden det hele blev så godt, så var det faktisk ret skidt. Programmet startede nemlig med at skuffe fælt under installationen. Først var programmet utrolig længe om at blive installeret.

Det tog faktisk tæt på en halv time, inden vi havde fået programmet installeret, det gjorde os ikke just i godt humør.

Næste ting, der skete, var, at programmet helt af sig selv, installerede en lille sql-server på computeren. Det var vi heller ikke begejstrede for, for den slags tager ressourcer op, og det kan ultimativt betyde, at hastigheden på computeren falder. Men så var det til gengæld slut med de dårlige oplevelser.

Vi startede med en lille øvelse, som vi tidligere havde fået Adobe Premiere Elements 8 til at knække halsen på. Vi oprettede et nyt projekt og befolkede det med ikke mindre end 993 feriebilleder i høj opløsning.

Her viste programmet, hvorfor den lille sql-server var en god ide. Det var overhovedet intet problem at arbejde med så mange billeder, programmet blev ikke langsomt eller gik ned. Næ – vi kunne nu gå i gang med at lave vores film ud fra vores feriebilleder.

Uden de store problemer fik vi tilføjet overgange mellem billederne, vi fik justeret, hvor længe de enkelte billeder blev vist på skærmen, vi kunne redigere de enkelte billeder i et medfølgende billedbehandlingsprogram, vi kunne lave tekster med effekter, vi kunne oprette vores egen underlægningsmusik og tilføje - alt sammen uden at forlade programmet.

Det var utrolig let at arbejde med den del af programmet, og det undrede os, at vi ikke for længe siden havde opdaget dette program.

Det hele gik utrolig hurtigt, faktisk så gik det så glat, at vi blev lidt forundrede over, at det at skabe vores egen underlægningsmusik og lægge den ind på vores film (der nu varede over en time), faktisk tog ret lang tid. Men vi må indrømme, at vi opnåede en ret god effekt.

Videre til video

Herefter gik vi så i gang med at lege lidt med videoer, og også her måtte vi hurtigt overgive os. Programmet var rigtig let at arbejde med.

På samme måde som med billederne, var det let at lægge effekter ind, lege med overgange og meget mere.

Men hvor programmet virkelig udmærkede sig, både ved billeder og video, var alle de muligheder for at redigere, ændre, tilpasse og justere.

Ved videoer var det således muligt at forsøge at stabilisere billedet, hvis du havde scener, der var for rystede, du kunne lede din film igennem for bestemte scener, steder eller personer, og der var mange flere muligheder.

Det samme gjaldt med billeder, valgene var nogle andre, men mulighederne var enorme.

Hvis du har lidt instruktørdrømme, så var der også mange muligheder for at tilføje ting som Star Wars lignende introtekster, tekster i 3D eller mange andre spændende effekter.

Nu vokser træerne ikke ind i himlen, og der var da også små problemer med dette ellers fortrinlige program. Vi oplevede, at det nogle gange gik i en slags løkke, hvor det blev ved med at stå og forsøge at lave samme operation.

Programmet gik også ned for os enkelte gange, men ikke med en fejl som vi kunne henføre til en bestemt ting, vi gjorde i programmet.

Der var også visse indstillinger, som vi skulle gætte på, hvor vi fandt dem i programmet, og vi havde i en periode svært ved at finde ud af, hvordan man satte ekstra frames ind i en film. For eksempel frames med tekst der skulle præsentere næste afsnit i vores video.

Men når alt blev taget i betragtning, var programmet godt, enkelt at bruge og med så mange muligheder, at vi ikke kunne lade være med at holde af det.