Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Optag skærmen

Har du brug for at lave en instruktions-video om, hvordan du bruger et program eller del af din computer? Camtasia Studio optager alt, du laver på skærmen, og du har rig mulighed for at redigere i det bagefter.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du finder dem på YouTube og mange andre steder på internettet; instruktionsvideoer om, hvordan du klarer denne eller hin opgave på din computer. En del firmaer bruger dem også som instruktion til deres medarbejdere, når de skal instrueres i, hvordan de bruger interne it-systemer.

Der findes forskellige metoder til at optage disse videoer, og det behøver ikke inkludere et videokamera. De fleste af de instruktionsvideoer er optaget med programmer, der optager videoer på samme måde, som du også kan lave skærmbilleder. Camtasia Studio er et af disse programmer, og AOD har haft fat i det og kigget på, hvad det kan og ikke kan.

Avanceret interface

Når programmet er installeret og startet op, bliver du som bruger præsenteret for et interface, der godt kan minde lidt om de mere avancerede videoredigeringsprogrammer. Men brug lidt tid på at gøre dig bekendt med brugergrænsefladen, og du vil finde ud af, at det slet ikke er så slemt endda.

Skærmen er delt op i tre større områder. Det ene hvor du kan se de skærmoptagelser, biblioteker, effekter og meget mere, et preview-område, hvor du kan se, det du arbejder på, og så hele bunden, hvor du kan se de elementer, du har kopieret sammen, eventuelt underlægningslyd, og hvor du også har mulighed for at ændre på tider og effekter.

I toppen af skærmen har du mulighed for at starte en optagelse fra skærmen, du kan importere medier, du kan bruge i din video, og du kan eksportere dit færdige produkt til forskellige medier som web, blog, cd og meget mere.

Når du vælger at optage din skærm, får du et lille betjeningspanel op, hvor du kan vælge lydstyrke, om du vil optage fra webcam eller ej, hvor stor skærmen skal være og flere andre spændende ting. Klik på knappen »rec«, og programmet går i gang med at optage. Klik igen på F10, når du vil stoppe optagelsen, og filmen bliver automatisk gemt.

Når du har gemt din optagelse, bliver den automatisk placeret i dit projekt, og du kan nu gå ind og tilføje effekter og lignende til den.

En af de rigtigt smarte ting med Camtasia Studio er muligheden for at zoome ind på bestemte dele af din optagelse. Så hvis du vil vise, hvordan en bestemt menu virker, så kan du nøjes med at vise den del af optagelsen. Det virker faktisk ret overbevisende og er ret nemt at sætte op i programmet. Du kan også selv styre, hvor hurtigt det zoom skal finde sted, og hvor længe det skal vare.

Men der er mange andre spændende funktioner i Camtasia Studio. En af dem er, at du kan tilføje »picture in picture« også kaldet for PiP.

Så hvis du har en optagelse, og du gerne vil vise en del af en anden video i den, måske en optagelse af fortælleren eller lignende, så kan du placere et minibillede i din præsentation og herigennem få et billede i billedet.

Det kan give en overbevisende effekt. Men det er også en effekt, der skal bruges med forsigtighed. Ikke mindst fordi den trækker lidt tænder ud på den computer, der skal afvikle den præsentation.

Endelig er der masser af muligheder for at færdiggøre din præsentation. Camtasia kommer med muligheder for at lave menuer og meget mere. Det giver dig rig mulighed for at få det færdige stykke arbejde til at fremstå professionelt.

Hvor er bagsiden?

Der har lydt mange roser af Camtasia her i denne artikel, men træerne vokser naturligvis ikke ind i himmelen. Camtasia er langt fra et let program at bruge.

Mange af de funktioner, der umiddelbart virker som lette, er svære at få til at virke. Herunder PiP-funktionen. Den brugte vi længe på, inden vi for alvor mestrede den.

Det er heller ikke helt så lige til at få ting til at passe sammen glidende og at placere overgange, effekter og lignende. Her kunne der godt have været arbejdet lidt mere på brugergrænsefladen. Men alt i alt er det nu stadig et rigtig godt program.