Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Opgrader mobilen - del 2

Selv en enkel moderne telefon kan forbedre dit liv og give dig pc-kraft i lommen.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I denne her workshop kigger vi på alle de ting, du nemt kan få din mobil til at gøre for dig. I forrige halvdel af denne workshop viste vi dig, hvordan du kan få bedre forbindelse på telefonen, og hvordan du finder dig selv og finder vej (rent geografisk). Denne gang går vi videre til de mere sociale ting, din telefon kan.

Find dine venner

Hvis du åbner menuen i Google Maps for Mobile, finder du en funktion, der hedder »Join Latitude«. Latitude er en gratis tjeneste, der sporer din og dine venners positioner på Google Maps. Den gemmer også kontaktinformation og giver forskellige muligheder for at kommunikere med hinanden.

Man kan oprette Facebookagtige statusopdateringer, så alle, der er på, ved, hvad du laver, og hvor du gør det. Det er et fikst system til at finde venner og lægge planer, og der er hæderligt styr på indstillinger for privatlivets fred.

Man kan vælge, hvor nøjagtigt den skal ramme din position, og hvem der skal have lov til at se den (så du undgår at blive forfulgt). Det ville være nemt at samle for mange Latitudekontakter, og gøre dine kort meget rodede.

Sig det til alverden

Wordpress er en af de mest populære blogsites, takket være dets muligheder for skræddersyning og de gratis blogs, der enten er centralt hostet hos www.wordpress.com eller på cms’en hos www.wordpress.org.

Hvis du vil håndtere din Wordpressblog på farten, er der flere måder, du kan gøre det på. Hvis din mobiltelefons browser kan håndtere det, kan du besøge Wordpress’ hovedsite og logge på som sædvanlig.

Men det er hurtigere og nemmere at bruge den webklient, der findes på http://m.wordpress.com. Den giver dig en slank version af det komplette site (det samme gælder for den Wordpressapplikation, der kan fås til visse smartphones), og den indeholder en hurtig oversigt over din aktuelle siteview-situation plus muligheden for at tilføje en ny post, herunder indstilling af kategorier og tags.

Du kan også poste på Wordpressblog via email ved at prækonfigurere din blog. Det gør du ved at logge ind, gå til »Dashboard | My Blogs« og vælge »Enable« for Post by Email. Derfra vælger du en hemmelig posting-adresse (det er ligesom et hemmeligt kodeord), hvortil du vil emaile dine poster.

Når du har etableret denne funktion, kan du også bruge mms-beskeder til at poste fra enhver telefon – du skal blot sende din mms-besked til den rigtige email-adresse.

Post by Email er ikke så enkelt, som du måske tror. Wordpress vil gerne give sin brugere så megen funktionalitet som muligt, og det ville ikke virke rigtigt, hvis denne funktion kun gjorde det muligt at poste ren tekst, mens du er på farten.

Du kan inddrage enkel html i din email, og Wordpress korrekturlæser og konverterer din kode til det bedst egnede format, fjerner unødvendige tags eller tilføjer manglende tags.

Vil du også have billeder med? Ikke noget problem – vedhæft dem til din email (enkelte billeder fremstår i række, mens flere billeder fremstår som et galleri).

Hvis du har tilstrækkelig lagerplads, kommer de frem i din blog. Der er også en række »shortcodes«, som, når du har inddraget dem i dit Post by Email-dokument, ændrer formatet eller indholdet af din nye post.

Nogle af dem giver sig selv: [title], [category] og [tags], men man kan for eksempel vælge [delay] til at vente med at udsende post, indstille dens status til Pending eller Draft ved hjælp af [status], indsætte en [more]-knap (eller »jump«), der deler en lang post op.

En meget nyttig funktion er [end], der angiver, hvor det materiale, du vil offentliggør, skal slutte. Det er uvurderligt, hvis du har en email-signatur, eller hvis din internetudbyder sætter en disclaimer i bunden af alle de mails, du sender. Du kan finde en komplet liste over tilgængelige shortcodes og anden hjælp til Post by Email på http://en.support.wordpress.com/post-by-email.

Hold forbindelsen ved lige

Tekstbeskeder er fine. De gør, hvad de skal, og koster relativt lidt. Men 160 tegn er en anelse i underkanten, og somme tider er der igen vej uden om email.

I forgangne tider kunne kun pda-agtige apparater håndtere email, og BlackBerry-ejere så selvtilfredse ud, når deres emails nåede deres handsets, mens andre måtte vente på at få fat i en pc, så de kunne tjekke deres.

Nu kan enhver få adgang til email fra mobiltelefon, og selv om mange har indbyggede mail-klienter, der kan konkurrere med BlackBerry, er det rart at have en mail-klient installeret.

Whoosh Mobile Email Client For Java Phones (eller blot Whoosh) er en email-klient til Javatelefoner. Den kan du downloade fra www.bit.ly/9sYh80 via dit handsets browser. Den pakker sig selv ud og fører dig gennem en installationswizard, der tilføjer dine email-konti.

Af en letvægtsapplikation at være har den stærke funktioner, og de fleste telefoner understøtter fotofangst, der indsætter billeder fra mobiltelefonens kamera direkte i dine mails. Den gemmer kun emailenes headere og downloader derefter hele indholdet, hvis du beslutter dig for at åbne en besked. Det sparer lagerplads, og gør dataoverførsel hurtigere.

Musik på farten Hvis du vil høre musik på din mobiltelefon, kan du downloade mp3’er til dens interne hukommelse, men mobile handset bliver ofte solgt med usselt internt lager, og de bittesmå hukommelseskort koster mere end de store. I øvrigt streamer alle de seje nu om dage.

Det mest kendte system til musikstreaming til moderne telefoner er Spotify, og det har en mobilklient/applikation med samme funktionalitet som pc-udgaven (spillelister, søgning, artistradio og den populære »similar artists«, der foreslår ting, som du måske kan lide, baseret på det, du hidtil har lyttet til).

Den kan kun fås til visse handset, og du skal være medlem af premium-tjenesten (det koster 88 kroner om måneden) for at kunne bruge den. Besøg http://m.spotify.com fra din telefons browser.

Du kan finde et gratis alternativ på http://m.last.fm og prøve Last.fm’s mobile tilbud. I stedet for applikationsbaseret download (man kan dog få applikationer til visse handsets) gør Last.fm det muligt at lytte via din egen browser.

Den understøtter også »scrobbling« på de fleste handset. Det svarer til Spotifys »similar artists«, og det er en glimrende måde at finde ny musik på, når man er på farten.

Det er fikst at styre sin pc med mobiltelefonen. Hvis din telefons browser er avanceret nok, kan du bruge Teamviewers webflade på sitet www.teamviewer.com (eller downloade en Apple iPhone-applikation, der får det bedst mulige ud af handsettets multitouch-flade).

Logitech tilbyder også god, gratis software, som du kan bruge til at styre din pc fra dit handset som fjernbetjent tastatur/mus – det er ideelt til at browse på nettet fra din sofa, mens din computer er sluttet til tv’et.

Få adgang til cloud computing

Dokumentlæsning på mobiltelefoner har altid været en anelse akavet. Nogle filer åbner ikke, andre ser farlige ud, og nogle er afhængige af DocumentsToGo (der er et godt stykke software, hvis man får det pakket med gratis). Besøg http://m.google.co.uk/docs.

Her kan du se dine cloud-baserede dokumenter fra dit handset. Resultaterne er bedst ved Word- og Excel-dokumenter (nogle Powerpoint-filer kniber det lidt med). Men det er en god løsning, det vigtigste er, at den er gratis.