Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Opgrader grafikkortet

Døjer du med grafikopgradering af en Windows 8-pc? Så er løsningen her.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En af de bedste grunde til at købe en desktop-pc er muligheden for opgradering. Man kan booste ydelsen og sikre sig, at den ikke sakker agterud i teknologiens skånselsløse fremmarch. En af måderne at forbedre ydelsen på er at installere et nyt grafikkort.

Derfor er det en skam, at med Windows 8 har Microsoft – utvivlsomt ubevidst – gjort det langt sværere, end det burde være, at opgradere kortet i et præinstalleret Windows 8-pc.

Alle, der har købt en desktop-pc for en større producent som Dell eller HP med Windows 8 præinstalleret, bliver påvirket af denne æn-dring. Hvis man har bygget sin pc fra bunden eller har opgraderet en eksisterende pc, der kører Windows 7, burde man kunne opgradere grafikkortet på den sædvanlige vis: Find en kompatibel model (der er nyttige tip i tekstboksen), afinstaller grafikdriveren i Windows 8, sluk maskinen, og erstat det gamle kort med det nye.

Hvis du prøver det med en pc, der har Windows 8 præinstalleret, løber du sandsynligvis panden mod en mur. Du kan være så heldig, at det nye kort virker mirakuløst. Du kan også komme ud for, at skærmbilledet kun kommer frem, når Windows er blevet indlæst (ikke nogen praktisk løsning i det lange løb, for man har ikke adgang til nød-skærmbilleder såsom startreparation). I de fleste tilfælde sker der imidlertid det, at pc’en ikke viser noget som helst på skærmen, efter at det nye kort er monteret. Byt det ud med det gamle kort, så er alt godt igen. Det er problemet. Hvor kom det fra, og hvordan løser man det?

Problemet med UEFI

Enhver pc, der kører en 64-bit-version af Windows 8, skal bruge en UEFI-firmware i stedet for den traditionelle BIOS. Fordelene er talrige, herunder support af større harddiske og moderne 64-bit-firmwaredrivere, plus muligheden for at reducere starttider og få hurtigere op-vågnen efter dvale – en nøglefunktion i Windows 8. Der er også tale om et sikkerhedselement, idet UEFI er mere modstandsdygtig over for bootkitangreb end de gamle BIOS’er.

Men der er også en ulempe – de nye sikkerhedsfunktioner gør det muligt at låse pc’er, så de kun understøtter bestemte operativsystemer. Det, Microsoft har gjort, er at kræve, at enhver ny pc med Windows 8 præinstalleret bruger en funktion, der hedder Secure Boot. Selvom den forbedrer sikkerheden, udelukker den også operativsystemer, der ikke er med på vognen.

Det er dog i sig selv ikke problemet, når man vil prøve at opgradere sit grafikkort. Problemet opstår, fordi grafikkort også bruger et BIOS til initialisere sig selv, og de fleste grafikkort-BIOS’er er ikke kompatible med UEFI. Ikke overraskende håndterer UEFI dette spørgsmål med indbygget bagudkompatibilitet, men den skal aktiveres med en speciel switch ved navn Compatibility Support Module (CSM) i UEFI. Og Microsofts krav siger, at CSM skal være slået fra af hensyn til Secure Boot. Resultatet: Man kan ikke installere ældre grafikkort.

Løsningen

Man har grundlæggende to muligheder, når det gælder om at opgradere et grafikkort. Den første består i at finde et kort, der har den nyere UEFI-BIOS installeret. De er utrolig svære at finde, og selvom nogle producenter kan lave et kompatibelt VBIOS på bestilling, er det ikke nogen praktisk løsning.

Den anden mulighed består i at udforske UEFI-indstillingerne på pc’en og se, om man kan bruge CSM til at få det nye kort til at virke or-dentligt. Nogle bundkort går endnu videre og giver mulighed at lade CSM være slået til, samtidig med at maskinen kan understøtte ældre pci-e-kort. Hvis du kan finde de funktioner, du skal bruge, kan trin for trin-guiden vise dig, hvordan du løser problemerne. Vi bruger en Ad-vent DT2412 Windows 8 desktop-pc som eksempel.

Men hvad nu, hvis du ikke kan finde de korrekte UEFI-indstillinger, som skal justeres? Nogle bundkortproducenter – navnlig dem, der le-verer et OEM-kort til en specific producent – kan overse behovet for, at slutbrugere installerer et nyt kort og udelade de nødvendige funk-tioner. Det er tilfældet med Advents DT2410.

Her er løsningen at se, om der findes en BIOS-opdatering, der enten kan løse problemet eller gendanne de nødvendige funktioner. Hvis du er heldig, ligger der allerede en BIOS-opdatering på producentens downloadsider.

Søg efter et Windows-baseret redskab, der giver den nemmeste opgradering, eller læs anvisningerne meget omhyggeligt, hvis du har brug for at installere en opdatering via en bootbar cd eller et USB-drev. Hvis der ikke findes en opdatering, kan du overveje at tjekke brugerforaene og se, om andre har været ude for problemet, og om der findes en løsning et sted. Du kan også rette direkte henvendelse til producenten.

Når justeringen eller BIOS-indstillingen er på plads, burde du kunne få glæde af en uproblematisk opgradering af dit grafikkort.

Det skal du huske, når du gør din UEFI tolerant over for det nye kort

1. Find UEFI-indstillinger

Du skal først finde de indstillinger, der lever op til Microsofts krav for Win8. Med en Advent DT2412-pc (med et MSI-bundkort) som eksempel finder vi konfigurationsindstillingerne under ‘Mainboard Settings > Advanced > Win 8 Configuration’. På et almindeligt Gigabyte-bundkort (GA-Z77MX-D3H) finder man dem under ‘BIOS features’.

2. Søg, og du skal finde

Nogle indstillinger er nemmere at finde end andre. På en DT2412, er der en generel Windows 8 Logo Requirement-funktion. Sæt den til ‘Deaktiveret’, så har du genindført CSM-support og fravalgt Secure Boot. På andre maskiner skal du lede efter specifikke indstillinger. Gigabyte-brugere har en VGA Support-funktion, som man kan sætte til ‘Auto’, men kun hvis CSM er slået til først.

3. Andre indstillinger

Du er måske nødt til at lave andre justeringer, når du har ændret på Secure Boot og CSM.support. DT2412-brugere skal skifte til ‘Boot’-sektionen og ændre ‘Boot Mode Select’ fra ‘Legacy’ tilbage til ‘UEFI’, før de gemmer ændringerne. Så skal de genstarte for at bekræfte, at computeren stadig booter. Når det er gjort, kan de slukke for pc’en og begynde at opgradere.

Når du har løst det UEFI-problem, der hindrer dig i at opgradere dit grafikkort, bør du tage dig tid til grundigt at researche din forestående kortopgradering. Der er to vigtige elementer: Det første er, om det kort, du vil købe, passer ind i kabinettet. Det andet gælder kortets krav til strøm i forhold til den psu (strømforsyning), der er installeret i din maskine.

Hvis du selv har lavet din pc, har du sandsynligvis allerede taget højde for disse faktorer, men hvis du opgraderer en færdigbygget pc, er det klogt at åbne kabinettet og måle pladsen i det, før du sammenligner med det kort, du vil købe. Husk også at tjekke pc’ens psu. Producenterne leverer kun sjældent en psu med masser af albuerum. Du skal sandsynligvis udskifte psu’en samtidig med grafikkortet.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Projektets mål

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Krav

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Jargonen pakket ud

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]