Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nyt NAS-mærke springer direkte ind i eliten

Asustor blev først dannet i 2011, helt ud af det blå kommer de dog ikke. Det er et datterselskab til Asus(tek). Vi har kigget på en 2-bay NAS herfra og er rimelig imponeret.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er med AS-602T lykkedes Asustor at lave en 2-bay NAS, der såvel kvalitetsmæssigt som featuremæssigt er landet i toppen af hjemme- og smb-markedet.

Kvalitetsindtrykket er højt, når man ser på NAS-serverens konstruktion. Det kommer til udtryk i materialevalgt. Her er anvendt mørkt gråligt aluminum i børstet look og kraftig sort plast til fronten. Det ser alt andet end billigt ud.

Drevskufferne der tager 2,5"- eller 3,5"-drev har en bundsolid lukkemekanisme og emmer af kvalitet. Et andet plus er, at denne NAS ikke støjer meget i standardopsætningen.

Som så meget andet ved AS-602T er det også muligt at ændre blæserindstillingerne. Blæseren kan sættes til lav, medium og høj ha-stighed, så man har fuld kontrol.

Der mangler heller ikke tilslutninger. To 1 Gbit/s-ethernet danner rygraden og giver blandt andet mulighed for load-balancing.

Der er yderligere to usb 3.0-porte, fire usb 2.0-porte, to e-sata porte og en hdmi-udgang, som anvendes, hvis man ønsker at bruge NAS-serveren som mediecenter. Man kan også koble NAS-serveren til det trådløse netværk, hvis man monterer en usb-WiFi-dongle i enheden.

Imponerer bredt

Noget af det, der imponerer, er brugervenligheden ved ADM-operativsystemet, som guider brugeren igennem installationsprocessen, som var det en leg. Der er ganske vist ikke dansk interface endnu, men det er næsten også det eneste, man kan klage lidt over.

Asustor AS-602T kan anvendes sammen med Windows-, Mac OS X- og Linux-computere. ADM-operativsystemets hovedside minder meget om Apples IOS med store afrundede ikoner på række.

Hver af disse dækker over en lang række indstillingsmuligheder for de forskellige elementer af systemet. Samlet set er det meget bru-gervenligt og giver godt overblik.

God fart på

Vi har med CrystalDiskMark målt hastigheden for NAS’en i en raid 1-opsætning koblet til et 1 Gbit/s netværk. Resultatet er 109,4 MB/s i sekventiel skrivehastighed og 33,7 MB/s i sekventiel læsehastighed. Det første er virkelig hurtigt, det andet skuffer noget. Det kan dog have noget at gøre med den harddisk, vi monterede.

Vi har dog også målt Atto Benchmark, og her ligger resultaterne på lidt over 100 Mbit/s i såvel læse- som skrivehastigheder. I Crystal-DiskMark viser NAS’en sig også at være noget nær lige hurtig ved tilfældig læsning ved skrive- og læseoperationer i 4 KB-testen. Der sidder i øvrigt en Intel Atom-processor på 2,13 GHz med 1 GB ddr3 ram i NAS’en. Hukommelsesmængden kan udvides til 3 GB.

Energiforbruget ligger lidt over 20 watt, når der sker noget på drevene, i dvale falder det til under 2 watt.

AS-602T kan anvendes i domæner. Der er indbygget sikkerhed med sortering på ip-adresser, tjenester og eller porte. NAS’en kan ar-bejde med iscsi-drev. Man kan køre båndbreddekontrol for enkelte brugere eller grupper og meget mere.

Der vrimler med servermuligheder som webdav, ftp, MySQL med mere. Der er i det hele taget en bred vifte muligheder, for omfatten-de til at nævne her.
Funktionaliteten udvides med apps. Der er 86 forskellige godkendte apps, som man kan hente og eksperimentere med. Med for ek-sempel Boxee kan du få et mediecenter til tv’et.