Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nyt liv til den gamle bærbare

Lad være med at smide din notebook ud, før du har set, at den kan spare penge og underholde dig.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Før du smider den gamle bærbare ud, bør du tænke over alle de ting, den kan gøre for dig. Du kan lave den til elektronisk kogebog eller en billig digital fotoramme med en lille smule know-how, lidt gratis software og lidt tid med en skruetrækker. Under alle omstændigheder kan du skille den ad og sælge delene.

Vis dine fotos frem

Digitale billedrammer giver flotte interaktive billeder, men de er for dyre for mange. Hvis du er parat til at bruge en eftermiddag på at flå indmaden ud af en gammel bærbar, kan du bygge en selv til en brøkdel af prisen.


Først skal du bygge lidt om. Bærbares skærme kan ikke bøjes bagud, så du skal omhyggeligt fjerne skærmen og ændre maskinens stilling, så den kommer om bagved. Det er ikke ret kompliceret, for de fleste skærme er forbundet til bundkortet via et kabel, der er sat i et stik.


Vi har set en guide, der viser, hvordan man konverterer en gammel bærbar til en professionel digital billedramme (http://bit.ly/laptop-photo). Du kan også finde guider, der viser, hvordan man konverterer specifikke modeller på www.bit.ly/aRGB.


Giv cpu-cykler væk På grund af pengemangel overlever mange forskningsprojekter ved, at frivillige downloader klientsoftware, der kører, når deres computere ikke er i aktiv brug.


Det er muligt takket være Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC). Det udsprang af det originale SETI@home-projekt, der lytter efter meddelelser fra verdensrummet (http://setiathome.berkeley.edu/). (Redaktionel kommentar marts 2020: Hjemmesiden lukker ned med udgangen af marts. En guide til lignende sider findes her).


BOINC betyder, at udviklere af tilsvarende projekter kan organisere fordelingen af arbejdspakker til hver computer. Tanken er, at når klientsoftwaren er installeret, downloader den en pakke med data og bearbejder tallene.


Når det er overstået, uploader den resultatet og downloader en ny. Nogle distribuerede computerprojekter kan simpelthen ikke håndteres på anden vis, og en del af dem er vældig imponerende i omfang.


Hvis du er interesseret, er der masser af distribuerede projekter at vælge imellem. Du kan blandt andet hjælpe CERN med at lede efter nye partikler og identificere molekyler, der kan lave grønnere energi. Wikipedia har en lang liste over projekter, måske kan interessere dig. Se www.bit.ly/4rJNas.

Lav en kogebog

Hvis du ikke er bekymret over udsigten til at få mel i tastaturet, kan du forvandle din gamle bærbare til en elektronisk kogebog.


Der er masser af gratis opskriftdatabaser. ChickenPing er blot et eksempel (www.chickenping.com), og den er ikke blot en opskriftdatabase. Her kan man planlægge måltider og indkøbslister, styre køleskabets indhold og generere huskesedler.

Med ChickenPings enorme mængde af opskriftidéer og forslag til måltider kan din bærbare sørge for, at du aldrig mere mangler inspiration til aftensmaden.

Når ChickenPing kender dit køleskabs indhold, kan den levere opskrifter på baggrund af det, du har. Der er ernæringsoplysninger; en central database, der gør det muligt at dele opskrifter med andre; en vældig praktisk funktion, der finder erstatninger for ingredienser, som du ikke har i øjeblikket; og en »sticky fingers«-funktion, der giver et overblik over ingredienser og tilberedning.

Filer på serveren

Det er oplagt at lade din ekstra maskine styre delingen af et stort netværk. En filserver, der giver alle netværkets brugere et enkelt sted at lægge filer, hvor man kan tage backup af dem, er meget nyttig.


Efter at du har ryddet op i alle dine gamle filer og tømt papirkurven, skal du oprette en eller flere netværksdelinger. Hvis din gamle bærbare kører Windows XP, skal du oprette en mappe, hvor folk kan lægger deres filer.


Højreklik på den. Vælg »Deling og sikkerhed« i menuen. Nu kommer der et vindue frem. Klik på »Share this folder on the network«, skrive et navn og klikke ud for »Allow network users to change my files«.


Under »Generelt« skal du sikre dig, at »Skrivebeskyttet« er slået fra. Klik »OK«. Når du browser på nettet fra din computer, bør du kunne se den nye deling.

Lav et vækkeur

Hvis du har besluttet dig for at bruge din gamle bærbar som filserver, vil den alligevel stå tændt døgnet rundt, så ville det ikke være oplagt at bruge som vækkeur i soveværelset?


Det gør du ved at prøve Bashee Screaner fra Hanov Solutions (www.hanovsolutions.com). Download installationspakken, kør den og accepter standardindstillingerne. Når du klikker på det lille bombeikon foroven til venstre, får du adgang til menuen.

Med en bærbar som vækkerur kommer du aldrig til at sove over dig.

Du kan gøre grænsefladen større og indstille tiden fra en internetbaseret tidsserver. Du kan bladre rundt i et online-skingalleri for at ændre urets udseende, men det er bedst at beholde standardudseendet og lade baggrunden være sort. Hvis du også har valgt en tom screensaver, kan du undgå, at der bliver for lyst i soveværelset om natten.

Prøv hjemmeautomatisering

Hvis din gamle bærbare fungerer godt, er det oplagt at eksperimentere med hjemmeautomatisering. Det bedst kendte system til hjemmeautomatisering er X-10, der bruger dit hjems netstrøm til at sende signaler til enheder, som er sluttet til almindelige stikkontakter.


Det bedste er, at der ikke kræves en stor mængde computerkraft til at styre et helt hus. Derfor er det ideelt at bruge en gammel, underdimensioneret bærbar.


Forbind alle de relevante switches fra en central enhed, der er forbundet med en usb-port. Softwaren gør dig i stand til at planlægge begivenheder såsom at trække gardinerne for og tænde lyset. Du kan endda koble hele historien til internettet.


Det er ideelt, hvis du kommer sent hjem eller er på ferie og vil skræmme potentielle indbrudstyve ved at foregive, at du er hjemme. Du kan finde mere information på dette site: www.domialifestyle.com.

Lav en medieripper

Med lidt tankevirksomhed kan du omdanne din gamle bærbare til en cd-rippingstation, der kan lagre din musiksamling. Med EAC (Exact Audio Copy) er det lige så nemt som at lægge en cd i afspilleren.


Først skal du downloade LAME fra www.bit.ly/z87a6. Dette codec sætter EAC i stand til at læse de rå waw-filer, der ligger på cd’er. Dernæst skal du downloade og installere EAC fra www.bit.ly/qqDVn. Under installationen skal du fravælge den funktion, der installerer Ask-bjælken.


Når EAC er installeret, kommer der en wizard. Du kan acceptere standardindstillingerne. Nu prøver wizarden at finde LAME, og det kan tage et stykke tid. Accepter resten af indstillingerne, men skriv en e-mail-adresse for at få adgang til onlinedatabasen med albumoplysninger.


Hovedgrænsefladen kommer frem. Klik »EAC | EAC Options« og vælge knappen »Directories«. Vælg den mappe, du vil rippe til og klik »OK«.

EAC koncentrerer sig om at få de bedst mulige rips fra din cd.

Hvis der er tale om et delt netværk, kan du få adgang til det fra andre maskiner på dit netværk. Læg en cd i drevet og accepter muligheden for kalibrering. Klik så »Action | Test and Copy Selected Tracks | Compressed«, så begynder ripningen.


Når det gælder afspilning, må du selv vælge applikation. Windows Media Player er hæderlig, mens Winamp (www.winamp.com) også er en mulighed.

Lav en trådløs bridge

Næsten alle bærbare kommer både med et kabelbaseret og et trådløst netkort. Derfor er sådan en gammel maskine ideel at bruge som bridge mellem en kabelhub og dit trådløse net derhjemme.


Windows XP kan fungere som indbygget bridge i denne forbindelse. Under »Kontrolpanel« klikker du »Netværksforbindelser | Netværksforbindelser«. Du skal klikke på forbindelsen til det trådløse kort, holde [Ctrl] nede og klikke på kabelforbindelsen. Ved at højreklikke får du mulighed for at forbinde de to kort.


Microsoft har lavet en komplet guide til netværksbridging inklusive en sektion om fejlfinding: www.bit.ly/W4hPj.

Prøv Linux

Linux er forrygende til at sætte liv i en bærbar. Med lavere ressourceforbrug og et væld af gratis software er det er fremragende måde at genoplive gammel hardware.

En gammel bærbar er den perfekte anledning til at gå med i Linuxrevolutionen.

I dag er alle de større Linux-installationer nemme at installere, de kan dualboote med Windows, og de har glimrende grafiske grænseflader. Takket være Samba-netværk kan de køre din Windows-netdeling med det samme, og der er support til en lang række trådløse kort.


En af de mest brugervenlige Linuxdistributioner er Ubuntu. Hent den på www.bit.ly/cQgdIT. Brænd den på en bootbar dvd og følg anvisningerne på skærmen.


Prøv et eksperimentelt operativsystem


Windows og Linux er ikke de eneste operativsystemer. Hvorfor ikke bruge en gammel bærbar til at prøve et eksperimentelt operativsystem? For eksempel Qubes fra den polske sikkerhedsforsker Joanna Rutkowska (http://qubes-os.org).


Alle processer i Qubes kører som en separat virtuel maskine, hvilket betyder, at den er isoleret fra resten af computeren ved hjælp af et lag af hypervisor-software.


Du bør kunne downloade og installere Linuxpakker til Rutkowskas opfindelse. Du behøver ikke at bekymre dig om onlineinfektioner, idet hver eneste proces kører i en digital petriskål. Derfor kan eventuelle malwareinfektioner ikke sprede sig til resten af operativsystemet.

Drop Windows eller OSx og prøv noget helt andet; for eksempel Qubes.

Qubes er et komplet, Linux-agtigt operativsystem. Hvis du vil have noget mere minimalt, kan du prøve MINIX-3 (www.minix3.org). Med kun 6.000 linjers kode er dets kerne en af de mindste, der findes, og alligevel understøtter det et imponerende multitasking-miljø. Det er POSIX-kompatibelt, har masser af funktioner og kan kompilere open source-pakker.


Hvis du kan vente lidt endnu, er Googles Chromium-operativsystem (www.chromium.org) på vej. Dette open source-projekt har til formål at levere et operativsystem, der sikkert og effektivt kan køre web-applikationer.


Sælg ud af delene


At skille en gammel bærbar ad for at sælge dens dele er et pillearbejde, der kræver en lille stjerneskruetrækker og muligvis også en almindelig flad en. Begynd med at lægge den bærbare på ryggen og fjerne skydepanelerne og alle andre dele, der kan tages af, såsom ram-kort og så videre.


Fjern så alle de skruer, du kan finde. Vær opmærksom på, at nogle af dem sidder i dybe, forsænkede huller og kan være svære at finde. Prøv at tage bunden af den bærbare først. Hvis det ikke kan lade sig gøre, har du sikkert overset en lillebitte skrue et sted.

Du kan bjærge hukommelse, dvd-drev, cpu og andet fra en bærbar.

Skærmen sidder måske fast på hængsler, der er forbundet med maskinen. Det kan tage tid at løsne dem. Lad være med at bruge vold, så du brækker noget. Somme tider dækker panelet mellem tastaturet og skærmens hængsler flere skruer, der skal ud. Hvis maskinen nægter at lade at lade sig skille ad, kan du kigge der.


Når du har fået de største plader og tastaturet af, skal du trække alle ledninger ud og begynde at skrue eventuelle større dele, der er forbundet med bundkortet, ud. Pas på ikke at skære dig på skarpe metalstykker, mens du skiller hele historien ad.


Ødelæg den


Hvis din gamle computer pludselig er død og har ødelagt dine værdifulde data, musik eller fotos, er det meget terapeutisk at ødelægge den på den mest komiske facon. Og naturligvis filme massakren og lægge den på YouTube.


Begynd med at se et par videoer for at få inspiration fra det, andre har gjort for at ødelægge deres døde udstyr, før du begynder. Prøv at være original i sin destruktion. Du ender måske med at have lavet et hit.

Har du mistet data? Med en hakke kan du hævne dig på din bærbare.

Man kan vælge mange forskellige veje. Knuse, tabe, trække, drukne eller brænde er alle populære. Men det er ikke nogen god ide at bruge fyrværkeri til at sprænge en bærbar, medmindre du ved, hvad du gør. Hvis du vil skyde den, må du nøjes med at bruge en luftbøsse eller en armbrøst.


En anden ide til en video kan være at lime eller skrue den døde bærbare til noget tungt og akavet, for eksempel et gammel bord eller en stol, lade resultatet stå på et offentligt sted og filme festlighederne, når en eller anden prøver at stjæle den.


[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Det skal du bruge…

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Formater den

[/themepacific_accordion_section]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

For fuld damp

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]