Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny spiller på netværksmarkedet gør sig godt

En af de nye spillere på markedet for netværksprodukter i Danmark er TP-Link. Alt om DATA har testet to af producentens produkter, og de er ikke så ringe endda.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Produkterne, Alt om DATA har testet, er TP-Links nye Powerline Starter Kit, TL-PA211KIT og den trådløse gigabit-router TL-WR1043ND. Vi tes-tede dem for at se, om de var lette at bruge, lette at sætte op, og om de ydede, som vi kunne forvente.

Det første produkt, vi testede, var Powerline Starter Kit, hvilket hurtigt viste sig at være testens hurtigste og mest overraskende del. Vi pakkede de to enheder ud og satte den ene i stikkontakten ude ved vores router og koblede den så til vores router via det medfølgende netkabel.

Herefter gik vi ind til vores computer og sluttede den anden enhed til stikkontakten derinde og koblede den så til computeren via det andet medfølgende netkabel.

Og med det samme virkede det bare, hvilket overraskede os meget, for tidligere havde pla-teknologien ikke fungeret korrekt i testhuset. Primært på grund af problemer med at få signalet til at springe på faserne.

At det derfor virkede problemfrit, var en glædelig overraskelse. Vi installerede nu den medfølgende software, som primært kan to ting. Dels fortælle dig, hvor godt signalet er – i vores tilfælde var det på omkring 40 procent af det optimale – og dels sætte lukkede netværk op, så ikke alle kan koble sig på.

I vores testperiode oplevede vi kun en enkelt gang at nettet faldt ud. Om det skyldtes TL-PA211KIT, eller om der var udfald på nettet, må vi lade stå hen i det uvisse. Men helt generelt har dette sys-tem vist sig at være utrolig godt og meget stabilt.

Da vi derefter testede routeren, var vi naturligvis meget forventningsfulde. Installationen viste sig da også at være særdeles enkel. Sæt den medfølgende cd i drevet, og følg vejledningen. Routeren skulle sluttes til vores computer, til nettet og til strøm, og så var vi klar.

Der var nu tre små trin, vi skulle følge, blandt andet skulle vi vælge typen af sikkerhed på det trådløse netværk, navnet på samme, og det var stort set det. Det tog nu lidt, inden softwaren havde konfigureret routeren, men derefter var vi så klar til brug.

Vi loggede nu ind på routerens hjemmeside for at se, hvad vi kunne der. Men nu fik vi så problemer. Vi havde koblet kablet fra routeren og forsøgte at logge ind på den via det trådløse netværk. Det lod sig også gøre, men det tog evigheder. Nogle gange ventede vores browser længe på at få respons fra routeren, og det var ikke altid, at vi fik et respons.

Faktisk var ventetiderne så lange, når vi forsøgte at administrere den via det trådløse netværk, at vi til sidst opgav at koble os til routeren via netværks-kablet, og så gik det stærkt. Nu svarede routeren lynhurtigt, og vi kunne rent faktisk administrere den problemfrit.

Der var nu masser af indstillinger, vi kunne få adgang til, inde i routeren, indstillinger, som vi nok manglede, da vi bare brugte den hurtige opsætning. Ikke mindst de muligheder, som brugen af den usb-port, der var på routeren, gav os.

En tilsluttet harddisk kunne nemlig tilsluttes her og sættes op som ftp-server eller medieserver, og de enkelte brugere på netværket kunne gives kvoter til, hvor meget plads de måtte bruge her.

Du kan også sætte QoS op, så hvis du spiller onlinespil som World of Warcraft, så kan den trafik få førsteprioritet på netværket.

Routeren var generelt god, gav et stabilt signal, men vi var lidt ærgerlige over, at den kun understøttede 2,4GHz-netværket.

Vi kunne godt have brugt muligheden for at sætte både et 2,4GHz- og et 5GHz-netværk op samtidig.