Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny router er forud for sin tid

Den seneste Wi-Fi-teknologi svarer til, at hver af dine opkoblede enheder kan få sin egen router. Så mangler der blot nogle kompatible klienter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I router-verdenen er der ingen grund til at filosofere over hønen/ægget-problematikken. Her er det nærmest en naturlov, at hardwarefirmaerne lancerer ny trådløs teknologi på forventet efterbevilling, hvad angår standardisering, og der kan nogle gange gå flere år, før markedet bugner med kompatible produkter. Her er det altså hønen, som kommer først.

Et godt eksempel er det seneste forslag til router-standard, IEEE802.11ac, som blev lanceret i produkter i 2011. ”ac” er hurtigere og har længere rækkevidde end ”n”-forgængeren, men langt de fleste klienter er stadig udrustet med ”n” eller endnu langsommere netværksadaptere. Hvis du vil have din bærbare til at streame hurtigere, kan det være smart at bruge en af dens USB-porte og et par hundrede kroner til en ”ac”-netværksadapter.

De fire store antenner er med til at give Linksys EA8500 både rækkevidde og stabilitet. Men de gør ikke routeren oplagt til en fritstående placering i et boligmiljø.

Først med MU-MIMO

Multi-User, Multiple Input, Multiple Output hedder den seneste krølle på 802.11ac-standarden. Den er udviklet af Qualcomm, som hører til de helt tunge drenge inden for telekommunika-tionsprodukter og -tjenester.
MU-MIMO har kommerciel verdenspremiere i Linksys’ seneste high end-router, EA8500, og producenten lover op til tre gange højere hastigheder end med almindelig Wi-Fi, når routeren vel at mærke fungerer som server for tre eller flere kompatible klienter.

I sådan et flerbruger-netværksmiljø får streamere og gamere en oplevelse, som om de hver for sig råder over deres helt egen router med stor båndbredde. Så kan de slippe for at stirre utålmodigt på et ”buffering”-ikon under streaming af video- eller audioindhold, og gamere får mindre risiko for at løbe ind i de forsinkelser, som kan være afgørende for sejr eller nederlag i et spil.

Så lyder spørgsmålet naturligvis, hvilke medieafspillere, spille-konsoller og andre klienter understøtter MU-MIMO? I skrivende stund her midt i juni 2015: ingen!

I betragtning af at andre nye router-tiltag tidligere er blevet til realiteter samt at andre firmaer også rumler med MU-MIMO, er chancerne for en reel standardisering efter denne AOD’ers mening gode. Der er dog absolut ingen garanti for fremtidssikring.

Men hvis du alligevel overvejer at anskaffe en hidsig router i den høje ende, og den tilsvarende høje pris ikke er et problem, hvorfor så ikke handle som en rigtig it-nørd og svinge dankortet til fordel for en EA8500?

Aktuelle fordele

I denne test har Linksys EA8500 afløst en anden high end ”ac”-router med et års tid på bagen, og den subjektive oplevelse har været som at køre dytten hjem fra stor service. Alt føles lidt bedre og hurtigere, og der er ingen af de sædvanlige mislyde.

Oversat til elektroniksprog logger den nye router endnu hurtigere på internettet end den gamle. EA8500 har også givet en endnu bedre netværksdækning i mit lille hus, hvor routeren bor i kælderen og gerne skal række 7 meter op til førstesalen samt overvinde forhindringer i form af to etageadskillelser og en væg.

Jeg har kunnet klare mig uden en repeater siden min første ”ac”-router, men nu er der også hul igennem på 5 GHz-båndet, som er mere rummeligt, men også rækker kortere end 2,4 GHz-signaler. Denne forbedring kan tilskrives, at EA8500 har fire antenner mod den gamle routers tre og har fået bedre software til at dirigere de trådløse signaler i de rigtige retninger.

Ifølge det gratis TamoSoft Throughput Test program kan jeg streame trådløst til og fra førstesalen med hastigheder omkring 100 Mbit/s. Det er rigeligt til UHD-video fra husets NAS plus det løse.
Til eksterne lagerenheder er der på bagsiden en USB 3.0-port plus en kombineret eSATA/USB 2.0-port.

Så længe du kan klare dig med standardindstillingerne, er opsætningen af EA8500 – og langt de fleste konkurrenter – legende let. Du behøver ikke en gang at gå ind i en menu for at ændre ”admin”-brugernavnet til noget sikrere, for Linksys har forprogrammeret nogle effektive koder, der kan læses på en label i den trykte Quick Start Guide.

Jeg er glad for at kunne tilbyde mine gæster en gratis opkobling af deres smartphones og tablets, og her irriterer det mig, at Linksys ikke vil gøre adgangen kodefri – der skal indtastes en adgangskode på mindst fire cifre. Jeg har valgt ”0000” af hensyn til Bluetooth-brugere. Meget sikkert…

EA8500 specs

Det skal vel også lige nævnes, at EA8500 er en såkaldt AC2600 router. Det vil sige, at dens kombinerede Wi-Fi-hastigheder opgives som 2,53 GHz fordelt på op til 1.733 Mbit/s på 5 GHz og 800 MHz på 2,4 GHz. Datakraften leveres af en 1,4 GHz dual core-cpu, og de kablede LAN-tilslutninger udgøres af de obligatoriske fire gigabit-porte.