Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ny hardware, ny software, nye tider

Synology har lanceret en ny nas, der samtidig har fået ny software. Ydelsen er ikke blevet bedre, men der er sket utrolig meget med den software, der driver enheden.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Rent designmæssigt er der ikke sket det store med den nye nas fra Synology. 712+ er stadig en nas med plads til to enheder, ekstern usb-port og to lan-porte, som ikke fylder ret meget.

Specifikationerne er en anelse bedre end forgængeren, men det er nu ikke det store. Således lover den 180,91MB/sekund ved læseoperationer og 105,59MB/sekund ved skriveoperationer. Ud over at det er nogle meget præcise tal, så er de også ret overdrevne. Det kommer nemlig meget an på, hvilke harddiske der er monteret i enheden, om det er mange små filer der kopieres, eller det er få store.

Men alt i alt er enheden i sig selv rimeligt hurtig, selvom vi med vores harddiske ikke kom helt så højt op i hastighed som annonceret.

Kiggede mest på de bløde værdier

DiskStation DS712+ er en af de første enheder fra Synology, der leveres med dets nye software, DSM 3.2 eller DiskStation Manager, som forkortelsen står for. Vi koncentrerede os derfor om dette stykke software, som hurtigt viste sig at forvandle nas’en til noget, der mest af alt lignede en ekstra computer.

Men inden vi kommer så langt, så dvæler vi lige et kort øjeblik ved installationen. At montere de to diske i enheden var intet problem, og den medfølgende software guidede os relativt let igennem de første trin i installationen. Men da softwaren havde fundet vores nas og skulle initialisere det (læs: formatere harddiskene), så gik det galt.

Den operation ville den ikke. Først brokkede den sig over, at vores maskine var på det trådløse net og ikke direkte til routeren, som nas’en var, og da vi ændrede på det, virkede det stadig ikke. Vi fik samme fejlmeddelelse, og vi vidste ikke rigtig, hvad vi skulle gøre.

En kontakt til Synology klarede det. Vores harddiske, der ikke var helt nye, skulle lige have slettet alt indhold og alle partitioner. Da vi havde gjort det, så kunne vi få initialiseret vores diske.

Da vi så klikkede ind på dis-kene, blev vi mødt af noget, der mest af alt lignede skrivebordet på en computer. Der var et par ikoner, blandt andet kvikstart, hvor vi kunne klare forskellige ting. Vi startede med at oprette en delt mappe, hvilket var nødvendigt for mange operationer på disken. Men den operation krævede altså tid.

Vi havde sat to harddiske i på hver omkring 1T, og operationen med at få oprettet en delt mappe tog ikke mindre end fem timer. Det var så en engangsting, da begge harddiske nu skulle formateres i raid. Men langsomt var det, og der var ingen indikation af, hvor længe det ville tage – vi måtte bare vente og holde øje med disken.

Ventetiden det hele værd

Men da vi først havde fået initialiseret raidet, var der ellers nok at gå i gang med. Kontrolpanelet var fyldt med en lang række muligheder, hvoraf en del af dem var kendt fra andre nas’er, såsom at oprette brugere, mapper, kvota og nye grupper.

Men der var helt utrolig mange andre spændende muligheder, som ved hjælp af DSM 3.2 blev lette at bruge og arbejde med.

Det er ikke noget nyt, at du kan sætte din nas op til en iTunes- eller medieserver, men på denne nas går det utroligt let, takket være det lette interface, der bruges.

Men den kan mere end det. Hvad siger du til at sætte den op som en avanceret filserver eller måske som en mailserver? Mailserveren satte vi op i løbet af to minutter, og vi kunne oven i købet downloade en webmail-klient, så vi kunne få adgang til vores nye mailserver på den måde. Det gik godt nok let og hurtigt.

Det samme gjaldt, når vi satte den op som photo-station, audio-station eller file-station. Vi var meget begejstrede over, hvor let det var at arbejde med 712+.