Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nvidia GTX Titan Black

Titan Black leverer dataprocessering med dobbelt præcision.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da det første GTX Titan blev lanceret, var den eneste konkurrent dual-gpu’en GTX 690. Det nåede ikke samme ydelses-højder, men var ikke dårligt i gaming-sammenhæng – og alt med en enkelt grafikprocessor. Intet andet kunne matche det fuldfede GK110’s topydelse. Så kom Nvidia og lancerede flere og flere kort baseret på den eksorbitante GP110-gpu.

 

GTX 780 fulgte efter med en nedskaleret version, hvorefter GTX 780 Ti styrkede Nvidias position med fuld power i det 2880-kernede GK110. Ti overgår GTX Titan, og nu kommer denne Black-version med fuld dobbeltpræcisions-ydelse og dobbelt frame buffer.

Men da du nu kan få ydelsen fra GTX 780 Ti til halv pris, så føles det seneste Titan ret unødvendigt for os normale forbrugere. Det første Titan havde dobbelt præcisions-styrke til profferne og den gaming-ydelse, som køberne elskede. Titan Black har kun en smule relevans for professionelle brugere, der er desperate efter dataprocessering med dobbelt præcision uden at skulle betale for Quadro-kort.

Gamere, som vælger et Titan Black, vil blive skuffede og meget fattigere. Til denne pris kunne du i det mindste håbe, at det kunne holde trit med R9 295X2, men selv om det har en frame buffer med høj kapacitet og ydelse, kan GK110 ikke så meget som håbe på at slå et par Hawaii XT-gpu’er. Det dyre, gamle Titan Black halter nu også bagefter de nye GTX 980, så det ser ikke så godt ud, medmindre du skal bruge dobbelt præcision. Og det gælder nok ikke mange af jer, som læ-ser dette.

I førsteudgaven kunne Titan argumentere for sagen. Men nu da gpu-slænget har halet ind og i nogle tilfælde er gledet udenom, ser dette kort pludselig lidt anakronistisk ud.