Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu leger vi med hinanden i computerspil

Computerspil er ikke længere nørdernes domæne. I dag er spil alt fra familieunderholdning til store onlineturneringer i for eksempel fodboldspillet FIFA. Rigtig mange af spillene er sjovest, når de spilles sammen med andre, ikke mindst med familien.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

 dag behøver et spil ikke bestå af et utal af scener, være fyldt med ekstrem vold eller have overimponerende grafik for at blive populært. Computerspil er nemlig langsomt, men sikkert blevet en oplevelse for alle, og der udvikles masser af spil inden for en bred vifte af genrer. Du og din familie kan næsten med garanti finde et spil, I kan lide. Og I kan endda lære af det.
”Computerspil blev i mange år betragtet som underlødig underholdning og spild af tid, men det er klart ved at ændre sig,” siger Carsten Jessen, lektor, ph.d., Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet.

Han har i mange år fulgt børns brug af digitale medier og computerspil og kan hurtigt nævne flere, måske lidt overraskende områder, hvor computerspil er ved at finde vej.
”Spil er langsomt, men sikkert ved at rykke ind på skoler og arbejdspladser som undervisningsmidler.”
Fordelen ved spil er nemlig, at spilleren prøver og fejler. Og prøver igen. Det er vi mennesker skabt til.

”Vi danner hypoteser, prøver dem af og retter dem til. Det er vi født til at kunne, og børn gør det konstant, også med computerspil, hvor man kan iagttage dem prøve utallige gange uden at miste tålmodigheden,” uddyber Carsten Jessen.

Spil er socialt samvær
Computerspil er heller ikke længere noget, som kun unge køber til en tv-konsol eller en pc. Underholdningen har bredt sig til alle aldersgrupper og platforme. Statistisk set er der lige så mange mænd og drenge, der spiller, som piger og kvinder. Og den gennemsnitlige alder for en spiller er steget. I dag ligger den i midten af 30’erne. Flere voksne er altså også kommet med på vognen – eller holder fast i deres lyst til at spille computerspil.

Med så mange interesserede har spilbranchen fået øjnene op for, at spil er meget mere end fejende flotte scenerier som i krigsspillet Call of Duty, og det er især godt for børnefamilierne. Flere firmaer laver nemlig familieegnede spil til små håndholdte konsoller som Sonys Vita og Nintendos DS-serie samt til smartphone og tablet. Nogle er endda tilpassede udgaver af et rigtigt pc- eller konsolspil, så spilleren også får en historie og en kæmpeverden at udforske.
Udvalget af sociale og familieegnede spil er meget varieret. Der findes sjove, korte spil, hvor det gælder om at løse gåder og opgaver eller indsamle point. Andre er længere spil, som aldrig ender.

QM02_spil09

Tænk blot på Candy Crush, SimCity, Tetris og Minecraft. Fælles for spillene er, at de er nemme at gå til, du kan spille dem alene eller gå sammen med andre eller udfordre dem. Og det er en af de vigtigste grunde til, at de er blevet populære.

”Spil er med til at skabe socialt samvær og leg. Her er der principielt ikke den store forskel på computerspil og for eksempel brætspil. Mange computerspil har dog en lille fordel: Man behøver ikke kende og kunne reglerne på forhånd. Faktisk er det at lære ”reglerne” i computerspillenes univers en del af fornøjelsen ved at spille sammen med andre, fordi man udforsker og opdager i fællesskab,” siger Carsten Jessen.

Derfor bliver spil populære
Det at kunne være sammen om et spil gælder også i de yderst populære eventyr- og action-spil, som spilles over internettet eller på et lokalt netværk i mindre, lukkede grupper, hvor kun inviterede spillere får lov at være med. Her er spillerne ældre, og ofte spiller de alene foran skærmen. Nogle spillere bliver med tiden så gode, at de går sammen i grupper og mødes online på bestemte tidspunkter for at løse en del af spillet sammen. Det kan være i spil som det nævnte Call of Duty eller skydespillet Star Wars Battlefront baseret på det kendte Star Wars-univers.

Andre spil, de såkaldte arena-spil som DOTA og League of Legends, udkæmpes mellem hold, der skal bygge hære og indtage hinandens område. Nogle spillere og deres hold bliver så gode, at de deltager i internationale, tv-transmitterede turneringer, hvor millioner af kroner er på højkant i præmie.
Selvom spillenes indhold ikke umiddelbart har meget tilfælles, så rummer de alligevel noget af det samme. Noget fælles som gør, at vi har lyst til at spille dem igen og igen. Et af de mest kendte onlinespil, som man både kan spille alene og i en social gruppe, for eksempel en familie, er stadig World of Warcraft, selv om spillet blev udgivet for over 10 år siden.

”De bedste spil er dem, hvor udfordringerne kan tilpasses den enkelte, så niveauet bliver nogenlunde lige for alle. Det kan også være spil, som kræver, at man udforsker spillets univers. Den udforskning kan være en god ramme om lang tids fælles aktivitet. Mange spil kræver både evner til at styre figurer, og at man udforsker, og her kan man jo tildele børn og voksne forskellige roller i familien,” siger Carsten Jessen.

Underholdning hjem i stuen
Men et computerspil behøver ikke kun at foregå online. Mange spil er lige så gode til at underholde hjemme i stuen. For eksempel kørespil, hvor hver spiller vælger en figur, og så er det bare af sted og med at komme først over målstregen. I flere af den slags spil er det muligt at opsamle genstande, som får bilen til at køre hurtigere eller smide med frugter og bomber, som de andre kørere får i hovedet. Men vil man prøve kræfter med et fælles computerspil til hele familien, er der dog nogle overvejelser, man først bør gøre sig:

”Et godt computerspil til hele familien skal selvfølgelig appellere til alle. Det betyder, at der skal være passende udfordringer til både børn og voksne. Det skal ikke ligne Ludo eller lignende spil, som let keder de voksne, og det skal heller ikke ligne Bezzerwisser, som børn ikke magter. Nogle spil, for eksempel et bilrace, kræver, at spillerne bruger relativ lang tid på at lære at styre biler eller figurer, før de får noget ud af det. Det er min erfaring, at mange voksne sjældent har tålmodighed til det. Spillene skal for de voksnes skyld derfor være nemme at komme i gang med,” siger Carsten Jessen.

”Spil af alle slags – fra brætspil til computerspil – er i de senere år blevet mere og mere populære at være sammen om, og jeg tror, at forklaringen er, at vi har brug for redskaber, der kan sætte vores sociale samvær i gang,” forklarer Carsten Jessen og uddyber:

”Spil har en stor fordel frem for de fleste andre medier, nemlig at vi må være aktive og handle. Vi kan ikke bare passivt læne os tilbage i sofaen, og det er nok forklaringen på, at de er blevet populære. Computerspil kræver mere end at sidde og se tv, men de er også sjovere.”

Eksperten udtaler
Carsten Jessen er lektor, ph.d. hos Center for Undervisningsudvikling og Digitale Medier, Aarhus Universitet og har fulgt børns brug af digitale medier og computerspil.

QM02_spil02

Helt nye spiltyper
Den store interesse for spil for alle har frembragt helt nye genrer de seneste år. Der er kommet nye typer spil, hvor vi som spillere er med til at lave indholdet. Nogle af dem er af typen ”toys-to-life” (legetøj vakt til live), altså spil med fysiske figurer, som forestiller for eksempel superheltene Avengers eller kendte personer fra Star Wars. Ved hjælp af en slags portal sendes figurerne via spillekonsollerne Xbox eller PlayStation op på tv-fladskærmen, hvor spillet vises. I disse spil kan forældre nemt være med og for eksempel hjælpe med at bygge figurerne eller gennemføre en særlig svær bane.

I en anden, ny spiltype deler man indhold – næsten som med statusopdateringer og billeder på sociale platforme såsom Instagram og Pinterest. Et af spillene hedder Kahoot. Det kan spilles enten som en app eller gennem en browser på internettet. Kahoot er tænkt til undervisningsbrug, men det er lige så sjovt som underholdning.
Kort fortalt laver du i spillet din egen quiz fyldt med tekst, lyd og billede, og så inviterer du andre til at være med. Hjemme i stuen åbnes Kahoot på en fladskærm, der kan gå på internettet. Hver spiller kan via en app eller en browser trykke og vælge mellem de mulige svar på sin smartphone eller tablet. Emnevalget og formen er helt op til ham eller hende, som laver quizzen.

Til racerfans
Rat og pedaler gør en forskel, når du vil vinde duellerne på banen. G29, som fås til alle de store konsoller, har gear og pedaler i solidt rustfrit stål. Det giver et realistisk feedback, og du kan dreje og styre præcis som i en rigtig racerbil.
Logitech G29 Driving Force Racing Wheel

QM02_spil06

Det bedste udstyr til dine spil

Tynd og skarp tablet
Samsungs tablet er blot 5,6 mm tyk, og den skarpe skærm på 9,7” tilpasser sig lyset, så den er behagelig at bruge overalt. Du får indbygget kamera i luksusklassen, en kraftig processor og masser af plads til spil, film og fotos.
Samsung Galaxy Tab S2

QM02_spil03

Spil på farten
En bærbar designet til seriøs gaming og med en stærk Intel Core i5 processor. Skærmen på 15,6” er naturligvis full HD, Nvidia GeForce GTX 950M-grafikkortet har masser at byde på med 2 GB DDR5 og HDMI, og harddisken er på hele 1 TB. Killer LAN kan prioritere dine online gamingoplevelser, og der er alt i alt masser af plads og kræfter til dine spil.
MSI Notebook GP62 2QE-246NE

QM02_spil04

Skridsikker spillemus
Med formstøbte gummigreb og optisk sensor er Rival din bedste makker på musemåtten, når der skal games på pc’en. Knapperne på den slidstærke mus er korrekt ergonomisk placeret, og de kan alle seks programmeres til netop din spillestil.
Steelseries Rival Mus

QM02_spil07

Hold øre med alt
Vil du høre fjenden i mørket, diskutere taktik med dit hold og bare nyde lækker lyd? Så er headsettet Siberia sagen. Du kan vælge mellem syv farver af sættet, som har fået endnu bedre lyd og mikrofon end forgængeren.
Steelseries Siberia 200 Sort

QM02_spil08

Spillemaskine med det hele
Xbox One-konsollen er kommet i ny version med en dobbelt så stor harddisk til alt det sjove. Du kan høre musik fra nettet, spille med vennerne og se film i højeste opløsning via det indbyggede Blu-ray-drev.
Xbox One 1TB konsol

QM02_spil10

Lynhurtig på tasterne
Et ultrahurtigt tastatur, der giver dig alle fordelene i selv de mest hektiske situationer. Du får et tastetryk, som er hele 25 procent hurtigere end alle rivalerne på markedet. Samtidig er det stabilt og slidstærkt til mange års gaming med din pc.
Logitech G910 Orion Spark

QM02_spil11

 

Til børn og barnlige sjæle
En bærbar og hurtig spillekonsol fyldt med features som stor 3D-skærm, gyroskop til spil, som skal drejes, berøringsfølsom skærm og en sensor, hvorpå du kan stille dine Amiibo-figurer og transportere dem ind i spillet. Tre kameraer, hvoraf to udvendige tager 3D-fotos.
New Nintendo 3DS XL

QM02_spil05