Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu kommer quad core-mobilerne

Det er blevet de små smartphones’ tur til at tage skridtet til firekernede processorer. De første quad core-mobiler er netop lanceret, og foruden højere hastighed har de også flere andre nye funktioner at byde på.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tablet-pc’erne tyvstartede og tog de nye Arm-baserede quad core-processorer til sig allerede i slutningen af sidste år, hvor Asus kom med Eee Pad Transformer Prime. Ved årets World Mobile Congress stod mobilproducenterne imidlertid i kø for at vise de første smartphones med de hurtige firekernede processorer.

Firekernet hd-mobil

Præcis som med de dobbeltkernede mobiler var det LG, som var forrest i køen. Allerede et par dage inden messen gik i gang, stod producenten således klar med Optimus 4X HD. Ligesom Asus Eee Pad Transformer og de fleste andre firekernede tablets er det en Tegra 3-processor fra Nvidia, der sidder i mobilen. Processorens fire kerner kører ved 1,5GHz, hvilket gerne skulle betyde, at medieafvikling og gaming kører som en leg.

Ligesom Asus’ tablet har LG Optimus 4X HD dog også en ekstra strømsvag processor, som tager over, når der skal klares ganske almindelige opgaver som telefonsamtaler, e-mail og musikafspilning. På den måde kan batterilevetiden holdes på et acceptabelt niveau.

Resten af specifikationerne afviger ikke meget fra de fleste topmobiler, som er på markedet nu. Skærmen er en True HD IPS-model på 4,7" med opløsning på 1.280×720 pixels. Der er 1GB ram til rådighed og indbygget lagerplads på. Et 8MP-kamera får du også, og ikke helt uventet er styresystemet Googles nye Android 4.0 Ice Cream Sandwich. LG Optimus 4X HD kommer på markedet i løbet af foråret. Prisen er endnu ikke fastlagt.

Muskuløs multimedie-mobil

HTC havde selvsagt også sikret sig en plads blandt de forreste, da der skulle lanceres mobiler på World Mobile Congress. Den store nyhed var HTC One-serien, som også byder på en firekernet sag i form af HTC One X.

HTC har dog i bedste Apple-stil valgt at nedtone talen om nørdede specifikationer for at fokusere på, hvad mobilen kan bruges til. One-serien er således tænkt som små multimediemaskiner, der skal levere det ypperste inden for lyd og billede.

Styresystemet er Android 4.0, her integreret med HTC Sense 4, der rummer nye kamera- og billedbehandlingsfunktioner samt teknologi, der forbedrer lydkvaliteten. Mobilerne i One-serien er udstyret med Beats Audio, mens samtlige komponenter i kameraet er opgraderet – såvel objektiv som sensoren og softwaren, der kører på en ny, specialudviklet HTC ImageChip.

HTC One er på markedet i april. Prisen er endnu ikke fastlagt.

Nye muligheder

Mobiler i denne klasse har kræfter, der nærmer sig noget, der minder om små bærbare computere. Der åbner sig derfor helt nye muligheder for, hvad de små apparater kan bruges til. Motorola har tidligere vist, at mobilen til en vis grad kan erstatte den bærbare computer, hvis man kombinerer den med en dock med skærm og styreredskaber. Det gjorde de i form af Motorola Atrix.

Ubuntu for Android er baseret på et lignende koncept. For at bruge mobilen som Linux desktopsystem sætter du mobilen i en dock med tilhørende skærm, keyboard og mus. Når den ikke er tilsluttet, kører den Android på almindelig vis.

Et system som dette giver selvsagt ikke den hurtigste pc, men med de kommende firekernede mobiler er ydelsen dog efterhånden i en klasse, der snildt kan måle sig med de første netbooks og minicomputere, og dem var der jo mange, der snildt kunne klare sig med for få år siden. Efterhånden som vi lægger megen af vores data over på mobilen, kan denne løsning samtidig give den fordel, at du har hurtig adgang til dem, hvad enten du arbejder på mobilen eller ved docken.

Systemet vil blive integreret i nye Android-telefoner mod slutningen af 2012. Hvilke producenter der vil gøre dette, er der dog ingen oplysninger om, og det samme gælder prisen på dock og tilbehør.