Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Nu bliver din returret ringere, når du handler på nettet

Den 13. juni træder nye forbrugerregler i kraft. Det betyder nye vilkår for forbrugerne, især når de handler på nettet. Der er god grund til at sætte sig ind i reglerne, som forringer din returret på væsentlige punkter.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når du fremover vil fortryde et køb på nettet, er det ikke længere nok at undlade at hente pakken på posthuset eller at sende den retur til netbutikken.

Fra midten af juni skal du tydeligt meddele netbutikken, at du fortryder købet, for eksempel via en standardformular. Og det er dit eget ansvar at bevise, at du har gjort det.

De nye regler stiller også større krav til, hvad netbutikker skal oplyse forbrugerne inden købet, og forbrugerne får et større ansvar for varen.

”Vi anbefaler, at forbrugere og erhvervsdrivende sætter sig ind i de nye regler. På mange områder beskytter de forbrugerne bedre, men der er også områder, hvor forbrugerne får et større ansvar,” siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Camilla Hesselby.

Som forbruger er dit ansvar større, hvis du fortryder dit køb. Du har både ansvar for varen i længere tid, og du hæfter, hvis varens værdi forringes.

”Når forbrugerne fremover fortryder et køb, er de ansvarlige for varen, indtil den er kommet retur til netbutikken. Det betyder, at de risikerer at skulle betale, hvis pakken forsvinder eller bliver skadet under fragten,” siger Camilla Hesselby.

Den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk, lancerer i dag en række artikler om de nye regler. Her kan forbrugere, der handler på nettet, orientere sig i reglerne om for eksempel fortrydelse, og de kan desuden se, hvad netbutikker skal oplyse deres kunder om inden købet.

Et stigende antal danskere handler på nettet, viser tal fra Danmarks Statistik. Mens blot 42 procent af danskerne handlede på nettet i 2004, var tallet i 2013 steget til 77 procent.

De nye regler er en konsekvens af de nye fælles EU-regler for blandt andet e-handel, som træder i kraft i midten af juni. Reglerne er implementeret i Danmark i blandt andet forbrugeraftaleloven og købeloven.

Sådan fortryder du fremover et køb på nettet

Forbrugerstyrelsen giver følgende retningslinjer for returnering af varer købt på nettet:

* Send en utvetydig meddelelse til netbutikken om, at du fortryder dit køb inden for 14 dage efter, at du har modtaget varen

* Brug en standardformular for fortrydelse. Du finder den hos forbrug.dk.
Send varen retur senest 14 dage efter, at du sendte meddelelsen til netbutikken om, at du fortrød købet.

* Du har ret til at få dine penge retur senest 14 dage efter, at netbutikken har modtaget din meddelelse om, at du vil fortryde købet. Dog skal netbutikken tilbagebetale indbetalte beløb, når varen er modtaget retur, eller forbrugeren har fremlagt dokumentation for, at varen er returneret til netbutikken

* Du skal som udgangspunkt have alt det, du har betalt, retur.

* Netbutikken skal returnere pengene på samme måde, som du betalte

Du skal:

* Bevise, at du har sendt en udtrykkelig meddelelse om, at du vil fortryde købet

* Bevise, at varen er returneret

* Betale returforsendelse

Netbutikken kan:

* Trække et beløb fra til ekstra omkostninger for fremsendelse af varen, hvis du ved leveringen valgte en dyrere forsendelsesform, end den netbutikken tilbød

* Trække et beløb fra, hvis varens værdi er forringet, fx hvis varen er skadet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere