Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Noget gammelt, noget nyt

D-Links nye Amplifi Dualband HD Media Router forener en masse nyheder, men holder samtidig fast i noget af det gammelkendte.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke på design- siden, at D-Link har udmærket sig de senes-te par år, men med producentens nye HD Media Router har man virkelig oppet sig. Routeren har fået et nærmest eksklusivt udseende med hævet bagkant, hvor mønstret nærmest er en slags harlekinmønster. Det samlede resultat er en flot router.

Det nye vedblev under den første opsætning af routeren. Der var en fin guide på den medfølgende cd, som med ganske få trin guidede os igennem opsætningen af routeren. Under opsætningen blev der både etableret et 2,4- og et 5GHz-netværk, som vi kunne navngive individuelt, og vi kom også igennem opsætningen af sikkerheden på samme måde. Det gik næsten for let, og vi håbede, at D-Link havde taget nyskabelserne med sig til interfacen på routerens betjeningsside.

Alt ved det gamle

Desværre blev vores forhåbninger gjort slemt til skamme, for da vi loggede ind på routerens betjeningspanel, var alt, som det altid har været. Samme kasselayout og samme måde at organisere indholdet på. Masser af tekst på hver side, men absolut ingen tanke for at gøre det lettilgængeligt. Der er ingen tvivl om, at der er masser af muligheder, og at alt det, der skal være der, også er der. Problemet er blot, at det ikke er særlig let at gå til.

Et eksempel ser du, hvis du klikker på fanen ’Advanced’ i toppen af siden. Der dukker nu en side op, hvor du får en liste ude i højre spalte med ikke mindre end 17 menupunkter, alle skrevet med versaler. Øverste punkt er ’Virtuelle Servere’, og det er pr. default valgt. Du får derfor også en liste med mulighed for at opsætte ikke mindre end 24 virtuelle servere. Hvorfor dog vise alle 24 på en gang? Hvorfor ikke bare en og så muligheden for at tilføje flere?

Men når det er sagt, er der mange indstillingsmuligheder, som giver routeren et par ekstra point.

Det er for eksempel muligt at slå QoS til, og når det er gjort, bliver det ligeledes muligt at sætte op til 10 QoS-regler op, men igen i et skema, der er ret uoverskueligt.

Der skal også falde rosende ord af for muligheden for at sætte et gæstenet op og linke mellem dine nets zoner, hvis det ønskes.

Hvis ipV6 slås til i routeren, er det også muligt at sætte en firewall op for samme, hvilket er en rigtig god ide, men når du slår den til, skal du også oprette en række regler, som din firewall enten skal tillade eller afvise. Det er ret kompliceret, ikke mindst på grund af den lange række af uudfyldte regler, du kan vælge at fylde ud. Det er næppe noget, de fleste vil benytte sig af, når det er så svært at gå til, som tilfældet er.

Det er også muligt at arbejde med ipV6-routing, men det samme gælder her, nemlig at det er en indstilling, som ikke mange vil have glæde af. Det er godt, at den er der, men den kunne godt have fremstået langt mere brugervenligt, end tilfældet er.

Deling af hardware

Routeren er udstyret med en usb-port, og via den er det muligt at tilslutte hardware, som så kan deles mellem de computere, der er tilsluttet routeren. Det er for eksempel muligt at tilslutte en printer, som så alle kan tilgå. Det kræver dog, at der installeres et lille program fra D-Link på de forskellige computere, samt at driverne til printeren er installeret på dem alle.

Det er en fin lille funktion, som dog er ved at være overflødig, da langt det meste nye hardware i dag selv har netværksfunktionalitet indbygget.