Netværk i Windows 7

Netværk i Windows 7

Ved hjælp af et netværksdrev kan du arbejde sammen med dine kollegaer om de dokumenter, I arbejder på, eller dele billeder og andre filer med andre i husstanden derhjemme. Her ser vi nærmere på, hvordan du opretter forbindelse til et netværksdrev, deler mapper på det og holder styr på netværksforbindelserne.

I de fleste virksomheder har it-administratoren allerede konfigureret de netværksdrev, du har brug for i hverdagen. Men fra tid til anden kan du få brug for at oprette forbindelse til et nyt netværksdrev, og så er det rart ikke at skulle vente på, at it-afdelingen får tid til at hjælpe dig.

På hjemmefronten er det måske dig selv, der er it-administratoren, og derfor kan du også her få glæde af at vide, hvordan du får adgang til delte drev og mapper på de andre computere i hjemmenetværket, og hvordan du deler mapper og drev på de enkelte computere.

I begge tilfælde skal du vide, hvordan du navigerer rundt på jeres netværk, og hvordan du opretter permanent forbindelse til et netværksdrev ved at give det et drevbogstav på din computer, samt hvordan du deler mapper og drev på de respektive computere, så alle kan få adgang til dem.

Opret et nyt netværksdrev

For at kunne oprette forbindelse til et bestemt netværksdrev skal du kende navnet på den computer, hvor drevet er placeret, samt hvad den delte mappe eller det delte drev på computeren hedder.

Du kan se, hvilke computere du har adgang til fra din egen computer ved at klikke på Netværk i Windows Stifinder-vinduet. Skal du bare bruge nogle filer, der ligger gemt på det pågældende netværksdrev, kan du tilgå dem, ganske som du ville gøre, hvis filerne lå på din egen computer. Du kan også vælge at kopiere dem over på din computers harddisk.

Men ved du, at du ofte får brug for filerne på det pågældende netværksdrev, er det en god ide at oprette mappen som et netværksdrev på din computer. Så er netværksplaceringen altid tilgængelig, som om det var et drev på din egen computer.

Del dine mapper med andre

Ligesom du kan anvende delte mapper og drev på andre computere på netværket, kan du give andre brugere på netværket adgang til mapper og drev på din computer. Men før andre kan se indholdet på din computer, skal du først dele det, du vil give andre adgang til.

Du kan dele en mappe eller et drev på din egen computer med dine kollegaer eller andre medlemmer af husstanden ved hjælp af jeres lokalnetværk ved at dele de mapper og drev på din computer, som de må få adgang til.

Du kan tilmed bestemme, hvilke kollegaer eller familiemedlemmer der må tilgå hver enkelt delt mappe eller drev, og du kan give dem forskellige rettigheder til indholdet, så nogle kun kan læse, og andre både kan læse og redigere i filerne.

Windows 7 arbejder med to former for deling: Simpel deling og avanceret deling. For at gøre din deling så sikker som mulig, skal du anvende den avancerede deling.

Tag netværksmapper med på farten

Når din computer ikke er tilsluttet jeres netværk, kan du ikke tilgå de informationer, der ligger gemt på de andre computere i netværket. Har du tit brug for nogle af de informationer, der ligger gemt i en mappe på et netværksdrev, er du nødt til at oprette en lokal kopi på din egen computer.

Windows 7 sørger så for automatisk at synkronisere indholdet af mappen på netværksdrevet med den lokale kopi på din computer, hver gang du har koblet computeren på netværket. Derved er du sikker på, at de ændringer du selv foretager, og de ændringer dine kollegaer foretager, når du er på farten, synkroniseres automatisk, så snart du kobler computeren på netværket.

Men vær opmærksom på, at det tager en masse plads på din egen computers harddisk, for du opretter jo en lokal kopi af alt, hvad der ligger gemt i den pågældende mappe på netværksplaceringen. Så du skal virkelig have brug for indholdet i mappen for at oprette en såkaldt ”offline”-version af mappen på din egen computer.

En af fordelene ved at oprette offline-mapper på din egen computer er, at de kan inkluderes i de biblioteker, du har oprettet på din computer. Det kan du ikke med netværksdrev.

Kobl computeren på netværket

Overalt hvor du kommer frem hos kunder, familie, venner, i lufthavne og på hoteller, kan du oprette forbindelse til trådløse netværk. Det er nemt med det indbyggede netværks- og delingscenter i Windows 7.

Din bærbare computer registrerer automatisk, hvilke trådløse netværk der findes i det område, du befinder dig i. Har du en adgangskode til netværket, kan du let koble dig på netværket og anvende dets internetforbindelse til at tjekke op på e-mails og forbinde dig til din virksomheds eller dit hjemmenetværk via en sikker forbindelse.

Du har med andre ord altid mulighed for at kunne arbejde og har altid adgang til dine filer og andre data, så snart du har adgang til et netværk med internetforbindelse. Det betyder både større frihed for, hvor og hvornår du arbejder, hvis det er dit arbejdsnetværk vi taler om, og at du aldrig skal undvære et vigtigt dokument eller billederne fra den seneste fest, hvis det er hjemmenetværket, vi taler om.

Med Windows 7 er netværk blevet så meget lettere – ja, faktisk tænker du efterhånden ikke over, om du anvender en netværksressource på et lokalnetværk, en mappe i skyen eller din lokale harddisk. Den eneste forskel er den lidt længere svartid på sky- og netværksplaceringerne… Resten er ren konveniens.

Sådan opretter du et netværksdrev på din computer

1 Find netværksplaceringen

For at få overblik over, hvilke computere du kan se på netværket, klikker du på Netværk nederst til venstre i Windows Stifinder-vinduet. Så vises alle de computere, du kan se på netværket. For at få adgang til en af de andre computere på netværket kræver det oftest, at du har et brugernavn og en adgangskode til den. Klik på den computer, hvor det drev eller den mappe du har brug for, er placeret. Klik dig frem til mappens placering.

pic-1

 

2 Find netværksstien

Når du står i den delte mappe på netværkscomputeren, kan du oprette mappen som et netværksdrev. Det kræver, at du kender adressen (stien) til dens placering på den netværkscomputer, den ligger på. Den finder du ved at klikke på netværksikonet yderst til venstre på adresselinjen. Så vises netværksstien til mappens placering på netværkscomputeren. Tryk på Ctrl+C for at kopiere adressen.

pic-2

 

3 Opret netværksdrevet

For at oprette netværksdrevet højreklikker du på Netværk nederst i navigationsruden og vælger Tilknyt netværksdrev i genvejsmenuen. Indsæt den netværkssti, du kopierede før, i Mappe-feltet, og klik på Drev-knappen for at vælge et drevbogstav til netværksdrevet. Du kan vælge mellem alle de drevbogstaver, der ikke allerede er i brug på computeren. Klik på Udfør-knappen for at oprette det nye netværksdrev.

pic-3

 

4 Se det nye netværksdrev

Klik på Computer i Navigationsruden for at se det nye netværksdrev. Fremover kan du tilgå mappen på netværkscomputeren ved at klikke på det drev, du har oprettet som genvej til mappen. Mappen optræder kort sagt som om, den var et drev på din computer, og du kan referere til filer, der ligger i mappen på netværkscomputeren blot ved at angive drevbogstavet i stedet for netværksstien til mappen.

pic-4

 

Sådan giver du andre adgang til de mapper og drev på din computer, som du vil dele med dem.

1 Del mappe eller drev

Højreklik på det drev eller den mappe, du ønsker at dele med dine kollegaer via internettet. For at kunne sætte den avancerede deling op, vælger du Egenskaber i genvejsmenuen. Klik på Deling-fanen og derefter på Avanceret deling-knappen. For at dele den pågældende mappe markerer du Del denne mappe-feltet. Nu er mappen delt. Giv evt. den delte mappe et mere beskrivende navn i Sharenavn-feltet.

trin-1

 

2 Hvem må hvad?

For at kontrollere hvilke af dine kollegaer, der har adgang til mappen, og hvilke rettigheder de har til indholdet i mappen, klikker du på Tilladelser-knappen. Som standard sættes delingen op, så alle har læserettigheder til indholdet. Du kan give alle rettigheder til også at kunne redigere indholdet ved at klikke i Redigering-feltet. Skal folk også kunne oprette nye filer i den delte mappe eller slette filer, der allerede ligger i mappen, skal du klikke i Fuld kontrol-feltet.

Trin-2

 

3 Tildel rettigheder til en person

Vi anbefaler, at du kun giver ALLE brugere rettigheder til Læsning. I stedet bør du tildele specifikke tilladelser til dem, der har brug for at kunne redigere, slette eller oprette nye filer i mappen. Det gør du ved at klikke på Tilføj-knappen. Skriv en del af vedkommendes navn eller brugernavn, og klik derefter på Kontrollér navne-knappen. Nu vises den eller de personer med det angivne navn, der er oprettet som brugere på jeres netværk. Klik på OK-knappen for at bekræfte dit valg.

Trin-3

 

4 Giv personen specifikke rettigheder

For at give den pågældende bruger lov til at redigere eksisterende filer i den delte mappe klikker du på Redigering-feltet i Tillad-kolonnen. Vil du også give vedkommende lov til at kunne oprette eller slette filer i den delte mappe, skal du endvidere markere Fuld kontrol-feltet i Tillad-kolonnen. Ønsker du at forhindre, at den pågældende bruger kan se, redigere eller slette i mappen, skal du i stedet klikke på de tilsvarende felter i Afvis-kolonnen. Klik på OK-knapperne for at lukke alle åbne dialogbokse.

Trin-4

 

Opret en synkroniseret lokal kopi af en mappe på en netværksressource.

1 Altid tilgængelig offline

Klik dig frem til den mappe på netværksplaceringen, du ønsker altid at have adgang til – også selvom du ikke er koblet på jeres netværk. Højreklik på mappen, og vælg Altid tilgængelig offline i genvejsmenuen. Nu oprettes en lokal kopi af mappen på din egen computer, men mappen ser ud til at ligge på samme placering, som når computeren er koblet på netværket.

Opret-1

 

2 Sådan finder du mappen på farten

Når du har computeren med på farten, finder du derfor mappen på den samme placering, også selvom du ikke har forbindelse til netværket. Når mappen er synkroniseret, kan du koble computeren af netværket og tage den med på farten – og stadig have adgang til indholdet i mappen. Du kan se, at mappen er tilgængelig offline ved hjælp af synkroniseringsikonet i nederste venstre hjørne af mappeikonet samt informationerne i Detalje-ruden nederst i Windows Stifinder, når du har markeret mappen.

Opret-2

 

3 Er mapperne synkroniserede?

Du kan altid se om dine offline-mapper er synkroniserede ved at klikke på Vis skjulte ikoner-knappen yderst til venstre i Meddelelsesområdet på Proceslinjen og klikke på Synkroniseringscenter-ikonet. Så åbnes Synkroniseringscenter-vinduet. Her kan du manuelt synkronisere alle dine offline-mapper ved at klikke på Synkroniser alle-knappen. Det er en god ide altid at synkronisere dine offline-mapper, inden du tager computeren med på farten. Så er du sikker på, at alle dine offline-mapper er opdaterede med de seneste ændringer, der er foretaget på filerne i mappen.

Opret-3

 

4 Opret en tidsplan for synkronisering

Klikker du på Offlinefiler dukker der en ny Tidsplan-knap op på værktøjslinjen. Klik på Tidsplan-knappen for at tilpasse, hvornår dine offline-mapper synkroniseres. Derved kan du bedre sikre, at du altid har fuldt opdaterede offline-mapper med på farten.

Markér de offline-mapper, du vil opbygge en tidsplan for, og klik på Næste-knappen. Som standard foreslås det, at du tager alle offline-mapper med i tidsplanen. Du kan enten vælge et planlagt tidspunkt at synkronisere offline-mapperne på eller vælge at synkronisere dem, hver gang der sker en bestemt hændelse, f.eks. at computeren har stået ubrugt i et kvarter, eller du logger på computeren.

opret-4

 

Sådan finder og opretter du forbindelse til andre trådløse netværk.

1. Er der et trådløst netværk inden for rækkevidde?

Så snart du tænder for din bærbare computer, registrerer Windows 7 de trådløse netværk, der er i nærheden af computeren. Er du inden for rækkevidde af et eller flere trådløse netværk, vises en lille, gul stjerne over netværksikonet i Meddelelsesområdet til højre på Proceslinjen.

net13

 

2. Er netværket stærkt nok?

Klik på netværksikonet for at få vist listen over tilgængelige trådløse netværk, dér hvor du befinder dig. I listen kan du se signalstyrken på de trådløse netværk, og om netværket er beskyttet med en adgangskode eller kan anvendes uden adgangskode. Åbne trådløse netværk er markeret med et gult advarselsikon, fordi de anses for usikre af Windows 7.

net14

 

3. Få mere at vide om netværket

For at få flere oplysninger om de enkelte trådløse netværk, kan du placere musemarkøren over det netværk, du vil have flere informationer om. Så vises et skærmtip med information om netværkets navn, signalstyrke, hvilken sikkerhedstype netværket anvender, samt hvilken trådløs standard der anvendes, og hvad netværket hedder.

net15

 

4. Opret forbindelse

Vil du oprette forbindelse til netværket, klikker du på det. Klik på Opret forbindelse-knappen. Har du fået udleveret en sikkerhedsnøgle, angiver du den nu. Klik på OK-knappen for at forsøge at oprette forbindelse til netværket. Så snart der er oprettet forbindelse til det trådløse netværk, vises signalstyrken på netværket på netværksikonet i Meddelelsesområdet.

net16

 

Ønsker du at oprette en sikker forbindelse hjem til jeres eget netværk, skal du have konfigureret en såkaldt VPN-forbindelse på computeren. Det kan du få jeres system-ansvarlige til at gøre for dig, før du tager computeren med på farten.

1. Start VPN-forbindelsen

Når du har forbindelse til et netværk, klikker du på netværksikonet igen for at oprette forbindelse hjem via den sikre VPN-forbindelse. Øverst i listen over tilgængelige netværk, finder du en genvej til VPN-forbindelsen. Klik på den for at oprette forbindelse og derefter på Opret forbindelse-knappen.

2. Opret forbindelse

Nu bliver du afkrævet det brugernavn og den adgangskode, du har fået udleveret af jeres systemansvarlige, for at kunne logge på den sikre VPN-forbindelse. Klik på Opret forbindelse-knappen for at forsøge at oprette VPN-forbindelsen.

3. Arbejd, som du plejer

Når forbindelsen er oprettet, kan du tilgå dine netværksdrev og andre ressourcer, ganske som sad du hjemme på kontoret. Svartiden vil dog være lidt længere, alt efter hvor i verden du befinder dig.

4. Luk VPN-forbindelsen

Når du er færdig med at anvende VPN-forbindelsen, kan du afbryde den ved at klikke på netværksikonet igen. Højreklik på den sikre VPN-forbindelse. Klik på Afbryd forbindelsen i genvejsmenuen. n

Del denne