Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Netbook’en spiller med musklerne

Slut med at være en svækling. Netbook’en har vokset sig stor og stærk og er klar til at lægge sig ud med de store drenge i notebook-klassen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Da netbook’en kom frem, var den ikke tænkt som en computer, der skulle kunne det hele. Den var tænkt som en lille pc, der skulle være nem at transportere og kunne klare de »lette« opgaver, som lidt uforpligtende tekstskrivning, websurferi, email-kommunikation og ikke alt for tunge medie-opgaver. På trods af de beskedne kræfter var den attraktiv, fordi det lille format gjorde det nemt at ordne sådanne opgaver på farten.

I disse dage står den traditionelle netbook imidlertid i en noget usikker position. Langt mindre apparater, som du ikke engang behøver at have i en taske, men kan smide lige i lommen, er ved at overtage dens funktion – der er stort set ikke det, den første generation af netbooks kan, som du ikke også kan klare på en smartphone, en iPod Touch eller en PSP.

Hvad gør netbook’en så? Pakker sammen og giver op? Nej, den strammer sig an og går i styrketræning, så den ikke længere skal konkurrere med de små drenge i skolegården men kan være med i de stores liga. Netbook’en har vokset sig kræfter til og kan i dag fås med egenskaber, der mere eller mindre svarer til dem, du finder i en fuldvoksen notebook.

Små arbejdsstationer

HP Mini er et glimrende eksempel. Den holder sig indenfor netbook-kategorien med en skærm på 10,1 tommer, men kan udstyres med 2GB ram, 250GB harddisk på 7200 rpm samt Windows 7 Professional som styresystem, der minder mere om det, vi er vant til fra notebooks.

Den sammensætning får så også en pris på 5.298 kroner. Mindre konfigurationer kan selvfølgelig fås til færre penge, men det er en meget god indikation af, hvad der kan lade sig gøre med en mini-bærbar i dag. Læs Datatids anmeldelse af HP Mini her.

Et andet udmærket eksempel er Asus' Eee PC Seashell 1201PN, som er rettet imod multimediebrug. Den er udstyret med et Nvidia ION 2 grafikkort, som giver dig video i fuld hd 1080p samt med hdmi-udgang, så du kan sende videoen videre til din fladskærm, hvis du altså ikke vil nyde den på computerens 12,1 tommer bagbelyste WXGA LED-skærm i 16:9 bredformat og med opløsning på 1366×768. Den kan du forvente en anmeldelse af her på siden i næste uge.

Om man så stadigvæk kan tale om en netbook, når vi er oppe i en skærmstørrelse på 12 tommer er spørgsmålet. Det er der efterhånden mange modeller, der er.

Kraftigere Atom’er

Nogle ville i stedet kalde dem sub-notebooks. Det større format giver dog meget god mening, når nu de retter sig mere mod de seriøse eller krævende opgaver.

Hvis man skulle være i tvivl, om der er tale om en ægte netbook, er der som regel en ting, der med rimelig stor sikkerhed afslører den – Atom-processoren.

Langt de fleste netbooks – inklusiv de to ovennævnte - er nemlig udstyret med Intels miniput-processorer, præcis som de tidlige modeller var. Og det er der jo god mening i, da varme-udviklingen fra en Core i7 sandsynligvis ville resultere i reel nedsmeltning af netbook’ens spinkle skrog, mens strømforbruget ville sætte en brat stopper for den rejsevenlige batterilevetid.

Udviklingen af Atom-processorerne har dog heller ikke stået stille, og de seneste modeller er både kraftigere og mere strømbesparende end de tidlige. De nyeste modeller understøtter ddr3 ram, og flere af dem har to processorkerner.

Det gælder eksempelvis for Asus' nye Lamborghini VX6, som vist må være, hvad man roligt kan betegne som en netbook på steroider. Den har 12.1 tommer skærm, en dobbeltkernet Intel Atom D525 processor på 1.83GHz, 4GB ram, Nvidia Ion 2 grafikkort, usb 3.0 og Bluetooth 3.0 forbindelse. Det er den hidtil vildeste netbook vi har hørt om herinde.

For dem, som ikke kan holde sig inden for rammerne af de leverede hestekræfter, bliver det nu også muligt at klemme lidt ekstra ydelse ud af den stakkels lille maskine.

MSI er på vej med Wind U160DX, som er en sværvægter af en netbook, der som den første på markedet kan overclockes. Den indbyggede Atom N455 processor har som udgangspunkt en frekvens på 1.66 GHz, men kan presses op på minimum 1.71 GHz.

Undlader man at sætte den helt op i gear, skulle den kunne holde en batterilevetid på helt op til 15 timer takket være MSI’s ECO Engine. Skulle du være i tvivl om, at netbook’en stadig har noget at byde på, er her således et meget godt bevis. Du kan læse vores anmeldelse af dens lillebror, som også har imponerende lang batterilevetid, her.

Sprænger kategorierne

Trodser man kategorierne en smule, er det dog muligt at få computere i netbook størrelse, som er endnu vildere. Dells M11x har ikke Atom-processor, og er derfor teknisk set ikke en netbook. Med en skærm på blot 11 tommer er formatet dog det samme. Kræfterne må til gengæld siges at være noget større.

Den lille maskine kan konfigureres med processorer helt op til Core i5-520UM på 1.06GHz og Core i7-640UM på 1.2GHz. Det er begge dual-core modeller og ikke de kraftigste i klassen, men alligevel ret heftige processorer til sådan en lille maskine. Dell hævder at du kan klemme Core i7 modellen helt op op 2,66 GHz ved hjælp af Turbo Boost.

På grafikfronten er der heller ikke sparet. Her får du et Nvidia GeForce GT 335M grafikkort med 1GB VRAM. Resten af specifikationerne lyder blandt andet på 2GB til 8GB ddr3 800MHz ram, 160GB til 500GB harddisk eller 256GB SSD, et 5.1-kanals lydsystem og HDMI-udgang. Styresystemet er Windows 7 Home Premium 64-bit.

Det lille muskelbundt er tilgængelig fra Dells hjemmeside og starter ved 8.490 kroner.

De små netbooks er således ikke, hvad de var engang – små er de stadig, men kræfterne er store.