Nedsæt computerens energiforbrug

Nedsæt computerens energiforbrug

Du kan optimere din computers strømindstillinger, så den bruger mindst mulig energi, når den ikke er i brug, men alligevel straks kan gå i gang, når du igen trykker på tasterne

Elregningerne stiger, og vi bliver alle mere opmærksomme på vores strømforbrug. Hvis du kan få din computer til at nedsætte sit energiforbrug, uden at det påvirker den måde, du bruger den på, er det selvfølgelig godt for dit budget – og det nedsætter dit CO2-udslip, hvilket vi jo alle bør gøre.

Heldigvis er der mange ting, du kan foretage dig for at sikre, at din pc – hvad enten den er en bærbar computer eller en stationær ditto – bruger mindst mulig strøm. Her kigger vi på de forskellige strømprofiler i Windows, som gør det muligt at skræddersy din computers strømkrav – uden at det går ud over dens ydelse. Det ser lidt indviklet ud, men det er det faktisk ikke.

Læs også: Få lang arbejdstid på laptop-batteriet

Nedsaet-computerens-energiforbrug

Datatids bedste tipFor at udnytte en bærbars batteri bedst muligt kan du kombinere rådene her med en reduktion af skærmens lys.

I-gang-med-stroemstyring

1 I gang med strømstyringWindows giver flere muligheder for at indstille strømstyringen i din maskine, for eksempel Balanceret og Strømbesparende. For at få adgang til disse indstillinger vælger du Start > Kontrolpanel > Hardware og lyd og klikker til sidst på Strømstyrings-sektionen.

Spar-stroem

2 Spar strømMaskinen har selv valgt den balancerede strøm-forsyning og anbefaler den, fordi den kombinerer ydelse og strømforbrug godt. Men indstillingen Strømbesparelse lukker hurtigt ned for de ikke anvendte dele af maskinen. Høj ydeeevne er den mindst strømøkonomiske.

Goer-det-selv

3 Gør det selvHvis du vil have rigtig kontrol over strømforbruget, er det bedre at lave sin egen profil. Klik på Opret en strømstyringsplan (til venstre). Vælg derefter Strømbesparelse som dit startpunkt og giv profilen et navn, for eksempel Supersparer. Tryk på knappen Næste.

Saa-laenge-skal-den-vente

4 Så længe skal den venteI dette vindue definerer du, hvor længe maskinen skal vente, når der ikke sker noget, før den begynder at spare strøm. Vi anbefaler at sætte Sluk for skærmen til 1 minut og Sæt computeren til slumring til fem minutter. Slut af med at klikke på knappen Gem ændringer.

Dvale

5 DvaleDvale er en særlig strømsparefunktion, som lukker helt ned for strømmen. Du kan få din maskine til at gå i dvale i stedet for at slumre og opnå strømbesparelse. Klik på Vælg hvad tænd/sluk-knappen gør og sæt Når jeg trykker på slumreknappen til Dvale.

Fat-i-de-avancerede

6 Fat i de avancerede indstillingerDe sidste stopklodser fjernes ved at klikke på Skift strømstyringsplan og herefter vælge Skift avancerede strømstyringsindstillinger i bunden af skærmvinduet. Klik på harddisk-punktet og sæt den til at slukke efter 10 minutter. Derefter sættes slumreindstillingen. Fjern minuttallet og sæt dvaleindstillingen til 5 minutter. Tryk OK. Mere avanceret bliver det ikke i denne omgang, og det er da til at overskue.

Paa-en-baerbar

7 På en bærbarHvis din maskine er en bærbar, kan du bestemme, hvad der sker, når du lukker låget. Klik på Vælg, hvad der sker, når du lukker låget (til venstre). Du finder to muligheder, en med batteri og en med netstrøm. Sæt batteri til dvale og netstrømmen til slumre.

Saa-er-du-parat-til-at-spare

8 Så er du parat til at spareNu har du fået indsigt i, hvordan man sætter sin egen strømplan på plads og undervejs lavet en plan, som sikrer, at din maskine ikke spilder energi, når du ikke bruger den. Du har lært at udnytte både slumre- og dvalefunktionen – også de avancerede funktioner.

Læs også:Få din pc i topform

Dvale

Maskinen går ind i en lavenergitilstand, som trækker mindre strøm, end når Windows kører normalt. Maskinen skal vækkes for at fungere igen.

Dvale-knap

Nogle bærbare har en ekstra knap, som gør det muligt at sende maskinen direkte i dvale.

Del denne