Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multitouch skærm charmerer

Tag en 21,5" widescreen multitouch skærm, tilføj lidt behageligt design. Gør den hurtig at pakke sammen og stille op igen. Det kunne ligne en succes.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Skærmen, der omtales her i artiklen, er lidt uden for kategori, den går der ikke en snes af på dusinet. Samsung SyncMaster LD220Z er anderledes fra hovedparten af computerskærme på to felter.

For det første er det en 21,5" widescreen touch skærm, ja den er sågar en multitouch skærm. At denne type skærme dukker frem nu, er ikke forunderligt. Windows 7 introducerer nemlig, som den første Windows, understøttelse af touch interface.

Det andet felt, hvor skærmen skiller sig fra flertallet, er måden hvorved den placeres på underlaget. LD220Z svæver nemlig ikke hen over bordfladen. Skærmrammen er ikke monteret på en søjle, der udgår fra en central fod.

Skærmen hviler på bordet på to smalle stykker, der ikke kan ses af brugeren. Bag på skærmrammen befinder der sig en sammenklappelig støttefod, lidt hen af dem på billedrammer.

Skærmen kan vippes bagover i en vinkel fra 10 til 40 grader blot ved at trække i skærmrammen. Den indbyggede rullefunktion i støttefoden sørger for, at det ikke er nødvendigt at tage fat i selve foden.

Hvis ikke skærmhældningen kunne justeres, havde skærmen været noget af et ergonomisk flop. Nu kan den indstilles så en behagelig arbejdsstilling kan opnås.

Multitouch med mere Det specielle ved skærmen er, at det er en touchskærm. I stedet for, at anvende musen kan fingrene eller den medfølgende stylus anvendes til input af kommandoer i Windows 7. Dog er Windows 7 Home Premium den mindste udgave af operativsystemet, der understøtter den nye touchscreen funktionalitet.

Det er selvfølgelig Windows, der leverer funktionaliteten, men det gør den ikke mindre imponerende. Specielt kan man forestille sig det anvendt i forbindelse med opstillinger, hvor målgruppen skal inddrages i en vis form for interaktivitet. Læg dertil at skærmen let kan pakkes sammen og flyttes.

Men også derhjemme kan mulighederne udnyttes. Især grundet at skærmen kan vippes så meget bagover, hvilket gør arbejdsstillingen mere naturlig og knap så anstrengende specielt ved siddende brug. Touchfunktionen fungerer overraskende godt for en førstegangsbruger i Windows og efter lidt øvelse sidder det lige i skabet.

Det er muligt at anvende såvel en som to fingre til at foretage handlinger i Windows miljøet. Ligesom på smartphones af i dag kan man eksempelvis zoome ind og ud på websider ved at knibe to fingre mod hinanden eller sprede dem.

Der kan højreklikkes enten ved at holde nede på et element på skærmen en kort stund eller ved at røre med en finger og derefter røre skærmen med en anden finger. Med en enkelt finger kan der scrolles, og der kan bladres frem og tilbage mellem flere åbne vinduer.

Det kaldes et navigations svip, fordi det er små hurtige og korte bevægelser. Der kan ligeledes vælges at slå redigerings svip til, hvorefter diagonale svip kan sættes til diverse redigeringsopgaver, ja det kan alle 8 retninger.

Heldigvis kan de også enkelt deaktiveres, for det kræver en del træning, når vi kommer hertil. Udover dette kan man ved at trykke i skærmens yderste venstre side få enten et onscreen tastatur eller en skriveblok frem, der har håndskrevet tekstgenkendelse. Det er direkte sjovt.

Skærmen, der har en opløsning på 1920×1080 pixels, har et TNT panel på 16,7 millioner farver, en responstid på 5ms og er af glare typen. Kontrastniveauet er på op til 70.000:1 i dynamisk kontrast. Lysstyrken ligger på 250 cd/m2.

Tilslutning foregår via hdmi eller vga stik, der kan kobles ekstra skærm via usb stik på undersiden af skærmen. Skærmen er ikke til grafisk brug, men står flot og med et skarpt friskt udtryk. Energiforbruget på 0,8 watt i standby og 36,6 watt i brug hvilket også er fornemt.