Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multimedie-minded router

I sidste nummer havde vi stortest af gaming routere. Sitecom ville også være med. Dog kom routeren en postgang for sent. Vi ser om den kunne have skabt furore.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Måske var det held i uheld, at Sitecom WL-350 ikke nåede med i stortesten, den er nemlig ikke i den billige ende af skalaen. Men det skal ikke forhindre os i at underkaste den samme behandling på samme testplatform, som der anvendtes til stortesten.

Denne router fremstår ud af til noget mere eksklusiv og virker ikke så plasticagtig som mange routere. Formgivningen minder mere om et lille skrin med afrundede kanter.

Routeren, der enten er beregnet til bordplacering eller ophængning på væggen, har et råhvidt udtryk, der flankeres af sølvfarvede horisontale kantbånd.

Oversiden er præget så overfladen har en læderagtig struktur. Det giver sammen med anvendelsen af interne antenner og diskrete blå indikationslys et seriøst indtryk.

Ukompliceret men altfavnende

Som ovennævnte tekst frilægger, er WL-350 en trådløs draft-n router. Den er udstyret med en 1Gbit/s wan port samt fire 1Gbit/s RJ45 lan porte. Routeren er en »ægte« dualchannel router, hvilket vil sige, begge frekvensbånd kan anvendes samtidig.

Som det er sædvanen ved Sitecoms netværksprodukter, er brugeroplevelsen sat i højsædet. Som det forklares på routerens underside, er wps-knappen til kodefri opsætning af WL-350 multifunktionsduelig.

Alt efter hvor længe man trykker på knappen, opsættes et 2,4GHz netværk, et 5GHz netværk, routeren resettes eller fabriksindstillingerne genetableres. Let og elegant ligesom det webbaserede brugergrænseflade.

Denne grænseflade er let og meget luftigt opbygget. Øverst er den en menulinje med grundlæggende valg - herunder en indbygget guide til opsætning af routeren.

I anden række nedenunder er der placeret en række faneblade. Er knappen »Home« valgt vises en række faneblade, der giver overblik over routerens status indenfor forskellige felter områder.

Er knappen for de enkelte administrationsmuligheder valgt, viser fanebladende de enkelte logiske konfigurationsmuligheder på hvert sit faneblad. Virkelig flot og overskueligt, især med tanke på hvor mange indstillingsmuligheder routeren tilbyder. Den knappe hjælpetekst kunne dog være mere omfattende.

Routeren har StremEngive, prioritering af trådløst trafik, virtuel server og dynamisk dns-opsætning. Det er muligt at filtrere trafik på mange måder, skabe regler for bestemte applikationer og Statefull Inspection er også en del af pakken. Her er utallige indstillingsmuligheder for den erfarne bruger.

God på afstand

Under det blide ydre rumsterer en multimedierouter af høj karat. Med iperf måltes en gennemsnitlig hastighed over lan-forbindelsen med et tcp-vindue på 64kB. På 719Mbit/s uden samtidig download og 707Mbit/s med samtidig download.

Trådløst over draft-n lå hastigheden på 82,23Mbit/s (2,4GHz) over samt 94,37Mbit/s (5GHz) over 3,5 meters afstand. På 7 meters afstand var hastigheden 70,97Mbit/s (2,4GHz) samt 94,6Mbit/s (5GHz). Det er gode hastigheder især på 5GHz frekvensbåndet.

Routerens virkelige force var dog den næsten ikke eksisterende jitter over de trådløse forbindelse. Antallet af tabte pakker i udp-testen var også meget beskeden. EVE Online kunne også gennemspilles uden de mindste kvaler i forbindelse med samtidig download på netværket.

Pingtiderne til spilserveren var også flotte. Sammenlignet med stortesten i sidste nummer var lan hastigheden god, 2,4GHz hastighederne fornuftige uden at imponere.

Når det kom til 5GHz forbindelsen, imponerede WL-350 især ved, at kunne holde sammen høj hastighed på såvel 3,5 meter som 7 meter. Den næsten totale mangel på jitter og de få tabte pakker gør, at den lever flot op betegnelsen multimedierouter.