Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multifunktionsprinternes klassekamp

AOD har kigget på multifunktionsprintere, der ligger i prislejet 1.500 til 2.500 kroner. Læs testen og få et tip til hvilke typer der dækker dit behov.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Multifunktionsprintere er, som ordet lægger op til, printere, der ligeledes indeholder andre funktioner. De otte multifunktionsprintere, der er samlet her til test, ligger som sagt i prislejet 1.500 kroner til 2.500 kroner.

Disse printere er beregnet til at udføre samme arbejdsopgaver, derfor virker det måske overraskende, at de deltagende printere er så forskellige, som I læsere vil finde ud af, de er.

Noget atypisk for Alt om DATA, er deltagerne i testen ikke valgt ud fra et produktspecifikt tilhørsforhold. Ganske vist er de alle multifunktionsprintere, men der er tale om en broget skare af inkjet- og laserbaserede enheder.

Faktisk er der halvt af hver, to af laserne er monokrome - det vil sige ikke farveprintere. Det faktum, at der er to farvelaserprintere i testen, er en lille overraskelse.

Noget for enhver

Vinklingen af denne test er behovsspecifik. Det har været tanken at kigge på multifunktionsprinterne i førnævnte prissegment og få belyst følgende ud fra et indledende ønske om erhvervelse af en printer af denne kategori.

Hvilke typer af multifunktionsprintere findes der i segmentet? Hvilken type og model skal man vælge, ud fra de specifikke krav man måtte stille?

Som det nok fremstår klart, vil dette kunne besvares vidt forskelligt, alt efter hvem den interesserede køber er. De deltagende modeller befinder sig placeringsmæssigt i SOHO og SMB markederne. Til hjemmebrugere, foreninger, mindre kontorer samt i små til mellemstore virksomheder.

Behov, typer og

Valget af printer er altså faldet på en multifunktionsprinter. Selv om det umiddelbart lyder kedeligt og klinger af et fravalg, kan det være, en monokrom printer lige er sagen til de behov, man måtte have.

Næste store valg er, om det skal være en inkjet- eller en laserbaseret enhed. Hidtil har lasere og specielt farvelasere været så dyre, at det i hvert fald for private hjem og mindre foreninger med begrænset udskriftsbehov sjældent har været førstevalg. Det er ved at ændre sig, hvilket betyder flere valg og flere usikkerheder.

Traditionelt har lasere haft den fordel, at de har gode tekstmæssige udskriftskvaliteter, er billigere i drift pr. udskreven side, samt er langt hurtigere end inkjetprintere.

Inkjetprintere har så været billigere i indkøb, bedre til at håndtere grafik og med bedre økonomi, så længe det drejer sig om mindre udskriftsmængder.

Forskellene er ved at blødes op. Således påstår producenterne bag i hvert fald to af inkjetprinterne, at de minimum er blevet konkurrencedygtige med laserprinterne på printøkonomien. Desuden er lasere også blevet langt bedre til at håndtere grafik end tidligere.

Så er der selvfølgelig spørgsmålet om nuancer indenfor brugervenlighed, hastighed, kvalitet eller antallet af features er mest afgørende for brugeren. Alt, vi kan gøre her i testen, er at påpege de relative styrker og svagheder på de enkelte områder. Det munder selvfølgelig ud i en samlet score og vurdering. Men vægt dem med tanke på eget behov.

Økonomispørgsmålet

I det overordnede billede afhænger økonomien ikke kun af indkøbsprisen, jo større mængder der skal printes, jo vigtigere bliver prisen pr. udskreven side.

Prisen for forbrugsstoffer skal medregnes. Men printerens forventede levetid skal i realiteten indregnes. Faktorer som energiforbrug kan også have en indvirkning. Endelig vil prisen på papir kunne have en indvirkning. Især ved grafiske printninger, hvor specialpapiret, der får det bedste frem i inkjetprintere, er meget dyrere end laserpapir.

Sådan testede vi

Multifunktionsprinterne i testen bliver bedømt ud fra udskriftskvalitet, udskriftshastighed, brugervenlighed, tilbudte features samt prisen i forhold til hvad man får for pengene. Da vi har med multifunktionsprintere at gøre, dækker printkvalitet over kvaliteten for print og scanninger samt afledt heraf kopiering.

Udskriftshastigheden dækker ligeledes over print og scanningshastigheder. Brugervenligheden går bredt på, hvor let printeren er at betjene. Her indgår de i printeren indbyggede menuer såvel som driversoftwarens tilgængelighed. Den medfølgende software indgår også i denne bedømmelse.

Features omfatter alt, der på den ene eller anden måde tilføjer noget funktionalitet, hvad enten det giver større valgmuligheder eller betyder, at der er bedre specifikationer. Prisen ses i forhold til, hvor meget man får for pengene alt i alt.

Til testen blev der brugt forskellige testarks i A4 størrelse, der skal illudere multifunktionsprinternes evne til at gengive såvel farve samt gråtonegrafik. Et udvalg af disse ark blev ligeledes brugt til at vurdere hastigheden for grafiske udskriftshastigheder.

I forbindelse med grafiske prints blev printeren sat til høj kvalitet og med specialpapir til inkjetprinterne. I hastighedsmålingerne anvendtes normale kvalitetsindstilinger.

Til vurdering af tekstprint anvendtes et dokument med tre forskellige skriftstyper i fontstørrelse fra 4pkt. op til 12 pkt. i 0,5 punkts intervaller, trykt i kvalitetsindstilling høj.

Vurdering af printhastighed for tekstdokumenter blev varetaget via et dokument på 8 sider tekst med punktstørrelse 12 udskrevet i normal kvalitet.

Dækningsgraden for teksten var på 6,96 procent af papiret mod de 5 procent som ISO/IEC 19798:2007 standarden, der anvendes ved angivelser af printøkonomi og hastighed foreskriver. Det er fuldt reelt men angiver blot, hvad der svarer til et forretningsbrev.

Derfor skal man som regel ikke regne med, at få samme antal sider ud af patronerne, som fabrikanterne lover.

Scanningerne foretoges med gråtone samt farveforlæg, hastighedsscanningerne blev fortaget med en opløsning på 300×300dpi, og kvalitetsscanningerne blev foretaget den højeste optiske opløsning for den enkelte printer.

Støj og andre miljøpåvirkninger blev noteret, energiforbruget blev målt i standby, under printning samt ved scanning.

Her er testens første laserprinter, det er desuden en ud af to monokrome printere her i testen. Det er også en af de printere her i testen, der tydeligst signalerer, at den er skabt til kontorbrug.

I den forbindelse er det værd at kigge på energiforbruget, da det er mange gange større end energiforbruget hos de deltagende inkjetprintere. Det er generelt for laserprintere, de svinger også meget mere forbrugsmæssigt under udprintning, end inkjetprintere gør.

Til gengæld er det en af testens kvikkeste printere hastighedsmæssigt, især imponerer hastigheden i forbindelse med gråtonegrafik, hvor den med 12 sekunder er hurtigst af alle. Farver må man så undvære - undtagen i forbindelse med scanning, hvor alle deltagere kan håndtere farvescanninger.

Ligesom den anden printer fra Brother har denne printer som standard en funktion, der må kunne slås fra, ved betjening af menuknapperne afgives hver gang et højlydt bip. Undertegnede fandt ikke denne mulighed, ellers var det blevet deaktiveret.

Betjening via printeren er nok heller ikke så aktuel, for det første er softwaren, der følger med så fornuftig, at man ikke savner det. For det andet har denne laser mulighed for tilslutning via ethernet, hvilket ikke er en selvfølge for lasere i dette prisleje.

Den er paradoksalt sammen med Samsung SCX-4500W den laser, der oser mindst i lokalet af laserprinterne. Den står dog og summer stille hen for sig. Skal printeren tildeles en betegnelse, må det være »hurtig«, og det er over hele linjen fra print over scanninger.

Scanningerne var af en god kvalitet i såvel farve som gråtone. Printegenskaberne er god til tekst, som man venter af en laser, i monokrom grafikprint er der en tendens til lidt mørke billeder, der lige mangler det sidste kontrast. Scanningerne er lidt svagere end forventet.

Denne multifunktionsprinter skiller sig ud på flere måder. For det første er det testens eneste A3 printer - den kan både printe, scanne samt kopiere i A3. Det er noget af en bedrift i denne prisklasse.

For det andet anvendes en speciel inkjetblæk-teknologi. MFC-6490CW anvender som den eneste printer i testen et kapilært blæksystem.

Det er ensbetydende med, at blækpatronerne ikke sidder i forbindelse med printhovedet og derfor ikke skal flyttes rundt med denne. Det skulle nedbringe energiforbruget, og printeren er da også overordnet set den mest energibesparende her i testen.

En anden sidegevinst er, at printeren ikke larmer ret meget ved udskrivning, og vibrationerne, der ofte ledsager en inkjetprinter, næsten ikke er til stede. Scanneren er dog det modsatte - temmelig larmende. En sjov lille detalje er, at printningen ledsages af, hvad der nærmest kan betegnes som værende en sagte kvidren.

Printeren har en, for denne test, forholdsvis stor 3,3" skærm, der dog ikke er berøringsfølsom. Betjeningen er ret let at gå til. Noget andet, der kendetegner denne printer, er, at den er særdeles veludstyret med papirbakker, fortil er der to papirbakker oven på hinanden, ovenpå der er desuden en arkføder.

Imponerende nok rager papirbakkerne ikke ud fortil, uagtet de store formater denne printer kan rumme. Det skal siges, at den også fylder godt i landskabet i forvejen.

Som det kan ses af specifikationerne tilbyder denne printer alt i forbindelser. Den medleverede software er tilstrækkelig og giver god betjeningskomfort og muligheder.

Hurtig er den ikke, scanninger undtaget. Men kvaliteten af print er virkelig fornem. Lige en anelse mindre kontrast end Canon printeren og en smule mindre varm i tonen.

Denne farvelaser-baserede multifunktionsprinter er spritny, og er det mindste medlem af CX16 familien. Her er der da heller ingen fax, ingen arkføder og heller ikke mulighed for tilslutning via ethernet som på de større og dyrere modeller. Til gengæld får man en farvelaser til billige penge.

CX16 signalerer kontormaskine men kunne sagtens dække et hjems printbehov. Denne printers største ulempe er nok, at den kun kan tilsluttes til usbporten.

Ingen af testens laserprintere er helt fri for at påvirke luftkvaliteten i dens umiddelbare nærhed. Derfor kan det være en fordel at investere i en af CX16’s større modeller, med mindre man har god udluftning.

Printeren har fornuftige knapper til betjening, der er stor og med tydelig skrift. Det fire linjers krystal-lcd display kan kun læses, når man kigger ned på printeren set ovenfra.

Mulighederne for at vælge forskellige typer udskrifter for såvel tekst som grafik er ret gode. Der findes en lang række prædefinerede layoutformater at vælge mellem til print. En anden specialitet er en bred mulighed for at anvende »vandmærker« på sine dokumenter.

Printeren er ret stille, når den er i brug, den er dog lige lidt om at geare ned fra det høje energiniveau ved print til den normale standby værdi på 8,4 watt. Den stod og brugte 13,8 watt i få minutter efter print, inden den faldt til denne værdi.

Til gengæld er printeren helt stille, når den ikke er i brug. Den er i sagens natur hurtig til print, hvad enten der er tekst eller grafik.

Scanningshastigheden var lidt mere jævn. Af de to farvelaserprintere havde den det varmeste farveprint, lidt over i det mørke på monokromsiden. Scanningsbillederne var flotte for såvel farve og gråtoner.

Lexmarks Pinnacle Pro 901 er en klassisk Lexmark printer, alt er gjort for, at brugeren skal guides smertefrit gennem brugen af printeren. Det går lige fra installationen til den daglige betjening via computeren eller det store display i enheden.

Netop det store 4,3" berøringsfølsomme farvedisplay er en af de ting, der gør, at printeren skiller sig ud. Netop samspillet mellem den store flotte farveskærm og menuerne er kendetegnende for denne multifunktionsprinter.

Det, der specielt skiller sig ud, er SmartSolutions, der er små apps, der kan loades ned fra Lexmark webside. Med disse apps kan der tilføjes funktionalitet til printeren, og det virker fint. Blandt andet kan man derved se og printe billeder ud fra sin Picasa konto.

Desuden er Pinnacle Pro 901 kendetegnet ved at tilbyde alskens muligheden indenfor tilslutninger med såvel usb, ethernet samt trådløs tilslutning. Hvis man registrerer sig indenfor 30 dage efter købet, kan man oven i købet sikre sig testens længste garanti på 5 år. Det er noget, der vejer i feature-afdelingen.

Generelt er denne printer trods sin kontorbetegnelse også skabt til at være hjemmets printcentrum. Printeren er ikke specielt hurtig til print, den ligger længere fremme i scanningshastigheden. Scanningskvaliteten er god i såvel farve som gråtone med glidende overgange.

Printkvaliteten er god i tekst som hos alle deltagere. I de grafiske print vises større kontrast i de monokrome billeder end eksempelvis hos HP. De er så til gengæld en anelse mørkere og tonen i farvefotos er varmere end hos HP. I enkelte fotos giver det lidt mere glød i hudtoner, mens andre fotos har en anelse for meget grøn og gultoning.

Ligeledes betegnet som værende en kontormaskine, er denne her heller ikke lille. Designet ligner dog mere noget, man kunne forvente at se i et privat hjem.

Der er ligeledes tale om en printer, der tilbyder mange features. Som det er sædvanen med HP’s printere, følger der et bredt udvalg af software med, hvorfor man skal væbne sig med tålmodighed under installationsprocessen.

I det hele taget lader omfanget af features og understøttede tilslutningsmuligheder intet tilbage at ønske.

For at vende tilbage til softwaren tilbyder HP med deres HP Solutions Center et godt samlet miljø, hvor fra de enkelte funktioner kan startes. Den medleverede software er langt over gennemsnit for brugervenlighed og giver flere muligheder end de fleste tilbyder i denne test.

Så her læner printeren sig langt mod hjemmebrugeren, der lægger vægt på nem betjening og få følgeomkostninger ved at skulle tilkøbe ekstra software.

Betjeningspanelet og displayet er ligeledes blandt de bedste og lettest anvendelige. Papirhåndtering og alt udenom fungerer også uden knuder.

Desuden er det den hurtigste inkjetprinter til udskrivning, ja den når faktisk ned på tider, der ellers er kendetegnet ved laserprintere her i testen. Tekstkvaliteten er virkelig god, her bliver det ikke meget bedre, den er læsbar helt ned i de mindste størrelser.

Grafisk printning klarer printeren også godt, dog er printet mere til den kølige skråstreg lyse side. Kontrasterne er derfor heller ikke så udprægede specielt i gråtone prints.

Hvis man skynder sig, kan man inden fristen udløber i år forlænge standardgarantien fra 1 år til 3 år ved tilmelding. Lægger man vægt for forbrug, er printeren desuden en af de mest energirigtige her i testen.

Testens anden farvelaserprinter hvor de har, ligesom med den anden laserprinter fra Samsung, forsøgt at gøre udseendet lidt mindre kontoragtigt. Det ligner dog umiskendeligt stadig en traditionel laserprinter - dog af den mere løsslupne slags.

Blandt andet cirkulerer der en blå LED ring om menuknappen, mens der er aktivitet. Printeren optager ikke så meget plads af en laserprinter at være. Også denne laserprinter lader ikke brugeren i tvivl om, at det er en laserprinter, den skal helst stå et godt ventilleret sted. Da der ikke er netværkstilslutning slipper brugeren nemlig ikke for at have den tæt på, hvor vedkommende befinder sig.

Når det er sagt, er det en printer med mange kvalifikationer. Umiddelbart har den også den svaghed, at displayet ikke kan aflæses, med mindre man befinder sig over den, hvilket selvfølgelig kan ordnes ved at placere printeren på gulvet.

Printeren deler æren om at være den hurtigste til tekstprintning med den anden Samsung-deltager. Når det kommer til grafik printning, er den stadig blandt de hurtige uden dog at nå helt i top.

Scanningshastighederne må betegnes som værende godkendt. I øvrigt printer denne printer uden at larme ret meget, og scanninger er decideret støjsvage.

Som tidligere nævnt er denne printers farveprint af natur noget mere kølige end eksempelvis den anden farvelaserprinter fra Epson. Der synes desuden at være en anelse mindre kontrast i billederne - især på monokrom siden. Hudtoner kunne virke en anelse kolde i det, til gengæld er skygger knap så markerede som hos Epson.

Tekstudskrivning er tilnærmelsesvis perfekt. Scanningerne er holdt i klare farver og med god overgang for de monokrome scanninger. Betjeningen er let via den medfølgende software, der er dog ikke uanede manipulationsmuligheder.

SCX-4500W er en monokrom laserprinter, der samtidig er den printer, der skiller sig mest ud designmæssigt. Her er der tale om en printer, der med lidt god vilje ligner to flatbed-scannere, der er stablet oven på hinanden med et mindre mellemstykke imellem.

Denne printer har den force, at den er hurtig til at printe såvel tekst, monokrom grafik, og den er desuden den hurtigste til at scanne grafiske oplæg set over et.

Desuden virker printeren her ret lydsvag for såvel printdelen og ikke mindst scanninger, hvor den var blandt de mest stille. Det er desuden den laser, der havde mindst tendens til at påvirke omgivelserne med ozon eller ozon-lignende uddunstninger.

Oven på printerens overside er der integreret touchknapper, der flugter ud i et med chassiet og som ledsages af blåt LED lys. De er beregnet til scanning og kopieringsprocesser, for printning kan ikke styres fra printeren selv, men skal styres fra de installerede drivere og medfølgende software.

De berøringsfølsomme knapper kræver desuden lidt af et bestemt tryk - her kan man ikke nøjes med svag berøring.

Tekstkvaliteten er helt i top, andet ville også være mærkeligt med en laserprinter. Farve kan den jo ikke printe, men monokrom kan den. Her er den ikke så kontrastrig, fotos virker alt efter motiv rimeligt detaljerede men der er en tendens til at udtrykket bliver en anelse for »blød« i kanterne.

Printeren her deler software med den anden Samsung-printer her i testen. Det er fornuftigt software, der dog ikke tilbyder så mange muligheder, som nogle af de andre gør her i testen.

Scanningskvaliteten er til gengæld i top. Af laserprinterne var den i øvrigt den printer, der toppede med den bedste maksimale watt aflæsning.

Dette er testens billigste printer, men derfor falder den ikke på halen og kapitulerer overfor de andre deltagere af den grund.

Printeren var den langsomste i grafikudskrivningen i høj kvalitet. Hvis man vælger almindeligt papir, kunne tiden dog skæres ned med over et minut.

Grunden til den lave udskriftshastighed skal også søges i, at printeren anvender ekstra fine blækdråber på 1pl. Det betyder også, at printeren her, som den eneste i testen, kan printe grafik med op til 9.600×2.400dpi. I standard-kvalitet er tidsforbruget dog knap så voldsomt.

Tekstudskrivning går noget hurtigere med en tid på et minut og ni sekunder, hvilket er den næsthurtigste tid for en inkjetprinter her i testen. Når talen falder på grafikudskrivning må denne printer generelt siges at være den bedste i testen - skåret over en kam.

Såvel farveprints som gråtoneprints er kendetegnet ved at være utroligt tydelige og definerede med meget flot kontrastniveauer. I farveprints er der en god farvemættethed, uden at det kammer over. I gråtone-billeder er der en virkelig flot skarphed, den eneste lille bitte svaghed her er, at billederne er lidt over til den mørke side. Tekstudskrivning håndterer den ligeledes på højt niveau.

Hvad scanningshastigheder angår, er den ikke helt på højde med de hurtigste her i testen. Til gengæld er scanningskvaliteten i top, her ligger den ikke bag nogen anden multifunktionsprinter her i testen.

Printeren er let at betjene, der tilbydes rigtig mange muligheder via printerdriveren. Printeren har også knapper på selve printeren og et 2,5" farvedisplay, der er udmærket i og for sig men ikke når op til HPs eller Lexmarks niveau.

Lidt ærgeligt, at man for at lægge papir i arkføderen bagerst men skal stå bukket hen over printeren, men det er småting.

Konklusionen er et sammensurium af beskrivelsen af de enkelte printere, måleresultaterne samt specifikationerne. Alt andet er op til person-lige præferencer og især behov. Derfor nævnes blot vinderen, bedste køb og den anbefalede printer her. Det kan ikke betones nok, at i den-ne test er dem med den samlede score måske ikke den bedste printer for alle.

Uagtet dette vinder Canon PIXMA MX870, da den har en fremragende blanding af kvalitet over hele linjen, en god pris samt rigtigt gode features.

Bedste køb bliver Brother MFC-6490W, der er et mulehår efter og som er god på alle næsten alle punkter, samtidig med der tilby-des A3 håndtering.

Anbefaler får Lexmark Pinnacle Pro 901 for fantastiske features, en utrolig brugervenlighed og en god overordnet kvalitet.

Nu kunne man tro, laserprinterne eksempelvis tabte, men læg eksempelvis mærke til printkvaliteten, hvor den grafiske formåen også spil-ler ind. Laserne er dog her rykket tæt på. Kig nøje efter behovet og træf dit valg. Læg også mærke til, at driftsomkostningerne ikke indgår i pris evalueringen, da de totale omkostninger inklusive levetid, energiforbrug og papirpris er svære at samle.

Vi har dog i måleskemaet, som en ekstra vejledning, angivet anslået pris pr. side med 5 procent dækning ud fra pris på forbrugsstoffer og angivet antal forventede sider. Optimalt havde vi selv testet det, men miljøet ville lide unødigt under det enorme papirforbrug det ville medføre.