Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Multiformat NAS-lagring

En NAS-server kan huse op til et vist antal harddiske af en bestemt størrelse. Her har vi dog en NAS, der kan huse såvel 2,5" som 3,5" harddiske.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som antydet er N0503 ComboNAS fra Thecus en noget anderledes NAS, end hvad der normalt er fl est af på markedet. Ofte kan der vælges mellem 3,5" udgaver eller 2,5" udgaver, hvis man ønsker en mindre formfaktor.

Men Thecus N0503 gør det muligt både at blæse og have mel i munden. Der kan enten monteres 3 3,5" harddiske i enheden eller op til 5 2,5" harddiske, dog er der selvfølgelig tale om enten eller.

For at montere 3,5" harddiske i NAS-serveren, skal man nemlig afmontere rammen, som passer til 2,5" harddiske. Denne fjernes let ved at skrue to fingerskruer løs og trække rammen ud fra monteringsrummet til 3,5" harddiske.

Der tilbydes mange raid-kombinationer med denne enhed, dog påvirkes understøttelsen naturligt, at hvilke harddiskstørrelser man påtænker at anvende i NAS-enheden. Anvendes 3,5" harddiske kan man anvende jbod, raid 0, raid 1 samt raid 5, hvis der monteres det rette antal harddiske.

Ved anvendelse af 2,5" harddiske understøttes foruden de førnævnte typer ligeledes raid 10 samt raid 6, der begge kræver anvendelse af minimum 4 harddiske.

For og imod

Når man skal beskrive Thecus N0503 er det delvist med beundring for de mange features, som enheden understøtter. Men samtidig er det med en vis forundring over flere småting, der forhindrer denne NAS i at være en allround vinder.

Der følger ingen harddiske med denne NAS. Det blev valgt at teste den med to af AODs egne Seagate Baracuda harddiske på hver 1,5TB i raid 1 opsætning. Det er den mest sikre af to drevs løsningerne om end ikke den teoretisk hurtigste.

Raid-opsætningen gik som smurt, men operationen tog dog over 10 timer. Thecus N0503 blev tilsluttet til en 1Gbit/s router, fra denne gik der igen
en ethernet-forbindelse til vores testcomputer, hvor Thecus-softwaren
blev installeret.

Nu kunne vi gå i gang med testen på NASen, der i øvrigt råder over en
Atom-processor. Til at supplere dette er der 1GB ddr2 ram samt 2 RJ45 1Gbit/s stik, 1 e-sata. stik og 2 usb 2.0 porte. Desuden er der et udvidelsesslot, hvori der kan monteres et Pci-udvidelseskort.

Hardwaredelen er med andre ord imponerende, intet mindre. Det er de muligheder, som Thecus N0503 understøtter gennem brugerinterfacet også.

Denne NAS er ret avanceret, og understøtter mange forskellige funktioner. De fleste er nogenlunde let at administrere, men brugerinterfacet og måden tingene skal opsættes på, er ikke blandt de mest intuitive, vi har set i test af NAS-enheder.

Heldigvis er den medfølgende manual på cd’en grundig og oplysende, så længe man følger den, skal man nok nå i mål. Pladsen er lidt trang, men her følger en opremsning af nogle af Thecus N0503’s fortræffeligheder.

Medieserver der understøtter DLNA eller UPnP enheder, iTunes server,
printserver og ftp-server og endelig fotoserver-funktionalitet. Der er selvfølgelig de gængse filserver-funktioner og backup kan også let initialiseres med denne
NAS.

En af de forunderlige ting ved N0503 er, at det tilsyneladende kun er muligt at up- eller downloade enkeltfiler, ikke mapper med undermapper i forbindelse med filserveren. 7 filer kan behandles ad gangen med en hastighed i upload på cirka 33MB/s, hvorimod downloadhastigheden konsekvent lå på 1MB/s.

Det skal også siges, at man skal stille N0503 lidt væk fra, hvor man sidder, da blæseren kører med cirka 1.500 rpm, og det er hørbart. Energiforbruget ligger med cirka 32 til 33 watt i brug ganske fornuftigt med 2 harddiske installeret. Når man anvender den automatiske tidsstyrede standbyfunktion falder denne i standbytilstand til 1,7 watt.