Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

MSI 970A SLI Krait Edition

Begynderkort med aldrende chip.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

der er et simpelt spørgsmål, der altid hjemsøger dem, der skal til at bygge en ny pc – skal man vælge Intel eller AMD? De, der endnu ikke er fortrolige med pc-gaming, vil som regel satse på Intel. Det skyldes i hvert fald delvis, at det er så nemt at definere, hvad der er nyt og ikke nyt hos Intel, og det er en rute, AMD ikke har valgt at følge.

Hver gang AMD lancerer en ny cpu, sørger man for – i stedet for at påtvinge brugerne et nyt chipsæt – at den er bagudkompatibel, så forbrugerne ikke behøver at udskifte deres bundkort. Det kan derfor være noget af en udfordring at finde ud af, hvilke AMD-kort der er nye, og hvilke der er gamle.

Og nu til sagen. MSI har leveret dette visuelt fascinerende M3+ 970-kort. Farveskemaet er hvidt og sort, og vi fik hurtigt et væld af ideer om, hvordan vi bedst kunne udnytte 970A’s udseende.

Det er afgjort godt at se MSI lave nye bundkort til AMD-sokler, især når de ser så godt ud som dette. Det ville også stå godt til MSI’s Krait Edition-gpu-serie.

Imidlertid betyder den lave pris, at Krait lider under mangel på muligheder, når det gælder interne udvidelsesmuligheder, idet det kun understøtter tovejs-grafiksjov via PCIe Gen2. Det skyldes navnlig begrænsningerne ved AM3+-platformen og en cpu, der går tilbage til 2011.

Lager bliver håndteret af seks SATA-porte på 6 Gbps ports, og det er stort set alt. Der er tre ventilator-headere, herunder cpu-soklen, men bortset fra den sædvanlige blanding af USB 2.0-porte og to USB 3.0-porte på forsiden er det det hele. Hvis man har tænkt sig at lave en vandkølet maskine eller lægger dette bundkort i et luftstrøm-optimeret kabinet, kan man overveje at investere i en ventilatorcontroller for at råde bod på denne situation.

De gamle er ikke de bedste

Ekstern I/O er en lidt bedre historie, for det interessante ligger her i den nye USB-standard. MSI har leveret to USB 3.1 Type A-porte, der giver mulighed for overførselshastigheder på op til 10 Gbps, selvom dette kun er understøttet af MSI’s egne drivere. Hertil kommer, at der er yderligere seks USB 2.0-porte, en Gigabit Ethernet, to ps/2-porte og de sædvanlige audioforbindelser, men intet optisk output til dem, der bruger audio i den høje ende af skalaen.

Ydelsen hos dette Krait er forunderlig. 970-chipsættet er ikke specielt udviklet med henblik på overclocking. Imidlertid har MSI inddraget en UEFI BIOS, der hjælper dem, der er interessede i at hengive sig til lidt over-clocking på kortet. Bortset fra det føler man sig lidt begrænset. Men igen hænger det især sammen med, at AMD-cpu’en allerede er fire år gammel og ikke understøtter funktioner som PCIe Gen3 eller for den sags skyld frekvenser over 2.133 MHz.

Det største problem, vi kom ud for, da vi prøvede at overclocke AMD’s cpu’er, var varmeproduktionen. Det var ganske enkelt ikke nemt for os at opnå en fornuftig overclock, som vi følte os trygge ved, med en enkelt alt i en-vandkøler.

Men så skal man huske, at dette kort kommer på markedet til lidt over 800 kroner. Set i det lys er det et fantastisk begynder-gamingbundkort til dem, der vil ind på pc-gaming-scenen. Det kan udvides til at understøtte tovejs-crossfire eller SLI og har fornuftige udvidelsesmuligheder til fremtidige opgraderinger. Men hvis du er ude efter et konkurrencedygtigt kort med mange funktioner, er det ikke noget for dig.