Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Miracast på steroider

Langt om længe er den hyper-hypede AirTame HDMI-dongle i handelen – til en tårnhøj pris. Har den danskudviklede gadget været ventetiden og pengene værd?.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I 2013 begyndte de danske it-jungletrommer at rumle med et budskab om, at et ungt team var på vej med et genialt projekt i form af en dims, som skulle streame signaler trådløst fra diverse computere og smarte enheder til tv’er og projektorer.

Ifølge AirTames krønike startede det hele tilbage i 2011 med, at en nørd – virksomhedens nuværende CTO – ville styre sin kraftige spilcomputer fra en anden enhed, og han ville absolut have en trådløs forbindelse. Dette ønske satte gang i en spændende udvikling baseret på en enkelt vision:
Vi vil kunne vise alt indhold fra enhver computer på enhver skærm – trådløst.

I løbet af udviklingsforløbet er AirTame blevet til et business-produkt. En typisk anvendelse er trådløs opkobling af en fremmed computer til en skærm i et mødelokale.

Et andet scenarie, som de fleste kender alt for godt, handler om folk, der skal lire en PowerPoint-præsentation af og stiller med deres egen computer i et fremmed mødelokale. Så kan det være en udfordring, hvis pc’en er en gammel sag med analog VGA-udgang, og projektoren eller skærmen har en digital DVI- eller HDMI-indgang – eller omvendt.

I et it-magasin som Alt om DATA skal vi ikke foreslå noget så lavteknologisk som en PPT-præsentation på et USB-stick – endsige en præsentatør, der magter at formidle et budskab rent verbalt. Der skal naturligvis være en løsning, som er intuitivt nem at bruge og ikke kræver adaptere eller andre overgangsled mellem de nødvendige hardware-enheder. Trådløst grej til sådanne formål var (heller) ikke ukendt i 2013, men de fleste udbydere havde svært ved at kommunikere deres budskaber. Det kunne AirTame til gengæld.

Medvind på cykelstien

Folkene bag AirTame var mere end de fleste opmærksomme på de sociale medier, og de brugte dem med stort talent til at for-tælle om deres vision og sikre sig crowdfunding. Et betydeligt
antal almindelige it-nørder kunne straks se ideen i en trådløs opkobling til HDMI-gengiveudstyr.

AirTame er en buttet sag, som er fyldt med en kraftig processor og hele to Wi-Fi-enheder til samtidig kommunikation med eksempelvis et tv og en router.

Undervejs lykkedes det at overbevise en jury i forbindelse med CES (Consumer Electronics Show) i 2014 om, at AirTame skulle have en ”Best of CES 2014” pris som start-up virksomhed. Sådan en udmærkelse får medierne til at trykke på ”Breaking…” knappen, og interessen for det ufærdige produkt voksede eksplosivt. På rekordtid blev der forudbestilt og forudbetalt enheder til en værdi af over 8 mio. kroner, og andre venture-investorer stillede med 9 mio. kroner. Happy troubles!

Sværere end ventet?

Det er skønt med succes, men det er også en voldsom opgave for en ny organisation, når den ikke blot skal udvikle hardware og software, men også sørge for produktion og distribution af et stort antal
enheder, som er nået at vokse til ikke færre end 22.000 stk.

Lanceringen af billige forbrugerprodukter som Chromecast og Apple TV, der i princippet kan næsten det samme, har ikke gjort tingene nemmere for danskerne. Derfor besluttede AirTame at gøre det hele bedre ved at starte fra bunden med hardware og bruge en stærkere processor end normalt plus hele to Wi-Fi-moduler, så en portabel enhed både kan sende til AirTame og være på nettet samtidig. Udtrykt på en anden måde kan en trådløst opkoblet bærbar computer streame fra f.eks. DR og sende det hele videre til et tv eller en projektor. Den slags koster.

I begyndelsen af juni i år blev AirTame officielt frigivet til salg over hele verden. I Danmark har man fastsat en vejledende salgspris på 1875 kroner frem til 1. oktober. Derefter skal enheden koste 2750 kroner. Det er efter denne skribents mening seriøst mange penge for sådan en dongle, og AirTame har da også besluttet sig for at fokusere sin markedsføring mod business-kunder, som gerne vil være fri for at tilkalde teknikere til installation og opsætning.

Gøgeunge

I lighed med andre HDMI-dongles fylder den buttede AirTame mere end et enkelt stik. Derfor kommer den med et kort forlængerkabel, så den ikke behøver blokere mere end én terminal.

AirTame har modtaget flere prestigefyldte priser, længe inden produktet var klart til lancering.

HDMI-stik er ikke beregnet til at overføre strøm, og donglen skal derfor have sin egen strømforsyning. En lille lysnetadapter følger med AirTame, men selvom den bliver godt lun, trækker den ikke mere power, end en USB-terminal på et tv normalt kan levere. Så bliver der mindre kabelsalat, og donglen slukkes sammen med tv’et.

Fejlfri software er forældet

Dette gamle mundheld fra main-frame-verdenen har aldrig haft større gyldighed. Ikke blot it-produkter, men også tv og anden digital underholdningselektronik sendes bevidst på markedet med manglende og/eller ustabile funktioner, som de forskellige leverandører efterfølgende vil prøve at forbedre. Dette kan nogle gange sammenlignes med at springe ud fra et fly uden faldskærm i forventning om at kunne låne én på vejen ned.

På AirTames hjemmeside kan man bl.a. læse følgende (i min oversættelse):
AirTame er et levende produkt.Det vil lære at gøre mere og blive ved med at blive bedre til, hvad det gør. Vores løfte til dig er, at vi altid vil stræbe efter at skabe det bedst mulige produkt til at hjælpe dig med at gøre et bedre arbejde.

Vi tror på en samarbejdsproces med vores fællesskab og vil meget gerne høre dine ideer og ønsker til nye funktioner, eller hvordan vi kan gøre det bedre for at hjælpe dig.

Det lyder jo nobelt og ædelt, og det er uden tvivl oprigtigt ment. Der er bare den detalje, at AirTame er (blevet til) et særdeles komplekst produkt. Sådan må det næsten nødvendigvis gå, når ambitionsniveauet er tårnhøjt.
I betragtning af at AirTame i den aktuelle konfiguration har været det meste af to år undervejs, er produktet i skrivende stund i midten af juli mere ufærdigt, end jeg finder morsomt.

Tidsforsinkelsen i AirTame er alt for stor til actionspil. Det skyldes den komplicerede transmissionsproces fra fangst af skærmbillede til dekodning i donglen.

Besværlig opsætning

En unik feature ved AirTame er, at produktet kan køre på alle platforme af betydning. Samtidig er det ”plug and play”, så man slipper for at tilkalde folk fra it-afdelingen til at få tingene op at køre. Lover firmaet.

I min hardwaresamling har jeg blandt meget andet Chromecast og Apple TV. Ingen af disse enheder har givet mig problemer af betydning, og da AirTame skulle være endnu nemmere, havde jeg høje forventninger til denne løsning. For høje, skulle det vise sig. I hvert har jeg brugt uforholdsmæssigt meget tid på problemer, der egentlig er ret banale.

Først prøvede jeg at lave en standardinstallation på en Lenovo bærbar med Windows 7. Jeg landede i mit overfyldte 2,4 GHz Wi-Fi-frekvensbånd, så streaming til et tv gik langsomt med irriterende hak i levende indhold. Det bredere og mere uforstyrrede 5 GHz-bånd kom jeg først ind i, da jeg fandt på at indtaste ip-adressen manuelt. Så vises en dvd-film praktisk talt uden billedkvalitetsforringelse.

Mit første forsøg på en anden bærbar med Windows 8.1 gik nogenlunde, men der var ingen lyd på levende tv. Også dette problem blev klaret på 5 GHz.

En enkelt mobiltelefon – en Sony Xperia ARC – har jeg også prøvet at lege med. Det gik fint med at vise fotos på tv’et, men ellers kunne jeg ikke streame noget til den store skærm, og det sidste foto bliver stående i AirTamen, selv efter at telefonen er lukket. I denne konkrete situation er en ”gratis” Miracast opkobling til et kompatibelt tv klart at foretrække.

Efterfølgende har jeg surfet rundt på AirTames supportsider, og fundet svarene på disse og mange andre problemer. Nogle brugere kunne sikkert have glæde af en hotline, men hvis der findes et telefonnummer noget steds på hjemmesiden, er det godt gemt.

En AirTame breder sig godt på et tv’s tilslutningspanel. Derfor medfølger et kort HDMI-forlængerkabel. Strømmen kan normalt komme fra en USB-terminal.

Det ville også være rart, hvis brugen af adgangskoder kunne begrænses. Som det er nu, skal man bruge en besværlig kode til selve AirTame-enheden, i de fleste tilfælde en kode til det trådløse netværk og nogle gange også en ip-adresse. Den slags kan tage tid, og en funktion i stil med WPS ville være en gevinst.

Tidsforsinkelse

Det kan kaldes skæbnens ironi, at AirTame-konceptet blev udtænkt af en spilnørd, men enheden er ikke egnet til actionspil. Det tager nemlig tid at konvertere signalerne i begge ender af fødekæden.

Jeg har målt en forsinkelse på knap 3 sekunder i videoindstilling, som skal give den bedste kvalitet. Dette betyder intet under tv-streaming eller filmvisning, men i et skydespil bliver krigeren i AirTame-enden chanceløs.
PowerPointere bør også time deres foredrag med hensyntagen til tidsforsinkelsen, så publikum ikke skal vente på det næste dias.

Fremtiden

På AirTames hjemmeside har jeg læst, at man anser hardwaren for 100 % færdig, samt at fremtidig udvikling kommer til at dreje sig om software. Dette tolker jeg sådan, at der ikke kommer til at ske noget med videokvaliteten, som er opgivet til 1080p/30 fps eller 720p/60 fps. Indhold med op til UHD/4K-opløsning kan behandles, men bliver nedskaleret til FHD. Om en dongle med højere opløsning er i pipelinen, forlyder der intet om.

Hvad angår audio, opgives kapaciteten til ”Stereo 192Kb bit rate 48.000Hz”. Hvis dette oversættes til 192 kbit/s ved en samplingfrekvens på 48 kHz, taler vi om stærkt komprimeret lyd, men til typiske formål er det i orden.

Afvent køb

På nuværende tidspunkt får AirTame ikke et ”Alt om DATA Anbefaler” trofæ til at stille på amagerhylden. Hvis du overvejer at anskaffe sådan en løsning og vil bruge den til et konkret formål eller udnytte dens tiltænkte multiplatform kompatibilitet, anbefaler jeg, at du holder øje med firmaets ”Forum” på hjemmesiden og tjekker ”Help center” for at finde svar på dine spørgsmål.

Og endelig ville en lavere pris gør AirTame mere spiselig.