Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Mindre kendte skærme skuffer

AOC er ikke specielt kendt i Danmark, og det er der måske en grund til. Alt om DATA har testet to af producentens nyeste modeller, og vi er ikke imponerede.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De to skærme, vi havde fået fat i, var i2353FH, en ultratynd 23"-skærm, kun 9,6 mm, med et meget flot design. Den er en såkaldt led-backlight baseret på in plane switching (ips). Ifølge specifikationerne har den et dynamisk kontrastforhold på 50.000.000:1 og et statisk kontrastforhold på 1.000:1.

Samtidig skriver AOC, at den har en hurtig responstid på 5 ms, hvilket vi så ikke rigtig kan få til at passe – for langt de fles-te skærme, vi tester, har en responstid på 2 ms.

Det flotte design

Designet skal have ros. Skærmen har en meget tynd aluminiumskant, og alle forbindelser sidder i den runde base, der også er i børstet aluminium. Basen og skærmen er en integreret enhed og udformet, så den både kan stå på bordet og monteres på en hænger på væggen. Det er smart og noget, vi gerne så på flere skærme.

Men så stoppede det positive også. Vi forbandt skærmen med hdmi-stik, men det billede, vi fik frem på skærmen, fyldte bare ikke skærmen ud. Vi valgte den opløsning, som var den anbefalede (1.920×1.080), men lige meget hjalp det. Vi installerede de nyeste drivere til skærmen, men det hjalp heller ikke.

Vi brugte den medfølgende software til at optimere, hvad vi kunne på skærmen, men vi kunne stadig ikke få billedet til at fylde skærmen ud.

Så vi testede skærmen med PassMark og fik et o.k. billede, men ikke et imponerende godt billede.

Vi skiftede nu over til et vga-kabel i stedet og kunne få skærmbilledet til at fylde skærmen ud. Men billedkvaliteten var stadig ikke tilfredsstillende. Den hvide farve var ikke så ren, som den burde være, og i moire-testen var der utrolig meget moire-effekt. Også i den hvide gammatest var der snavs i farverne og en del uro i billedet.

Endelig var strømforbruget helt oppe på 32 watt, hvilket efterhånden er alt for meget for en fladskærm.

Den næste skærm, vi kiggede nærmere på, var så AOC e2795Vh, en 27"-skærm, hvor billedet umiddelbart er flot. Vi gik derfor i gang med at tes-te skærmen med PassMark, og den første test, hvor et prøvebillede vises, gik godt for skærmen. Farverne så umiddelbart godt ud, om end der dog var en anelse moire i et af billedfelterne.

Humøret steg nu lidt, så vi gik videre, og farvetesten var ligeledes ret flot. Flotte og klare farver, og den hvide farve var klart bedre, end hvad vi så på den anden AOC-skærm.

Men pludselig knækkede tråden, da vi kom til moire-testen. Det var helt vildt, hvor meget moire der pludselig optrådte på skærmen. Det var helt umuligt at kigge på den.

Vi gik videre i testen, og da vi kom til den hvide gammatest, gik det igen galt. Flere af felterne var alt andet end hvide, og også her var der meget moire i flere af felterne.

Umiddelbart ser skærmen godt ud. Ikke så smart i designet, men stor var den altså. Strømforbruget ligger på omkring 28 watt, hvilket er o.k. for en skærm på 27".

Opsamlingen

For begge skærme gælder, at der er masser af muligheder for at indstille skærmene via den medfølgende software. Men desværre er der ikke samme gode guide til at bruge indstillingerne, som vi så ved Philips-skærmen, vi har testet andetsteds her i bladet. En anden ting, vi også skal nævne, er, at der følger tre stykker software med skærmene: et til at justere skærmen, et til at spare på energien og et til at vise områder på skærmen med.

Specielt det sidste stykke software er så problematisk. For når det er installeret, så bliver det altså gjort med kinesisk. Hvilket vil sige, at du skal gætte, hvilken af menuerne der siger ’Vælg sprog’. Vi var heldige og fik engelsk på, men det er altså ikke o.k.

Det overordnede indtryk af beg- ge skærme er, at der er mange gode intentioner, men at skærmene ender med at skuffe.