Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Militær præcision sikrer trådløs high end-lyd

Bang og Olufsen har været lang tid om at komme med på den trådløse bølge – angiveligt, fordi man ville vente, indtil kvaliteten var i orden. Det er den så nu, hvor de danske udviklere har valgt de samme trådløse standarder, som militæret benytter.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Bang & Olufsen er trendsættende inden for industrielt design – det er ingen nyhed. Og på lydsiden har danskerne de senere år især udmærket sig med små, velkonstruerede forstærkere og højttalere, som anvendes i high end-løsninger, også i biler. Men på ét punkt har det danske brand hængt efter: trådløs lyd

Bang & Olufsen har lanceret praktiske AirPlay-løsninger (som vi har testet nogle af). Men high end-koncepter har der ikke været. Det blev der lavet om på sidste år, og dermed er B&O den første leverandør i verden, der kan præsentere en trådløs løsning til et virkeligt luksusprodukt: BeoLab 18.

Du behøver ikke at have B&O-udstyr hele vejen igennem for at kunne bruge løsningen. Med en specialboks er du kompatibel med resten af verden. Datatid TechLife tester her nyheden med de trådløse højttalere BeoLab 18, som blev introduceret i 2013. Her er der indbygget en teknologi, som kan sende trådløst uden tab, og teknologien understøtter helt op til 7.1-surroundlyd ukomprimeret.

Trådløs standard uden kompromis

Nu er det ikke, fordi folkene i Struer er konservative eller ikke vil være kompatible med resten af den trådløse verden, at nyheden lod vente på sig. Man afventede efter eget udsagn en trådløs standard, der både var god nok og ikke mindst stabil nok, og som var fremtidssikret. B&O er ikke en producent, der leverer nyheder hver måned, og med de meget høje priser på produkterne er det også en vare, som køberne ønsker at have glæde af i mange, mange år.

For at opnå bedst mulig lydkvalitet stillede B&O krav om, at signalet skulle være ukomprimeret, og at det skulle kunne håndtere surround. Især til baghøjttalere er det jo rart ikke at skulle trække lange kabler. Desuden anvender mange af B&O’s kunder surroundsystemet til både film, tv og musik. Så man kunne ikke bare nappe det sædvanlige 2,4 GHz-frekvensbånd, som alle andre benytter. Her er for meget støj, og kvaliteten lever ikke op til kravene fra B&O.

Løsning med ny standard

For at opnå 96 kHz/24-bit lyd (dobbelt så høj kvalitet som en cd) i et 7.1-kanalsystem benytter man det såkaldte U-NII frekvensbånd i 5 GHz-området, som du nok kender, hvis du har en nyere router. Fordelen ved 5 GHz er, at der ikke er de samme forstyrrelser som på det langt mere udbredte 2,4 GHz-bånd (som også rummer støj fra mikrobølgeovne, fjernstyrede biler og meget meget andet). På 5 GHz-båndet er der ikke så meget trafik, og her er kanalerne lagt, så de ikke forstyrrer hinanden.

5 GHz-båndet har dog ikke samme rækkevidde som 2,4 GHz-båndet, der har en bedre spredning, og som bedre kan penetrere vægge og andre forhindringer. B&O garanterer dog en rækkevidde på minimum 10 meter. Det er nok til at dække selv en stor stue, men man har af samme grund ikke introduceret en multirumsløsning med systemet.

B&O har taget skridtet fuldt ud ved at gøre systemet i stand til at udnytte 24 kanaler på U-NII-båndet, som blandt andet anvendes til militært formål, og som kræver godkendelse fra land til land. En godkendelse kræver, at systemet understøtter DFS (Dynamic Frequency Selection), hvilket betyder, at det altid vil hoppe til et nyt frekvensbånd i tilfælde af forstyrrelser. Det er et meget komplekst system, som blandt andet medfører, at B&O har måttet indbygge flere omhyggeligt placerede antenner i højttalerne.

Det ser ud til at fungere efter hensigten. Vi har haft BeoLab 18 til test i tre måneder, og har ikke én gang oplevet, at der var problemer med den trådløse forbindelse. Fra Struer lyder meldingen, at man efter mere end et halvt år på markedet ikke har haft en eneste reklamation. Det burde der nu heller ikke være, når prisen er på knap 37.000 kroner (33.900 kroner for højttalersættet og små 3000 kroner for den trådløse sender).

Højttaleren kan hænges på væggen eller stilles på den medfølgende (tunge) stenfod. Selve højttaleren er en ny udgave af en B&O-klassikker populært kaldet ”orgelpiben” på grund af designet. Det cylindriske design
forhindrer såkaldte, stående lydbølger inde i kabinettet, som samtidig er ekstrem stift.

Kabinettet indeholder to specialfremstillede bas/mellemtone-højttalere. Diskanten sidder øverst og er monteret, så den spiller opad i en hornlignende konstruktion, som skal sprede lyden ud i rummet. Det er gennemtænkt og fungerer fremragende.

B&O anvender samme diskantsystem i producentens 100.000 kroners-højttalere og i eksklusive lydsystemer i luksusbiler. Desuden
fungerer trælamellerne på fronten som lyd-spredere til bas og mellemtone. Igen er der tale om en fysisk og ikke en elektronisk løsning for at opnå bedre lyd.

Spiller også godt

Højttalerne er aktive, så ud over en trådløs modtager og en digital konverter har de B&O’s berømte ICE-forstærkere. Der er to styk på hver 160 watt, men effekten er ikke så afgørende. Det vigtige er, at man med en aktiv højttaler kan skræddersy al elektronikken til at matche højttaleren og højttaler-enhederne til perfektion. Så man kan forfine hver forstærker til sin enhed og udforme frekvensdelingen (bas, diskant og mellemtone) elektronisk og ekstremt præcist.

Heldigvis spiller BeoLab lige så godt, som de ser ud til. Musikken kommer godt ud i rummet, selv i en ”skæv” opsætning. Du behøver ikke sidde lige midt imellem dem med en bestemt afstand. Vi havde den ene højttaler stående frit og den anden i et hjørne, og alligevel havde vi et homogent og flot stereolydbillede, der fyldte stuen med vellyd.

Diskanten er ekstremt velopløst, og mellemtonen er godt artikuleret, så man let kan høre, hvad der bliver sunget. Bassen er præcis, men ikke så dyb. På et trægulv, der kan virke som en akustisk forstærker af bassen, går det fint, men på et hårdt gulv savner man den helt dybe bas. B&O tilbyder da også en trådløs subwoofer som supplement, men så kan du lægge små 20.000 kroner oven i prisen.

Om det hele er prisen værd? Målt alene på lyd og teknologi kan du få andre systemer, som spiller bedre for færre penge. Men pointen her er, at du får et unikt design og en teknologi, der også fungerer mange år ude i fremtiden. Investerer du i B&O, er det ikke for at udskifte det med noget nyt. Det skal holde i en generation, og set i det lys, er det ikke nogen skidt investering, selv om købsprisen er eksorbitant.

// Type: 2-vejs basreflekshøjttaler
// Kabinetvolumen: 4,3 liter
// Dimensioner (på gulv): 132,6 x 15,5 x 13,5 mm
// Forstærker: 160 watt bas, 160 watt diskant
// Pris: 33.900 kroner (stereosæt)

Hvis du vil overføre musikken trådløst til BeoLab 18, kan du gå to veje. Den ene er at købe et B&O-lydsystem, som kan sende signalet direkte og kabelfrit til højttalerne. Den anden er at sende fra andre musikkilder. Det kræver en særlig B&O-boks (BeoLab Transmitter) til at videreføre signalet trådløst. Den koster cirka 3000 kroner og har en række tilslutninger bagpå. Her kan du med kabel tilkoble for eksempel den digitale udgang fra din cd-afspiller. I boksen konverteres signalet og sendes trådløst til højttalerne i tabsfri kvalitet.

I praksis tager denne opsætning få minutter. Du sætter strøm til højttalerne og den trådløse sender, og efter få minutter spiller det hele. Øverst på højttaleren er en ring, der lyser i forskellige farver, så du kan tjekke, om der er forbindelse. Musikvalget styrer du fra det anlæg, du har koblet på boksen.