Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Microsoft Kinect; et godt bud på en ny måde at spille på

Du skal ikke bruge en kontroller af nogen art, når du skal spille med Microsofts nye Kinect. Den aflæser kroppens bevægelser, og omsætter dem til bevægelser i spillene. Det er sjovt og fungerer fint det meste af tiden.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alt om DATA har tidligere været en tur ude hos Microsoft og kigge på Kinect, den styreenhed til Xbox 360 som gør, at du kan styre spil med kroppen, og ikke med en egentlig kontroller.

Den gang var vi begejstrede. Vi spillede racerspil, vi var med til at spille beach volley, og det blev også til bordtennis. Men en ting er, hvordan det virker i et lyst kontorlandskab, noget helt andet er, hvordan det virker, når det kommer hjem i dagligstuen.

Flere forskellige spil

Lidt før Kinect blev lanceret i Danmark, fik vi så mulighed for at få en med hjem og teste, og vi fik også en stak spil med. En ting er at teste Kinect med den samling små spil der følger med, Kinect Adventure, noget helt andet er at prøve nogle af de andre spil, som blev lanceret samtidig.

Vi skal lige sige, at vores Xbox 360 er af lidt ældre dato, så da vi installerede Kinect, skulle den først opdateres, og vi måtte også slutte strøm til selve Kinect, der ellers kan tage strøm direkte fra Xbox 360, når vi altså snakker om nyere versioner af konsollen.

Kinect-enheden skulle nu lære at genkende os, så de indbyggede kameraer efterfølgende automatisk kunne logge hjemmets faste spiller ind, blot vi stillede os foran Kinect.

Første gang tog det lidt tid, for en ting er at Kinect skulle se os, en anden er, at vi også skulle stille os en række forskellige steder, og i bestemte positioner, så den kunne kende vores bevægelser. Da det endelig var gjort, var vi så klar til at spille.

Stuen ikke stor nok

Her kom så første problem. For Kinect kræver plads, rigtig meget plads endda. Du skal helst stå mellem 2½ og 3 meter fra selve Kinect'en, hvilket er ret langt i de fleste stuer. Derefter skal du have rigelig plads i siderne, specielt når to spiller samtidig.

Det endte med, at vi måtte vende vores tv, så vi kunne komme langt nok væk fra det. Og stadig havde vi problemer med at komme langt nok ud til siden. Lidt ironisk var det også, at vi ofte stødte sammen, og når vi forsøgte at løse det ved at gå lidt væk fra hinanden, fik vi besked på at bevæge os ind mod midten.

Nuvel - vi gik i gang med at spille "Kinect Adventure" og det var sjovt. Kinect reagerede fint, og spillene er ret lette at betjene. Men da vi ikke kæmpede så meget mod hinanden som med hinanden, så skiftede vi hurtigt over til "Kinect Sports".

Nu var det så kamp mod hinanden, og her oplevede vi et par gange, at Kinect ikke var helt så præcis, som vi havde håbet. Specielt under et minispil, hvor det handlede om at sparke bolde ind i et mål på tid, var det ofte som om, at Kinect ikke var hurtig nok til at fange bevægelserne.

Det var dog kun tilfældet for undertegnede. Min kone havde intet problem, og spørgsmålet er, om der et et problem, når en meget høj person spiller. Det var tydeligt, at spillet ikke reagerede helt som det var forventet.

Da vi så forsøgte at spille det racerspil vi havde fået med, Kinect Joy Ride, oplevede vi igen, at der var lidt problemer. Denne gang var spillet ikke helt så vildt med at logge den rigtige spiller ind, hvilket undrede os. For det fungerede jo fint i de andre spil. Men i øvrigt er Joy Ride sjovt, når det først virker.

Vi afprøvede også Dance Central, og det var ligeledes sjovt. Styringen fungerede utrolig godt, og det er altså morsomt at stå og forsøge at danse som Lady Gaga eller tilsvarende personer. Ikke at det er specielt kønt, men sjovt - det er det altså.

Video og billeder kan deles

Kinect slutter af med at vise billeder af dig, mens du har spillet et af spillene, og det kan være utrolig sjovt og ikke mindst pinligt. Jeg har allerede set de første på Facebook dele deres Kinect-oplevelser, hvilket har fået mig til at love mig selv aldrig at gøre det samme.

Udover de småproblemer jeg har oplevet med Kinect, så har den fungeret fint. Men jeg har faktisk hørt fra et par kolleger, at der er andre ting med Kinect, som ikke er helt i orden.

Hvis der, for eksempel, kommer meget lys ind på personen der spiller, så kan Kinect ikke se dig, og dermed kan du ikke spille. Og små børn skulle også have svært ved at spille på Kinect, for arme og ben er ikke så lange, at Kinect kan se bevægelserne.

Jeg har ikke selv konstateret nogle af de problemer, men har hørt dem fra kolleger jeg stoler på, og har også læst om tilsvarende problemer på nettet.

Så alt i alt er Kinect en rigtig god ide, men det lader til, at Microsoft nok bliver nødt til at komme med en opdatering til spillet. For den bliver næppe den Wii-killer, som jeg først havde regnet med.

Kinect skal dog stadig roses, for det er en sjov og social måde at spille på, og klart en skæg måde at få folk til at engagere sig i spil.

Dog skal du lige være opmærksom på, at hvis du bor i lejlighed, så er der mange spil, du ikke vil kunne spille. For rigtig mange af dem involverer hop på stedet, og det er ikke alle underboer, der synes at det er sjovt at høre dig hoppe rundt på stuegulvet i flere timer ad gangen.

Kinect findes i tre forskellige udgaver. Du kan enten købe den som sensor alene, hvis du allerede har en Xbox 360, eller du kan købe den med en Xbox med 4GB harddisk eller en Xbox med 250GB harddisk. Prisen ligger på 1.200 kroner, 2.200 kroner og 2.800 kroner. Og mon ikke du vil kunne finde den på tilbud meget snart?