Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Meget mere end bare en gps

Navigationscomputere har udviklet sig meget over de seneste par år, og den nyeste inkarnation fra Garmin, nüvi 3590LMT, er et godt eksem-pel på, hvor mange forskellige ting en moderne gps kan bruges til.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Der er sket meget for Garmins gps’er i løbet af de seneste par år. De har fået et design, der er langt mere elegant, og det har fået tilført en utroligt stor mængde funktioner, der øger værdien af enheden.

Det glæder i endnu højere grad, for den nyeste Garmin nüvi 3590LMT, der er nyeste version af elektroniske vejvisere fra Garmin, imponerede på flere måder redaktionen, da vi testede den, selvom vi dog også oplevede et par gange, at den formåede at få os til at undre os.

Stemmekommando

Rent navigationsmæssigt er der ikke meget at komme efter. 3590 er lynhurtig til at finde satellitter, og den er nem at betjene. Du kan enten vælge at indtaste adressen, ip-punktet eller lignende direkte. Og det intelligente tastatur fjerner løbende alle de taster, der ikke kan bruges, hvilket fungerer rigtig flot.

Den kan også betjenes med stemmen. Ved at sige ”stemmekommando” får du blandt andet muligheden for at sige, hvortil du gerne vil navigere.

Her skal Garmin altså lige have stor ros. Du kan sige adressen helt normalt, altså ”Sejrøgade 7, København”, og så finder den adressen. Nogle gange hører den forkert, men hitraten er høj, og efterhånden som du vænner dig til den, rammer du rigtigt næsten hver gang.

Den skal også have ros for displayet, der orienterer sig, alt efter hvordan du holder enheden. Så i stil med din tablet eller smartphone ændrer displayet retning.

Nüvi 3590 er udstyret med live-trafik, så den kan ændre den planlagte rute, hvis den opdager, at der er trafikale problemer. Helt generelt fungerer denne funktion fint, men problemet er, at hvis du undervejs selv opdager, at du alligevel hellere vil den oprindelige vej, er der ikke rigtig nogen mulighed for at finde den oprindelige rute frem igen. Ellers fungerer navigationsdelen upåklageligt.

Nogle fede funktioner

Nüvi 3590 adskiller sig dog fra mange af de gps’er, der er på markedet i dag. En af dem er ecoRoute, hvor du får en række spændende muligheder for at holde øje med dit brændstofsforbrug og ikke mindst dit kørselsmønster.

Første gang du starter det lille program op, skal du indtaste, hvor mange liter din bil bruger pr. 100 km, når du kører bykørsel og almindelig landevejskørsel, og så skal du indtaste, om din bil bruger diesel eller benzin samt dagsprisen på samme.

Herefter analyserer 3590 din kørsel for dig, og hver gang du stopper, får du at vide, hvor meget turen har kostet. Når du efterfølgende tanker, taster du igen prisen ind, og hvor meget du tanker, og du kan så se nogle rapporter, der blandt andet viser, hvor stort CO2-aftryk du har påført miljøet. ecoRoute er en spændende del af nüvi 3590 og klart noget, der kan lære dig bedre brændstofs-økonomi.

Den anden spændende ting er muligheden for at hente og installere en gratis app til din Android-smartphone, Smartphone Link, som forbinder din gps med din telefon, og pludselig kan du dele oplysninger og live-tjenester mellem de to enheder.

Du kan blandt andet lade folk, du stoler på, se, hvor du befinder dig, eller sende dem en besked om, at du er på vej, og at de kan følge dig på nettet ved at klikke på det link, der sendes til dem.

Du kan også aktivere PhotoLive, som giver dig mulighed for at se billeder direkte fra trafik- kameraer på større veje, og du kan få en vejrudsigt, både der hvor du aktuelt er, og der hvor du skal hen. Endelig kan du også lave søgninger i Krak, både en lokalsøgning og en søgning på personer.

Alle disse funktioner kræver dog, at du har Smartphone Link installeret, og dermed bruger du også en dataforbindelse fra din telefon. Ikke at det er mange data, du henter ned, men det er værd at være opmærksom på – specielt hvis du ikke har data inkluderet i dit abonnement. Samtidig er der en del af de tjenester, du skal aktivere på din telefon først, og flere af dem koster penge.

Helt generelt er det en rigtig god gps, men de bedste funktioner bliver først tilgængelige, når du bruger Smartphone Link, hvilket stort set ikke kan undgå at koste dig penge, og samtidig kræver det, at du har en Android-baseret telefon.