Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Medie-nas i skyen

Hvorfor gøre det mere kompliceret end nødvendigt? Alt om DATA har set på en 2-bays nas, der indgår i det hjemlige netværk uden omsvøb og tilbyder deling på den enkleste måde.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

ZyXEL NSA325 er en glimrende repræsentant for den nye bølge af nas-servere til hjemmebrug. Forstået på den måde, at det bliver stadig lettere at glemme, at de data, musik og film, man bruger på nas-drevet, faktisk befinder sig på en separat enhed på netværket. Brugervenligheden er virkelig i højsædet. Hvis man ikke aktivt søger det, ser man som bruger i hverdagen ikke de menuer, hvorfra den grundlæggende administration af enheden foregår. Den del er gemt lidt af vejen.

Let at gå til

Det er sikkert ikke forkert at påstå, at denne nas vil kunne dække de fleste private brugeres behov. Der er tale om en 2-bays nas, der leveres uden drev, men som kan rumme to 3,5" sata 6.0 Gb/s-harddiske med en angivet samlet kapacitet på maksimalt 6TB. Plads kommer man ikke til at mangle med de rigtige drev, og features da slet ikke. Det er heller intet problem at komme i gang med at anvende NSA325, i hvert fald ikke under Windows, hvor man med NAS Starter Utility indledningsvis initialiserer enheden.

Man kan vælge mellem en manuel eller en automatisk opsætning. Vælger man automatisk, opsættes der automatisk en raid 1-konfiguration, hvis der er to drev i enheden. Vælger man manuel, kan man også vælge raid 0, jbod eller separate drev. Vi valgte raid 1 via manuel initialisering til vores to 2TB-harddiske. Nas-serveren gik i gang med at opsætte raid 1. Her overraskede NSA325, da det gik ret tjept.

Den slags kan ellers tage rum tid. Efter endt initialisering fungerer NAS Starter Utility som base for al interaktion med nas-enheden. Den har et yderst moderne og imødekommende design. Her findes blandt andet NAS seeker, der kan søge efter nas-serveren på netværket. Men hovedsageligt består den af seks ikoner kaldet ’My tools’, hvorigennem langt den meste interaktion med NSA325 foregår, men der er også her i en diskret menu adgang til initialisering, administration og generelle indstillinger.

Medie-nas også i skyen

Som sagt rummer NSA325 en lang række features. Disse understøttes af en kraftig 1,6GHz-processor og 512MB ram. Den slanke nas med det klassiske ”ZyXEL” bølgende på fronten har 1Gbit/s-lan, to usb 2.0-porte bagpå og en usb 3.0-port på fronten. Til usb-portene kan man tilslutte yderligere lagringsenheder. Til internt brug anvendes filsystemet ext4 til de installerede drev. Hardwaresiden er altså i orden, hvilket også må siges om de mange features, der orienterer sig om mediestreaming i bredeste forstand og adgang til din egen cloud. Mytools rummer Media Player, der er NSA325’s samlede brugergrænseflade for indhold, hvad enten det er film, musik, fotos eller dokumenter med mere.

Du kan streame indhold fra din nas til dlna-understøttede enheder på netværket. Mytools indeholder også Dropbox-understøttelse og mulighed for at downloade filer direkte til din nas via BitTorrent. I det hele taget kan funktionaliteten udvides ved at aktivere en lang række ”packages”, der hver især tilføjer ekstra muligheder. Der er også mulighed for at åbne de forskellige delte mapper, der ligger på nas-enheden via Mytools. Du kan ”mappe” de delte drev, så du har adgang til dem direkte inde fra Windows. Brugervenligheden er altid i top. Selvfølgelig kræves det, at enkelte elementer skal aktiveres, før de kan bruges, men selve administrationsdelen er pæn og ret overskuelig.

En meget smart funktion, der kan aktiveres via installation af en package, er Polkast. Det er en cloudtjeneste, man tilmelder sig, som er gratis. Hvis du så downloader Polkast til din smartphone eller tablet, kan du såvel til Android som iPad og iPhone streame musik, film og dokumenter fra din nas, hvor end du måtte befinde dig. Det er virkelig enkelt og virker ganske overbevisende. Hastigheden er fin med random læsehastigheder på 25-43MB/s og skrivehastigheder på 63-72MB/s alt efter filstørrelse.

Energiforbruget lå på 6,9 watt med drevene i dvale og mellem 15,6 og 21,1 watt i de fleste andre situationer.