Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Lysshow på den intelligente måde

Nu kommer Philips’ lyssystem Hue i en opdateret udgave. Du kan styre pærerne trådløst, og du kan for eksempel lade dem blinke i takt med filmmusikken fra et surroundanlæg eller lyse op, når en røgalarm aktiveres.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den mest kreative form for lysstyring lige nu hedder Philips Hue. Også i den nyeste variant består systemet af elpærer med standardfatning, egen sender og modtager samt en router, Hue Bridge 2. Sidstnævnte kan du med ethernet-kabel tilslutte boligens Wi-Fi-router (så har du altid et trådløst net til systemet, selv om internettet skulle gå ned). Og så er du klar til at lege med mulighederne.

Du kan styre pærernes farve med en app. Du kan endda lægge et af dine feriebilleder ind og så vælge farven fra vandet, himlen eller væsken i dit drinksglas. Du kan styre pærernes farve med en app. Du kan endda lægge et af dine feriebilleder ind og så vælge farven fra vandet, himlen eller væsken i dit drinksglas.

Lyset fra pærerne kan styres med en app – også selv om du befinder dig på den anden side af jordkloden. Opsætningen er uhyre enkel, og efter få minutter kan du skifte farve, lysstyrke og meget mere via din smartphone. Du kan endda bruge Apples Siri som stemmestyring til at slukke eller tænde for lyset. Det kan du, fordi systemet understøtter Apples Homekit.
Philips Hue er nemlig en åben standard, så tredjepartsleverandører kan lave apps og ikke mindst apparater, der kan arbejde sammen med Hue.

Den særlige Hue-router tilsluttes strøm og hjemmets trådløse router. Så kan du styre lyset fra din smartphone eller tablet, også selvom du ikke er hjemme. Den særlige Hue-router tilsluttes strøm og hjemmets trådløse router. Så kan du styre lyset fra din smartphone eller tablet, også selvom du ikke er hjemme.

Således findes der omkring 300 apps med forskellige funktioner. Du kan få nogle, der simulerer stearinlys, andre sørger for at en pære blinker rødt, hver gang du får en mail. Samsung for eksempel giver mulighed for, at producentens trådløse højttalere kan styre lyset. Og Nest har udviklet en røgalarm, der kan få Hue-pærerne til at blinke, hvis der registreres røg.

Tv-show i hele stuen
Hue kan naturligvis også arbejde sammen med Philips Ambilight smart-tv. Tv’et har lysdioder, der lyser op på væggen i takt og med farve som tv-billedet. Det kan du også få Hue-pærerne til, og det er ærligt talt en ret flippet oplevelse. Hele stuen lyser op i samme farve og takt som billedet.

Hue-pæren skrues i det lampe-udtag, du har lyst til. Pæren har egen dæmper, modtager og sender. Den linker til de øvrige pærer, så rækkevidden kan udvides til mange hundrede meter. Hue-pæren skrues i det lampe-udtag, du har lyst til. Pæren har egen dæmper, modtager og sender. Den linker til de øvrige pærer, så rækkevidden kan udvides til mange hundrede meter.

Vi er vilde med, at hver pære har sin egen sender og modtager, og lyskilderne dukker op på den app, der styrer dem, så snart du har sat dem i. I det hele taget er appen intuitiv at bruge. Fra appen kan du også få adgang til mere specielle applikationer, og flere af dem koster penge. Men med de gratis kan du nå rigtigt langt.

Prisen for den nyeste version af sættet er cirka 1500 kroner, og det er godkendt, når man tager med i betragtning, at hver pære er angivet til at holde mindst 15.000 timer.

Med et Philips Ambilight-tv kan du få Hue-pærerne til at skifte farve i takt med billedet. Det er  ret imponerende at opleve. Med et Philips Ambilight-tv kan du få Hue-pærerne til at skifte farve i takt med billedet. Det er ret imponerende at opleve.