Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lynhurtigt ssd giver liv til pc’en

Hvis din computer er langsom, så er en oplagt måde at give den mere liv at montere et ssd i den. Alt om DATA har testet det nye HyperX fra Kingston, en lynhurtig repræsentant af slagsen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Harddiskens fremtidige afløser er endnu ikke blevet så almindelig, som vi havde regnet med for ganske få år siden. Men ssd er dog efterhånden til at indkøb for menneskepenge, og Kingston hører til blandt de producenter, der forsøger at gøre ssd’erne mere almindelige.

Kingston har lige sendt sin nye HyperX på gaden – et ssd, der understøtter den nye sata revision 3.0. Kingston skriver, at hvis din computer understøtter sata 3.0, så kan du forvente hastigheder på op til 525MB/s ved læseoperationer og 480MB/s ved skriveoperationer.

Det lyder ikke dårligt, og naturligvis var det noget, vi var nødt til at afprøve. Det er også værd at bemærke, at hvis du bruger en computer, der ikke understøtter den nyeste sata-standard, så vil du maksimalt opnå de hastigheder, som den gamle standard understøtter. Så inden du indkøber dette nye drev, så tjek lige, hvad din egen computer er udstyret med.

Opgrader pc’en

Det ssd, vi testede, var en del af et upgrade-kit, så vi fik både et drev, en ekstern harddisk-dock, en skruetrækker, en monteringsplade, så ssd’et kunne passe i en 3.5"-bay, satakabel og et program, der kunne klone vores eksisterende harddisk.

Vi gik derfor i gang med at opgradere vores laptop, hvilket var lidt af en opgave. For det drev, vi testede, var kun på 120GB. Så vi var nødt til at slette temmelig meget på harddisken, inden vi kunne forsøge at klone den.

Efter oprydning og inden kloning gik vi så i gang med at teste vores almindelige harddisk. Vi skulle jo gerne se, hvor hurtigt vi rent faktisk fik gjort vores laptop med det nye ssd installeret.

Vi startede ud med opstartstider på omkring 1,5 minut, hvilket slet ikke var dårligt, så vi var ikke sikre på, at vi for alvor ville få noget ud af at skifte den allerede hurtige harddisk ud med ssd’et.

Harddisken blev nu skruet ud, ssd’et sat i laptoppen, den gamle harddisk monteret i den eksterne harddisk-dock, og så bootede vi laptoppen op på den medfølgende cd. I løbet af ganske få trin var vi godt i gang med at klone den gamle harddisk over på ssd’et.

Efter endt kopiering genstartede vi nu igen computeren og blev glædeligt overraskede. Vi skar næsten 50 sekunder af opstarten. Vores allerede hurtige laptop var næsten flyvende nu. Vi var meget tilfredse.

En meget hurtigere maskine

Derefter gik vi så i gang med at benchmarke selve harddisken. Her skal vi lige huske at sige, at vi også benchmarkede den gamle harddisk, inden vi skiftede de to diske ud, så vi kunne se, hvor meget hurtigere vores laptop rent faktisk blev ved opgraderingen.

Det første benchmarkprogram, vi brugte, var ATTO Disk Benchmark, og vi kørte to forskellige test igennem på vores harddisk, så vi fik en fin fornemmelse for gennemsnitsværdierne.

Den almindelige harddisk klare- de omkring 85MB/s i skrivetest-en og omkring 90MB/s i læsetesten. Men tallene så radikalt anderledes ud, da vi benchmarkede vores ssd. Her var vi oppe på 420MB/s i skrivetest og 485 MB/s i læsetesten. Ikke helt de tal, som Kingston lovede os, men stadig meget høje værdier. Igen – det krævede den nye sata 3.0-port for at opnå disse hastigheder.

Dernæst testede vi den med HD Tune Pro og med RDII. Om end tallene ikke var helt de samme som ved ATTO Disk Benchmark, så var de meget tæt på, og i gennemsnit så vi en almindelig harddisk, der lå på mellem 80 og 90MB/s i skrivetest og 90-100MB/s i læsetest.

Kingstons ssd klarede sig igen meget bedre, med mellem 400 og 430MB/s i skrivetest og 470 til 500 MB/s i læsetest.

Ssd’er er nogle små hurtige djævle, og de, der understøtter sata 3.0, er endnu hurtigere. Så hvis du virkelig vil give din computer lidt smæk for skilling-erne …