Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lynhurtigt ssd fra Kingston

De superhurtige ssd-drev både falder i pris og stiger i kapacitet. Det nye HyperX-ssd fra Kingston udmærker sig ved at være det hurtigste, vi endnu har testet.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kingston er nok bedst kendt for sine ram-moduler og usb-nøgler. Men de har længe været med på ssd-fronten, og Alt om DATA har ved flere tidligere lejligheder testet Kingstons ssd’er.

Producenten har nu sendt sine nyeste af slagsen på gaden, og her på redaktionen var vi ikke sene om at få fat i et eksemplar og få testet det i vores hårdt prøvede testcomputer.

Vanen tro kommer drevet i en såkaldt upgradeversion, hvor der medfølger både kloningssoftware og kasse, hvori den eksisterende harddisk kan monteres, hvis det altså er en harddisk fra en laptop, altså af samme størrelse som et ssd.

Vi har ved tidligere lejligheder testet denne upgradefunktion og ved af erfaring, at den virker upåklageligt. Vi valgte derfor denne gang at teste den ved at montere den som ekstra harddisk i vores computer, så vi på den måde kunne få et drev, der skulle være markant hurtigere end computerens øvrige diske.

I gang med bæstet

Det er heldigvis en meget let operation at sætte en ny harddisk i computeren. I med det medfølgende sata-kabel, og monter harddisken på den medfølgende adapter, så den kan placeres samme sted som de traditionelle harddiske.

Efter en hurtig genstart af computeren og en tur forbi administratorværktøjet for at fortælle computeren, at der er kommet en ny harddisk, så er vi klar. Hele proceduren tog måske 10 minutter, hvoraf de 8 blev brugt til at skille og samle testcomputeren.

Vi gik nu i gang med at teste drevet, og det var med store forventninger. For på pakken stod der, at drevet var målt til hastigheder på 555MB/s ved læseoperationer og 510MB/s ved skriveoperationer, og at det var programmet ATTO Disk Benchmark 2.41, der var brugt til disse målinger.

Første program, vi brugte til at teste med, var CrystalDiskMark 3, og vi kunne godt nok ikke nå de samme målinger. De bedste målinger, vi kunne opnå, var 277MB/s ved læseoperationer og 254MB/s ved skriveoperationer. Det undrede os en del, og vi gentog målingerne flere gange, med samme resultat. Ikke at tallene ikke var fine, men der var lang vej op til de lovede hastigheder.

Vi kastede os derefter over PerformanceTest fra PassMark, og her var det bedste resultat, vi kunne måle, 241MB/s ved læseoperationer. PassMark Advanced Disk Test var ikke meget bedre. Her endte vi på hastigheder omkring 230MB/s, men indrømmet – det var ved meget høje samtidige belastninger af disken.

Vi gav os nu til at kigge nærmere på specifikationerne afdisken, og pludselig så vi, hvor fejlen lå – drevet kræver sata rev3.0, der understøtter 6GB/s. Igen måtte vores testcomputer undergå en lille operation. Vi åbnede kassen, og efter små 10 minutter havde vi fået flyttet rundt på vores sata-kabler, så vores nye ssd nu var koblet til en sata rev3.0-port.

Take-off

Det var lidt som at se en jetjager lette. Pludselig lettede vores computer i overført betydning, og alle vores testprogrammer var enige, det her er en meget hurtig harddisk. Laveste hastighed vi kunne komme i nærheden af, var på 480MB/s ved skriveoperationer, og bedste var på 518MB/s ved læseoperationer.

Dejligt at se så hurtigt et drev, og det er virkelig noget, der kan mærkes på den generelle hastighed af computeren. Hvis drevet havde erstattet vores opstartsdrev, ville vi også have mærket en forbedring i opstartshastigheden. Men det må vi have til gode til senere.