Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lynhurtig iPhone læser fingeraftryk

iPhone 5s ligner sin forgænger på overfladen, men har markant hurtigere processor, bedre kamera og en fingeraftrykslæser, som gør det nemt at logge på mobilen.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Som altid var der fuld gang i rygtespredningen op til lanceringen af iPhone 5s og dens billigere lillebror iPhone 5c.

Mange forventede en markant større mobil, som kunne matche de nyeste Android-konkurrenter på skærmstørrelsen. Sådan blev det imidlertid ikke. På overfladen er Phone 5s, den aktuelle topmodel, stort set identisk med sin forgænger. Få men betydelige fornyelser adskiller den imidlertid på afgørende vis.

Log ind med din finger

Største nyhed i iPhone 5s er fingeraftrykslæseren. Den er bygget ind i hjem-knappen, og gør det muligt at logge ind på mobilen samt foretage køb i App Store og andre handlinger ved at placere fingeren på knappen.

Under opsætning af mobilen lærer den din finger at kende, og du kan tilføje flere fingre under indstillinger senere. Læsningen foregår til tider lidt langsomt men fungerer upåklageligt.

Dog er du stadig afhængig af en almindelig login-kode, som du er tvunget til at bruge, når mobilen genstartes samt i andre situationer, der kræver ekstra sikkerhed.

To processorer

iPhone 5s har selvfølgelig også fået den obligatoriske processor-opgradering, som hører til enhver ny generation af iPhones. Dog denne gang en mere betydelig af slagsen.

Her er tale om en A7-processor bygget på 64-bit arkitektur, som vi kender fra desktop-pc’er. De leverer en markant forbedring i ydelsen. Alt kører som smurt, og iPhone 5s er et lyn til at åbne apps og håndtere spil og mere krævende medieopgaver.

Som noget nyt får hovedprocessoren assistence fra en M7 hjælpe-processor, der er specielt gearet til at tage sig af data fra accelerometeret, gyroskopet og kompasset. På den måde giver den ikke blot bedre ydelse på apps, der anvender disse komponenter - typisk trænings-apps og lignende - men aflaster også hovedprocessoren, så der spares på energien.

Det er dog ikke noget, man mærker meget til ved almindelig brug, for selvom batterilevetiden er en anelse bedre end forgængerens, er den fortsat ikke imponerende.

Bedre billeder i mørke

Kameraerne har også fået forbedringer. Ikke i form af flere pixel, men blændeåbningen er nu bredere (f/2.2) og sensoren større, hvilket giver pixel på 1,5μ, et skridt op fra iPhone 5.

Det betyder, at der indtages mere lys. I svagt belyste situationer ses således en stor forbedring sammenlignet med iPhone 5. Der er desuden tilføjet ny blitz, som automatisk justerer farve og intensitet til situationen.

Det giver væsentlig mere naturlige billeder, når blitzen tages i brug, hvilket må siges at være lidt af et fremskridt, og her ligger Apple nu et godt stykke foran konkurrenterne.

Du kan desuden skyde serier på 10 stillbilleder i sekundet og video i slowmotion med 120 billeder i sekundet, når du optager i hd (720p). Det kan give sjove og til tider ret imponerende resultater. FaceTime-kameraet er også blevet opgraderet, så det er bedre i dårlig belysning.

Stadig blandt de bedste

Der er ingen tvivl om, at iPhone 5s er en bedre mobil end sin forgænger og at især fingeraftryksscanneren markerer et vigtigt skridt fremad.
Samlet set fremstår den dog som en lettere konservativ opgradering, der ikke tager iPhone-oplevelsen videre på afgørende vis.

Det sker kun i form af iOS 7, som må siges at være den mest betydelige opgradering i denne iPhone-sæson.

iPhone er fortsat blandt de bedste mobiler på markedet, men jo længere Apple bliver ved at insistere på en skærmstørrelse, der virker mere og mere utidssvarende og holder igen med teknologier som NFC, Miracast og lignende, jo mere attraktive bliver konkurrenterne.