Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lynhurtig ekstern harddisk

My Passport er Western Digitals serie af eksterne harddiske. De har nu lanceret deres 2TB-version, der også understøtter usb 3.0. Vi har naturligvis testet den for at se, hvor god den er, og den formår at imponere på mange punkter.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er altså imponerende, så små de eksterne drev er blevet. Det nye My Passport fra Western Digital indeholder hele 2TB data, men fylder ikke meget mere end din smartphone. Drevet er derudover uden de store dikkedarer – en lille sort kasse med en let nubret overflade og en enkelt port til usb-forbindelsen til din computer.

Drevet understøtter naturligvis usb 3.0, hvilket skulle give de bedste hastigheder, når det handler om at flytte data til og fra disken. Ja, faktisk skulle has-tighederne gerne være så høje, at disken stort set kan bruges lige så godt som en intern disk, for eksempel til at installere programmer på.

God medfølgende software

Når disken er tilkoblet computeren, har du mulighed for at installere nogle hjælpeprogrammer, der ligger på disken. Det drejer sig om WD Drive Utilites, WD SmartDrive og WD Security.

WD Drive Utilities giver dig nogle fine muligheder for at holde øje med tilstanden på dit drev. Du har en diagnosesektion, hvor du kan se drevets s.m.a.r.t.-status, køre en hurtig test af drevet – eller en såkaldt complete test, hvor drevet blandt andet tjekkes for dårlige sektorer.

Det er også under WD Drive Utilities, at du har muligheden for at sætte en sleep-timer op, så du kan bestemme, hvornår disken skal gå i sleep-mode. Du kan køre en Drive Erase, så hele disken slettes uigenkaldeligt, og du kan naturligvis registrere drevet hos Western Digital.

Programmet WD Security bruges til at kryptere disken med, men her skal du være opmærksom på, at hvis du glemmer kodeordet til drevet, er der intet at gøre. Western Digital kan ikke genskabe koden for dig. Det er faktisk et plus til sikkerheden, men du skal huske at skrive den ned eller bruge en, du er sikker på, du kan huske.

Endelig er der backupsoftwaren, WD SmartDrive, og den software trækker virkelig scoren op for drevet. Det er nemlig et godt og enkelt anvendeligt backup- program. Ved opstart får du muligheden for at vælge en kategori- backup eller filbackup. Du kan altid gå tilbage og lave om, hvis du ønsker den anden type backup.

Programmet giver dig en god oversigt over dine filer, når du vælger kategoribackup, og det er utrolig let at vælge, hvad du vil tage backup af. Det samme gælder, når du vil lave en restore – det hele vises i et flot interface, som gør det let at overskue det, du har gang i.

Meget hurtig disk

Vi brugte naturligvis det medfølgende backupprogram til at lave en backup af alle de normale brugerfiler, som ligger på en computer, altså musik, video, billeder, dokumenter, foretrukne og så videre. På vores testcomputer var det nu kun 891MB, der lå opbevaret, men den opgave blev så også klaret på under 1 minut. Restore gik tilsvarende hurtigt.

Derefter kørte vi så disken igennem HD Tune Pro, og også her viste den, at den var lynhurtig. Den kom ud med den dårligste overførselshastighed på 51,7MB/s, mens den højeste var på 100,5MB/s og en gennemsnitlig hastighed på 83,7MB/s. Meget flot for en traditionel harddisk.

Tilgangstiden blev målt til 18,4 ms, og den havde en burst-rate på 123MB/s. Alt i alt en lynhurtig harddisk.

Vi sendte den så også igennem PerformanceTest 7.0, hvor den leverede en hastighed på 87,2MB/s ved sekventiel læsning, 74,9MB/s ved sekventiel skrivning og 2,47MB/s ved random seek + RW. Disse tal var faktisk meget højere end de målinger, vi havde på vores testcomputer, en gamingcomputer fra Toshiba.