Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bo bedre med stor lyd

God lyd og pæn indretning af stuen står ofte i modsætning til hinanden, men du kan heldigvis gøre meget for at afhjælpe det – uden at gå på kompromis.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vil du have god lyd i stuen, kræver det god plads. Uanset, om du har et større surroundanlæg til tv-lyd eller et mere traditionelt stereoanlæg, vil forstærker og afspillere til for eksempel Blu-ray-skiver og cd-plader fylde en del. Især højttalere kan blive meget synlige og dominerende i en stue. Som udgangspunkt skal enhederne stå i bestemte positioner, så du får optimalt lydbillede, men det betyder ikke, at du må gå på kompromis med indretningen af din stue. Der findes nemlig løsninger, som tilgodeser begge dele.

Lydanlæg kræver flere slags ledninger – fra HDMI til elledninger og højttalerkabler – men i stedet for at lade dem ligge på gulvet eller hænge synligt på væggen, så pak dem væk, for eksempel i en kabelbakke. De fås i forskellige tykkelser, kantede eller runde. De kantede skal som regel åbnes ved, at du lirker fronten af, lægger ledningerne i, og klikker fronten på igen. Runde bakker skal ofte åbnes ved, at du skubber fronten til side, lægger ledningerne i og trækker fronten for igen.

Bakkerne beskytter dine ledninger, men giver også en frihed til at trække dem, hvor det passer bedst for opstillingen af dit anlæg og din stue. Skal ledningerne passere en dør, kan en bred, flad bakke monteres rundt om døren og efterligne dens indfatninger, også kaldet gerigter. Eller du kan fjerne dørtrinnet og erstatte det med en rundet kabelbakke, som kan tåle at blive trådt på.

Tyndere bakker kan også lægges ind til væggen og erstatte fejelisten. På den måde integreres bakken i overgangen mellem væg og gulv.

Gem anlægget bag stof, gitre eller låger. Clic producerer skabe, hvor ledninger og input fra fjernbetjeningen kan passere uhindret. Her er fronten fjernet for at vise opbygningen. Gem anlægget bag stof, gitre eller låger. Clic producerer skabe, hvor ledninger og input fra fjernbetjeningen kan passere uhindret. Her er fronten fjernet for at vise opbygningen.

Kablerne i en strømpe

En anden løsning er en kabelslange eller kabelstrømpe. Førstnævnte ligner en spiral i plastik. Den lirkes op og lukker sig selv, når ledningerne er lagt i. Eller du kan købe et monteringsværktøj, som holder slangen åben og trækker ledninger indenfor.

En kabelstrømpe minder mest om en lang sok eller strømpe. Den er i flettet fiberstof, som åbnes og foldes om sig selv igen, når ledningerne er lagt i. Sokken eller strømpen er mere smidig end slangen og kan derfor bruges på steder med lidt plads. For eksempel bag dit anlæg.

Kabler til højttalere er lidt en anden sag. Ofte er de tykkere end elledninger og kabler til HDMI, fordi god, klar lyd uden signaltab kræver kabler med (tyk) isolering og flere ledere. Disse kabler har ikke godt af et blive presset ned i kabelbakke, som måske skal rundt om et hjørne. Overvej i stedet et specialdesignet, fladt højttalerkabel fra for eksempel svenske Supra, som kan lægges under gulvtæppet.  


Skoskab kan skjule forstærkeren

Selv de mest enkle anlæg består af enheder, som kan fylde meget. Også her findes der elegante løsninger, som ikke skader lyden. På for eksempel ikeahackers.net har kreative hoveder lempet en receiver ned i et skoskab fra Ikea. Lågen på det væghængte skab ved navn Bissa er designet til at vippe udad, så der bliver nem adgang til forstærkerens front. På isabellas.dk er løsningen en kommode, som har fået savet skuffefronten af. Skuffens bund bliver til hylden, som anlægget står på, og fronten kan klikkes af og på ved hjælp af magneter.

Mere professionelle løsninger er opbevaringssystemer, som kan rumme forstærker, subwoofer og højttalere. Systemerne laves af blandt andre Montana, Clic og Frislev og består af møbelenheder med indbyggede hylder.

I møblets top, bund og bagbeklædning sidder huller til HDMI-kabler, USB-ledninger med mere. Hullet i toppen er til kabler og ledninger til blandt andet dit tv. Er dit tv væghængt, skjuler du ledningerne i en kabelbakke. Nogle kabelbakker har i bagsiden små huller, hvor du kan banke søm igennem og ind i væggen.

Flere af systemerne, blandt andre Clic og Montanas Sound System, har gitterlåger, så enheden, for eksempel en forstærker, ikke ses tydeligt, men stadig kan styres med fjernbetjeningen. Ud over afspillere kan også center- og fronthøjtalerne sættes ind i systemet.

I opbevaringssystemet Unnu kan skabets tophul lukkes med et dæksel, så der ikke kommer støv ned til enhederne. Ledningerne til tv’et er gemt i rundede kabelbakker. I opbevaringssystemet Unnu kan skabets tophul lukkes med et dæksel, så der ikke kommer støv ned til enhederne. Ledningerne til tv’et er gemt i rundede kabelbakker.

Lydbar med subwoofer

Hvis du ikke har plads i din stue til et komplet surroundanlæg, der kan give tv-lyden et løft, så gå efter en lydbar. Den slanke, vandrette højttaler er langt bedre end tv’ets egne højttalere, og den kan ofte også afspille musik sendt trådløst fra tablets og smartphones.

Lydbaren placeres for eksempel i et tv-møbel eller under tv-skærmen, og hvis lydbar og tv er af samme fabrikat matcher den ofte i farve og længde. Lydbarer kan købes i sæt med en subwoofer, som tilsvarende kan placeres inde i tv-møblet eller i et diskret hjørne af stuen. Mange anlæg har trådløs subwoofer, så du er endnu friere stillet med hensyn til placering.

 

Testredaktøren:
Gem alt væk!

"Jeg gemmer alle apparater, der ikke skal betjenes dagligt, væk i reoler, som er bygget til at håndtere lyd og billede."
Det fortæller Datatid TechLifes testredaktør Peter Hyldahl. Han har valgt reoler, som er dybe nok til at huse de fleste enheder – som for eksempel en Blu-ray-afspiller. De er beklædt med stoflåger, så de stadig kan betjenes via fjernbetjening.
Reolerne hænger på væggen, og så bliver der plads til kabeldåser og strømkabler på gulvet langs væggen, hvor de ikke kan ses.

Datatid TechLifes testredaktør Peter Hyldahl. Datatid TechLifes testredaktør Peter Hyldahl.

 

Byg lyden ind i væggen – så bliver den helt usynlig

Den mest ambitiøse – og dyreste – diskrete løsning er såkaldt in wall-højttalere. I praksis er det en væg, som bygges uden på en eksisterende. Her bygges der en ekstra væg uden på den eksisterende, og højttalerne monteres i den nye væg, hvor de kan gøres nærmest usynlige.
Du vælger selv, hvor synlige højttalerne skal være. Nogle undlader at sætte højttalerstof på, så højttalerens membraner stadig kan ses. Andre bruger et hvidt stof, som næsten får højtalerne til at falde i et med en hvid væg.

Indbygningshøjttalere fås i mange prisklasser. Der findes også subwoofere til indbygning i en væg, og du kan få sænket loftet og få indbyggede højttalere, som leverer lyden fra oven.
Flere hi-fi-forretninger tilbyder komplette løsninger med bygning af selve væggen, køb, rådgivning og montering af højttalerne. På den måde er du sikker på, at højttalerne kommer til at sidde korrekt placeret og i den rigtige højde i forhold til din lytteposition. For uanset hvilken løsning du vælger, så er det altid lyttepositionen, som afgør, hvor og hvordan dit anlæg og dets enheder skal stå, hvis du vil have den bedst mulige lydoplevelse.

Dette indbygningssæt fra italienske Garvan Acoustics er indbygget i en ramme monteret i en ny gipsindervæg. Højttaleren skjules bag en diskret frontplade. Dette indbygningssæt fra italienske Garvan Acoustics er indbygget i en ramme monteret i en ny gipsindervæg. Højttaleren skjules bag en diskret frontplade.