Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Lille rap netbook, nu med i3-processor

Lenovos lille Ideapad er en kraftkarl i forklædning. Den har markant flere kræfter, end de netbooks vi normalt støder på. Desværre æder den også meget mere batteri.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi har efterhånden testet rigtig mange netbooks her på Alt om DATA, og da langt hovedparten af dem, vi har haft på vores testbænk, har været baseret på Intels Atom-processor, har de alle ligget meget tæt på hinanden, når vi snakker om ydelse.

Det var derfor også noget af en ydelsesmæssig overraskelse, vi fik os, da vi testede Ideapad fra Lenovo, der udadtil ligner hovedparten af de netbooks, vi har haft i hænderne. Den er nemlig udstyret med en Intel Core i3-processor, og i vores benchmarks viste det sig hurtigt, at den giver den lille netbook et spark ind i den næste ydelsesmæssige dimension.

God til at score

Med U-serien har Lenovo sendt en designerserie af bærbare på gaden, lige fra den lille U160, som vi tester i dette nummer, til U460, der er den største i serien, og som stadig er en slimline bærbar computer.

Ideapad U160 ligger i netbook-segmentet af laptops, og ud over at være rettet mod folk på farten så er den også optimeret til video i hd.

Så vi fyrede op under U160, og som vi normalt gør, sendte vi den igennem SiSoftware Sandra Lite-testen og havde et øjeblik glemt alt om, at det ikke var en Atom-baseret netbook, men et lille kraftværk baseret på en Core i3-processor.

Her scorede den i Dhrystone iSSE4.2-testen 17,13GIPS og i Whetstone iSSE3-testen 12,43GFLOPS, da vi testede cpu’en – langt bedre resultater, end hvad vi er vant til at se på en netbook.

Den samme tendens så vi, da vi testede hukommelsesbåndbredden. Her scorede U160 i såvel Integer B/F iSSE2 som i Float B/F iSSE2 båndbreddetesten 6GB/s. Igen ret meget bedre, end vi normalt ser på en netbook.

Men som sagt: Det er også vigtigt at holde for øje, at denne netbook ikke er en Atom-baseret sag, men faktisk har en ret kraftfuld cpu siddende på bundkortet. Omvendt så er den rent prismæssigt næsten at sammenligne med de bedste netbooks. Alt efter hvor du køber din Ideapad, kan du løbe af med den for mellem 4.000 og 5.000 kroner.

Men med en processor, der er så meget bedre end den lille Atom, så forventede vi også en markant reduceret batterilevetid. Vanen tro slog vi derfor alle strømbesparende funktioner fra og satte Battery Eater til at køre den hårdeste test igennem.

Det tog to timer og ni minutter at dræne batteriet, og her var der fuld skrue på skærmen og harddisken. Det var faktisk ret godt, men Lenovo har da også valgt at putte et sekscellers batteri ned i dyret for at sikre en god batterilevetid.

Med den milde test i Battery Eater, men stadig med fuld kraft på skærm og harddisk, klarede den lige over fire timer, og vi var rigtig godt tilfredse. Ved at sætte den tilbage til strømbesparende funktioner, skrue lidt ned for skærm- og harddiskaktivitet, så vil vi forvente en levetid på et fuldt opladet batteri på omkring seks timer. Slet ikke så dårligt for dette lille kraftværk.

At det dog er og bliver en netbook og ikke en maskine, du skal forvente at kunne bruge som renderingsmaskine til dine cad-tegninger, viste vores Cinebench-test 0,47fps i OpenGL-testen og 0,99pts i cpu-testen. Men igen – den har altså rigeligt med kræfter til film og video.

Flot design, godt tastatur

Som nævnt i starten af denne artikel så er Ideapad U160 en designer-netbook, der fås i flere forskellige spændende farver, og som generelt ser meget elegant ud.

Tastaturet er også, som standarden efterhånden er, et ø-tastatur – de enkelte taster er isolerede fra hinanden – hvilket gør det langt lettere at arbejde på den, end hvis de havde ligget klos op ad hinanden.

Tastaturet er også behageligt at arbejde på, god vandring og fint anslag. Selv musepladen ligger godt. Faktisk var det svært for os at finde noget at udsætte på denne lille arbejdshest.