Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Let kamera på flere måder

Det nye digitale videokamera fra Panasonic er let på mange måder. Dels vejer det ikke ret meget, dels er det let at indstille. Der er dog et par småting, der undrer os ved dette lille kamera.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En ting er helt sikker, producenterne af digitale videokameraer kigger hinanden efter i sømmene. Hvis du ser to af slagsen på afstand, vil du ikke være i stand til at se, hvilket der kommer fra hvilken producent.

Det kamera, vi har kigget nærmere på i dette nummer, er Panasonic SDR-S50, og som sagt ligner det alle andre af slagsen, der er på markedet i øjeblikket.

En af de meget spændende funktioner ved kameraet er, at der er 78× optisk zoom. Det er ikke mindre end imponerende, men også noget der kræver, at kameraet bliver monteret på et stativ. Ved så stort zoom skal der næsten intet til, før billedet ryster helt ukontrolleret.

S50 er født uden internt lager, så det er nødvendigt med et sd-kort, før du kan bruge kameraet, og denne model understøtter sd-kort op til 64GB

En god følelse

En ting, vi hurtigt fandt ud af, var, at kameraet lå rigtig godt i hånden. Det skyldtes ikke en anden formfaktor, for den var den samme som på alle andre kameraer, vi har set. Næ, det skyldtes en belægning, som Panasonic har givet kameraet, der hvor hånden hviler.

Knapperne til at starte og stoppe en optagelse til at zoome og ikke mindst til at tage still-billeder med er placeret, så de let kan nås med tommelfingeren. Dejligt, men også noget vi har set tilsvarende på andre modeller.

Men så var det, at vi opdagede en ting, der fik os til at undre os lidt. Kameraet tændte ikke selv, når vi slog displayet ud. Det viste sig, at der sidder en lille knap, der dækkes af den skærm, der slås ud, og det var først, når vi trykkede på den, at kameraet tændte. Det var lidt surt, for det virkede logisk, at kameraet skulle tænde, når vi åbnede for skærmen.

Det undrede os også, at der slet ikke var nogen intern hukommelse i kameraet, men det var dog noget, der var let at overkomme – blot vi havde et sd-kort.

Skærmen er ikke berøringsfølsom, men der er tre knapper (hvoraf den ene også er et lille joystick), som bruges til at betjene skærmens funktioner med.

Et klik på knappen »Menu« og du kommer ind i en menu med kun tre punkter. Herfra kan du let indstille kameraet, og til alle indstillinger er der en god hjælpetekst, der løber i bunden af skærmen.

Ved at klikke på joysticken kommer der en »hurtig-menu« op. Herfra kan du tænde og slukke for fade, du kan slå kompensation for baggrundsbelysning til eller fra, du kan tænde og slukke for guidelinjer, og du kan tænde og slukke for web-mode, som betyder, at du kan optage i et format, der er bedre egnet til at komme online, og som samtidig kun kan optage i begrænsede længder for at sikre en let upload til for eksempel YouTube.

Kameraet har nogle ret spændende funktioner. Det kan for eksempel genkende ansigter, og hvis den først finder et ansigt, så vil kameraet gør alt for at holde fokus herpå. Det virkede utrolig godt under vores test. Selv ikke bevægelser ind foran ansigtet fik fokus til at skifte. Naturligvis er det muligt at slå denne funktion fra i indstillingerne, men den er nu ret god.

En anden spændende funktion er, at du kan indstille fokus på en bestemt ting i dit billedfelt. Når du har låst fast på den ting, vil kameraet igen forsøge at holde fokus på den, så længe det er muligt.

Ellers er kameraet i høj grad et »point and shoot«-kamera. Du peger på motivet, og så starter du ellers med at filme. Du kan dog også vælge en bestemt type motiv/scene, du vil filme i kameraets menu, og så vil det indstille sig efter de forhold. Det kunne være sport, strand eller måske natur.

Naturligvis er S50 også klar til YouTube. Den medfølgende software kan uploade direkte til YouTube, bare det får dit kontonavn og password. Det går utrolig let, uanset om det er en eller flere videoer, du vil uploade.

Samme software har også et par andre funktioner, så som muligheden for at hæfte filmsekvenser sammen og tage billeder ud fra det, du har optaget.
Det var en fornøjelse at arbejde med kameraet, her har Panasonic lavet et pletskud.