Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Let bordunderholdning

Alt i en-computere, der er fusionen mellem desktopcomputer og computerskærm, spås at opnå en stor andel af markedet for stationære computere.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pc-producenterne venter sig en hel del af alt i en-computere i fremtiden. I tidens tegn forventes produktsegmentet at samle op på det stagnerende salg af klassiske desktopcomputere. Alt om DATA har fået tilsendt en Msi Wind Top AE 2050, det er en alt i en-model i entertainment-serien. Hvad den står for, belyses efterfølgende.

Let brise på skrivebordet

Med afsæt i modelnavnet Wind er følgende klart. Wind Top AE 2050 er ikke en orkan, ej heller en stormende kuling, men snarere en let brise. Den er ikke bygget til tunge grafiske programmer, spil i nævneværdig grad eller andre tunge opgaver. Msi Wind Top AE 2050 er slet og ret et 20" integreret underholdningscenter med fokus på multimediebrug og surfing på internettet.

Dokumentskrivning, regneark og lignende klarer den selvfølgelig også uden omsvøb. I computeren sidder en AMD E350 dual core-cpu på 1,6GHz. En score på 10gips samt 7,55gflops målt i SiSoftware Sandra 2011 viser, at computeren ikke er en sejtrækker. Det understreges af en score på 2.585PC Marks i PCMark Vantage.

AMD E-350 er en af selskabets ”fusion”-cpu’er, hvilket betyder, at grafik er indbygget i cpu’en. Her i form af Radeon HD6310. Den indbyggede grafik er slet ikke så ringe, den er stærkere end Intels GMA HD, der udgjorde grafikdelen i visse Intels Core i3- samt Core i5-cpu’er, før Sandy Bridge dukkede op.

Hvad vinden bringer

Det er ikke det værste, når ens computer kun trækker knap 35 watt i ’Idle’ og sågar kun cirka 1 watt i slumringstilstand. Vel at mærke inklusive skærmens forbrug. Msi Wind Top AE 2050 er bygget ind i et chassis sammen med en 20"-, berøringsfølsom skærm med opløsningen 1.600×900 pixels. Skærmen virker meget klar i farverne.

Det er ikke en grafikerskærm, men de fleste vil sikkert synes, den er flot. Det er en glare-skærm. Der kan være en del refleksioner i skærmen. Med tanke på computerens beskedne hardwarebestykning og skærmens størrelse virker Msi Wind Top AE 2050 ret tung med sine 6,8 kilo. Den er heller ikke slank om livet. Det ses selvfølgelig ikke, hvis computeren kun ses forfra. Her virker den ikke ret stor, selve skærmrammen svæver nærmest indkapslet i klar plast.

Plastrammen afrundes i to punkter fortil, der udgør det for fødder. Bagpå er støttebenet placeret, hvilket heldigvis kan indstilles så meget, at skærmen kan vippes en del bagover. Det er også eneste måde, hvormed det er muligt at kompensere for den manglende højdejustering.

Der medfølger et StarType ES500-kompakttrådet tastatur og mus. Det vinder nu ikke den ”Forgyldte fummelfinger” for eksemplarisk brugervenlighed. I højre side befinder multi-dvd-drevet sig. Det er ikke et slot-in, hvilket havde været mere elegant og brugervenligt i den position.

Ellers råder AE 2050 over 2GB ram, en 500GB harddisk. Der er fire usb 2.0-porte, to usb 3.0-porte, 6 in 1-kortlæser samt hdmi-out. Computeren har også 802.11b/g/n trådløst netværk og 1Gbit/s lan.

Indbygget oplevelsesrum

Angående betjening via berøring af skærmen er det nok en smagssag. Vanerne udvikler sig sikkert, afhængigt af hvad der føles bedst i forbindelse med opgaven. Multitouch er med maksimalt to fingre, men det virker fint, specielt i forbindelse med Msi Wind Touch.

Det er et særskilt miljø prædestineret til on screen-betjening, og den indeholder kalender, små programmer, musikafspiller og fotofremviser i det, der ligner en afskærmet opstilling. Med Super Charger skulle man via usb kunne oplade sin smartphone 40 procent hurtigere end normalt. I forhold til ydelsen og placeringen på skrivebordet er blæseren med mellemrum lidt for aggressiv.