Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Udvid dine fotomuligheder

Photoshop plug-in der indeholder utallige filtre, hvormed dine digitale fotos kan efterbehandles, så de rammer lige det udtryk du søger efter.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Digital fotografi er dejligt nemt at gå til. Der findes kameraer med skiftende grader af hjælpefunktioner, der skal sikre det perfekte billede, samt antiryste-funktion, programmer til bestemte motiver og i forskellige grad diverse filtre, der kan give fotos bestemte kunstneriske eller stemningsmæssige udtryk.

Men det er stadig således, at man kan opnå mere med deciderede billedbehandlingsprogrammer, og man kan først og fremmest opnå større kontrol med det færdige resultat. Der findes en lang række af disse billedbehandlingsprogrammer på markedet, med hver deres styrker og svagheder og ikke mindst prisniveau.

Fælles for mange af dem er, at deres funktionalitet kan udvides via plug-ins. Den mest udbredte plug-in type til billedbehandlingsprogrammer er de såkaldte Photoshop plug-ins. De er opkaldt efter det velkendte Adobe-program af samme navn, men mange programmer kan anvende disse Photoshop plug-ins.

Udover Photoshop kan følgende programmer eksempelvis anvende Photoshop plug-ins og dermed også VirtualPhotographer: Paint Shop Pro, Photo Paint, IrfanView, Gimp, Canvas, Photosuite, Image Explorer Pro og sikkert mange flere.

VirtualPhotographer starter op i et selvstændigt vindue inde i det billedbehandlingsprogram du måtte have installeret det i. Når programmet er startet. bliver du præsenteret for de tre hovedpunkter som dette plug-in omfatter. Der er "main", der består af en lang række prædefinerede indstillinger, der ændrer på alt lige fra farve, belysning, kontrast og meget mere.

I "main" er der fire hovedgrupper med hver deres tilhørende filtre. Endvidere er der en, der kaldes favoritter, som er tom første gang programmet køres. Alle filtre kan man ændre eksponeringen på efter behov via en slider. Anden hovedgruppe hedder film, her simuleres at fotoet er taget på forskellige typer film som i de gode gamle analoge dage. Udover dette er det muligt at justere lysstyrke, kontrast og ”papirets” kornethed. Endeligt kan filmes hastighed i ASA værdier fastsættes.

Den sidste hovedgruppe hedder "style" og her tilrettes fotoet, så det repræsentere en af fem stilgrupperinger. Stilene giver sig udtryk i forskellige farvespektre samt farvetemperaturer. Hvor påfaldende hver stil som udgangspunkt skal være kan reguleres via en skyder.

Alle disse stile kan tildeles forskellige effekter, der modificerer stilen mere eller mindre, igen ved at trække i en skyder. Man kan også vælge, at fotoet skal være sort/hvid i forskellige genrer. Vælges dette skiftes fire af de fem oprindelige stilgrupperinger. Disse kan igen modificeres mere eller mindre via en slider.

Uanset hvilken hovedpunkt man beskæftiger sig med, vises det originale foto i et vindue i VirtualPhotograpers hovedvindue. Her kan man med det samme se hvorledes de forskellige ændringer påvirker fotoet i forhold til originalbilledet, som stadig kan ses i billebehandlingsprogrammet. Men det er også muligt at dele fotoet i VirtualPhotographer op i to halvdele, så at det ene repræsenterer det originale udtryk, mens den anden halvdel af fotoet viser hvorledes ændringerne påvirker originalen.

Hvis man kombinerer de mange forskellige manipulationsteknikker og er kreativ, kan man virkeligt opnå utrolige resultater, ikke mindst set i lyset af at dette plug-in ikke koster en rød reje.

VirtualPhotographer skal blot downloades og installeres, så kan du anvende de medfølgende filtre og effekter i det udvalgte billedbehandlingsprogram.

Der er dog et men: Som plug-in fungerer VirtiualPhotographer ikke som selvstændigt program - det er en tilføjelse til førnævnte programtype.

Det er nu ikke noget problem, men husk at VirtualPhotographer skal installeres i den mappe hvor de forskellige billebehandlingsprogrammer gemmer deres plug-ins. Hvis plug-ins ikke installere her virker de ikke. Det er forskelligt, hvor de enkelte billedbehandlingsprogrammer installere deres plug-ins. Man kan søge i stien, hvor det pågældende billedbehandlingsprogram er installeret. Længere nede i stien ligger de ofte i en mapper, der hedder plug-ins eller en underliggende mappe hertil, der hedder filters.

Der findes også en lettere måde at finde ud af, hvor du skal installere VirtualPhotographer. Søg på hele computeren efter filer, der har et postfix, der hedder ”.8BF”. Det er nemlig betegnelsen for Photoshop plug-ins.

Når du har fundet den rette sti kan du kopiere stien og ”klistre” den ind i feltet, hvor installationsstien til VirtualPhotographer skal angives. Efter at VirtualPhotographer plug-in er installeret, kan den findes i menuen blandt alle de andre filtre, der må være installeret i det pågældende program.