Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Laserprinterne rykker på farverne

Farvelaserprinterne er ikke blot dygtige til tekstudskrifter. De har virkelig rykket sig på farverne, selv i de prisbillige modeller, afslører denne dobbelttest af to nye printere.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Farvelaser – alene ordet lyder meget kostbart og eksotisk. Noget, der hører til i jobsammenhæng, ikke hjemme på privaten. Men et kig på priserne i diverse netbutikker lige nu afslører, at du kan få en laserprinter for pænt under 1.000 kroner.

Skal den også kunne printe i farve, koster den omkring 1.200-1.300 kroner, og skal den kobles på et trådløst netværk, skal du betale en ”hund” eller to ekstra. Med andre ord: Det er værd at overveje en farvelaserprinter i stedet for den blækprinter, man ellers finder i de fleste hjem.

De to farvelaserprintere, vi tester her, er gode eksempler på moderne, prisbillige modeller. De udskriver i farve, har trådløst og kablet netværkstilslutning foruden USB-indgang. De er ekstremt lette at sætte op – ikke sværere end en blækprinter.

Samtidig kan de være mere driftsikre i det daglige, da de ikke får tilstoppet printdyserne, som blækprintere ellers kan finde på, når de ikke har været brugt i længere tid. Tilmed er de nyeste typer som ofte meget lettere at skifte toner på. Du åbner bare til indmaden ved at løfte toppen op.

Den er hængslet bag på kabinettet, og indeni sidder tonerkassetterne, som skiftes i en håndevending. Kassetterne kan kun sidde i printeren på en bestemt måde, så du kan ikke gøre det forkert.

Kvalitet frem for økonomi

Om det bedre kan betale sig at benytte en farvelaser end en blækprinter, er svært at gennemskue og teste i praksis. For med i kalkulen skal man lægge, hvor billigt man kan købe blæk, om der er problemer med blækprinterens printhoved, hvor lang tid printerens fulde levetid er osv.

I erhvervslivet kalder man det for TCO, Total Cost of Ownership, altså hvor meget det koster, når man tæller alt med. Og i det regnestykke vil laserprinteren vinde over blækprinteren.

Laserprinteren er dog dyrere i indkøb. Så den gevinst, du kan opnå, fordi tonerforbruget er billigere end blækprinterens blækforbrug, er kun tilstrækkelig stor, hvis du udskriver mange sider hyppigt.

Går du efter høj udskrivningshastighed er laseren hurtigst, men skal du virkelig op i fart, så skal du have dyrere laserprintere, end de to vi tester her. For netop hastighed er noget, der adskiller de dyre printere fra de billige.
Printkvaliteten ved tekst er ofte bedre med laser end med blæk, og så er det knastørt, så snart det er udskrevet.

Pæne farvebilleder kan du også få med en laserprinter – faktisk er vi overraskede over, hvor godt de nyeste modeller klarer sådan en opgave. Her har laserprinteren virkelig rykket sig de seneste år.

Men du kan ikke printe på flot fotopapir som med en blækprinter. Til en præsentation eller en opgave, hvor der både er billeder, tekst og grafer, er farvelaseren oplagt.

HP er en forholdsvis kompakt WiFi-printer, der dog har en papirbakke, som er åben og ikke gør så meget godt for det ellers så enkle design i hvid plastic. Øverst til højre sidder en række dioder, der viser, om der er forbindelse til det trådløse netværk, om der er toner nok i de enkelte magasiner mv. Enkelt og overskueligt.

Installationen er også enkel, og du kan vælge tilslutning via USB, ethernet eller WiFi. Installationen tager få minutter, og så er du kørende med trådløs farvelaserprinter. Ret unikt for en printer af den her prisklasse.

Støjniveauet fra HP er ikke voldsomt, men absolut hørbart. Den stopper til gengæld hurtigt, når den er færdig, og er så helt støjfri. Første printside kan – som det er tilfældet hos mange printere uanset type – være lidt længe undervejs. Herefter går det hurtigt.

Som du kan se i vores målinger, er HP hurtig, når der skal udskrives tekst, og langsom ved farveprint. Men hverken HP eller Epson imponerer med lynhurtige print. Til gengæld står tekst meget skarpt og helt rent med HP, ligesom farvebilleder har masser af substans. Farverne er lidt mørke og mangler den glød, som Epson har. Til gengæld er der bedre dækning i større farveflader. Alt målt og vejet vinder HP testen med et mulehår på grund af den lavere pris.

DATATID MENER:

Fin printer til god pris. Lidt langsom i farver, men giver god valuta for pengene.

Specifikationer

Printkvalitet, sort: 600×600 dpi
Printkvalitet, farve: 600×600 dpi
Papirbakke, ind: 150 ark
Papirbakke, ud: 50 ark
Hukommelse: 64 MB
Oplyst hastighed: 16 sider/min./sort, 4 sider/min./farve
Tilslutninger: USB 2.0, ethernet, 802.11 b/g/n
Dimensioner: 498×298×387 mm
Vægt: 12,1 kilo

Epson minder i sin opbygning om HP, men har dog et lille display, hvor du kan bede om forskellige opsætningsparametre, som kan være gode, når du skal arbejde på netværk. Trods mulighederne er printeren meget let at sætte op og komme i gang med, uanset om den skal kommunikere via kabel eller trådløst netværk. Det tager ikke meget mere end et par minutter, før du er kørende.

Epson larmer lidt mindre end HP, men ellers er de to nærmest identiske i opsætning og brug. Der er tale om små parametre som plasticen og den generelle kvalitet, som gør, at Epson føles som en maskine, der er bygget til at holde til mere end HP. Den vil være bedre gearet til en lille arbejdsgruppe end HP, men det er jo en fordel, som i privat sammenhæng er uvæsentlig.

I praksis er Epson hurtigere på de fleste punkter end HP, men ikke meget. Generelt kommer den hurtigere i gang fra dvale og er også kvikkere, når der printes hurtigt. Printkvaliteten på tekst er lige så god som HP, mens farveprint står flottere og mere naturtro.

Epson er en god printer, hvilket også afspejles i prisen. Har du eller familien et stort printbehov, vil vi pege på Epson. I de fleste tilfælde dækker HP dog de flestes behov fint, og så kan man lige så godt spare prisforskellen på små 600 kroner.

DATATID MENER:

Solid printer til dig med stort printbehov. God gengivelse ved farveudskrifter.

Specifikationer

Printkvalitet, sort: 600×600 dpi
Printkvalitet, farve: 600×600 dpi
Papirbakke, ind: 150 ark
Papirbakke, ud: 100 ark
Hukommelse: 128 MB
Oplyst hastighed: 12 sider/min./sort, 10 sider/min./farve
Tilslutninger: USB 2,0, 802.11 b/g/n
Dimensioner: 394×304×234 mm
Vægt: 12,1 kilo

Hastighedstesten er udført fra i dvale, og printeren benytter sin standardindstilling. Ved sort-hvid har vi dog valgt farver fra i printmenuen.

HP

Farve:
Første side: 55,2 sek.
10 sider: 3 min. 10 sek.

Sort-hvid:
Første side: 16 sek.
10 sider: 50 sek.

Blandet farve-sort-hvid:
Første side: 36 sek.
10 sider: 2 min. 54 sek.

Epson

Farve:
Første side: 29 sek.
10 sider: 2 min. 46 sek.

Sort-hvid:
Første side: 28 sek
10 sider: 1 min. 04 sek.

Blandet farve-sort-hvid:

Første side: 36 sek.

10 sider: 1 min. 23 sek.