Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kompetent kontorskærm til rimelige penge

En professionel kontorskærm som Samsung S27D850T koster mere end en generisk computerskærm til privat brug. Ser man på skærmens kvaliteter er prisen dog mere end rimelig.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Samsung er i vide kredse kendt for deres computerskærme til privat brug, hvor designet til tider hælder til den skulpturelle side.
Man kan ikke sige, at S27D850T-skærmen ikke har et fornuftigt design, den fremstår bare i overensstemmelse med sit tiltænkte brugsmønster lidt mere formel og tilbagetrukket.

Skærmen er udført i plast i farverne titansølv og sort, og materialerne virker meget gedigne og tilforladelige.

Fronten præsenterer sig mest nøgtern med et professionelt udtryk, der manifesterer sig i store og tydelige knapper til on-screen displayet, og skærmrammen der står ud fra skærmen som små skyklapper og skærmer for lys for oven og fra siderne.

Bagsiden, der blander sort og titansølv i et bånd, ser ret nobel ud, hvilket den svungne stander, hvorpå skærmen er monteret, også bidrager til. Foden er stor og gør, at skærmen står stabilt uanset skærmposition.

Farveglad skærm

S27D850T er udstyret med en WQHD-opløsning, hvilket svarer til en pixeltæthed på 108,8 PPI. Det er ikke revolutionerende, men det passer fint til mange kontorprogrammer.

Det er heller ikke så meget skærmopløsningen som farvegengivelsen, der kendetegner denne skærm. Skærmen anvender et PLS-panel, der er i stand til at vise 1,07 milliarder farver, den er også i stand til at vise 100 % af sRGB-farverummet.

Skærmen har en semi-mat anti glare-belægning, der gør, at skærmen ikke er ret modtagelig for indkommende lys. Konstruktionen med de førnævnte skærmrammer eller skyklapper fuldender billedet.

Veldesignet men ikke sprudlende kontorskærm, hvor kvaliteterne ligger i ergonomien og farveudbuddet.

S27D850T er en lysstærk skærm med gode betragtningsvinkler, hvor det er muligt at præsentere skærmindhold for ens kollegaer, uden at disse behøves stå placeret lige ret foran skærmen.

Skærmbilledet er som sagt tilpas detaljeret, farver kan vises korrekt, og farveovergangene fremstår ekstra glatte med de forskellige nuancer på skærmen. Kontrasterne er gode, uden at være exceptionelle.
Skærmen er slet ikke dårlig til gengivelse af hurtige scener, når man tænker på skærmtypen, selvom det ikke er skærmens egentlige styrke.

Et væld af muligheder

Samsung S27D850T er lidt af en duks, når det kommer til den mængde af features, der letter arbejdet eller udvider brugerens muligheder.
Skærmen er meget ergonomisk indrettet med 13 cm højdejustering, og skærmen kan drejes til siderne via et led på skærmens stander, og endelig kan den også pivoteres.

Der er også understøttelse af PIP og PBP, således at man kan tilslutte to kilder til skærmen og få vist indholdet fra begge kilder på skærmen samtidigt.

On-screen menuen, der måske ikke er den mest sprællende oplevelse, er ellers meget overskuelig og giver adgang til en del indstillingsmuligheder. Knapperne til betjening af menuen er et plus, så man skal ikke rode efter at finde dem. Knappernes funktionsangivelse kunne måske være lidt tydligere, det er alt.

Når man er inde i on-screen menuen, så har man blandt andet adgang til at vælge mellem tre forskellige forvalgte gammaværdier, fire forskellige skærmtilstande, en gamingtilstand, justering af rød, grøn og blå, samt seks forskellige farvetoner for skærmen.
Skærmen har også indbygget sensor, som automatisk kan justere blandt andet lysstyrken efter omgivelserne. Den kan slås fra, hvis man ikke er tilfreds.

Tilslutningsmulighederne er også omfattende, og så får man adgang til en USB-hub med fire downstream USB 3.0-porte bag på skærmen.
Energiforbruget på skærmen går typisk fra 28,7 watt cirka til 51,3 watt, når man ikke benytter USB-hubben.