Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kompakt kontorprinter skuffer

Konica Minolta har mange års erfaring med printere og kopimaskiner. Alt om DATA har testet deres nyeste multifunktionsprinter til kontoret; Pagepro 1490MF. Selvom den er god på mange områder, formår den alligevel at skuffe redaktionen.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke så tit, at vi har en kontorprinter til test, normalt tester vi primært printere til hjemmet, men ind i mellem dropper der alligevel en kontorprinter forbi vores testbænk.

Denne gang var det så Pagepro 1490MF fra Konica Minolta, en multifunktionsprinter, der udover at udskrive også kan scanne, kopiere og sende fax. Som den ægte kontorprinter, den nu engang er, er det en sort/hvid laserprinter, men i modsætning til mange andre kontorprintere fylder den ikke ret meget.

Hvis du har et hjemmekontor og mangler en printer, er det hverken størrelsen eller prisen på denne printer, der skal afholde dig fra at købe den, for udover at den ikke er ret stor, er det også en ret overkommelig pris, du kan indkøbe den til.

Samtidig har den et par eco-funktioner, der gør, at printeren også, på papiret, er ret besparende, hvilket kan være endnu en god grund til at investere i denne printer.

Ikke så godt

Men som vi har antydet tidligere, er der altså punkter, hvorpå denne printer skuffer. Det er specielt på to punkter, hvor det går galt for 1490MF, og det er udskriftskvalitet og hastighed. At den så også drillede under installation og opsætning er en helt tredje ting og i denne sammenhæng mindre vigtig.

Derfor starter vi med det mindre vigtige, nemlig installationsproblemerne som vi oplevede. Printeren kan tilsluttes såvel netværk som computer via et usb-kabel, og vi benyttede os af sidste mulighed.

Inden skulle vi dog installere driverne på vores computer, hvilket vi gjorde. Efterfølgende skete der absolut intet, da vi satte usb-stikket i vores computer og efter adskillige genstarter og reinstallationer, gav vi op.

Vores testcomputer kørte Windows XP, så vi ville lige prøve igen denne gang på en Windows 7 computer. Det gik helt anderledes godt.

Installationen fandt automatisk printeren, da vi satte usb-stikket i, dog virkede printeren ikke, før vi genstartede computeren (noget installationen ikke sagde, vi skulle). Ifølge Konica Minolta selv burde printeren fungere såvel med Windows XP som med Windows 7, så det var ikke der, problemet lå.

Vi kastede os nu over at teste de funktioner, printeren har. Såvel scan, som fax og udskrift kan styres fra den medfølgende software, og har du et usb-stik, kan du også scanne og faxe til den, og hvis du har lyst til at skrive billeder ud, behøver du ikke vende din computer først – 1490MF kan skrive direkte ud. Det var smart og fungerede rigtig fint.

Men desværre var det så som så med hastighed og kvalitet på udskrifterne.

Vi startede med at scanne en forside fra Alt om DATA ind, hvilket gik helt fint. Den medfølgende software, PaperPort, fungerede fint, og vi scannede både en sort/hvid og en farveversion ind. Så langt så godt.

Men da vi skrev ud, gik det galt. For det første kom det hele ikke med, printeren kunne ikke skrive ud til kant, for det andet var udskriften ikke speciel god. Den var grynet og ikke specielt god i nuancerne.

Dernæst forsøgte vi at kopiere forsiden direkte på printeren. Ganske som forventet blev resultatet nøjagtig det samme. Kopien blev ikke skrevet ud til kant, og kvaliteten var som før - ikke særlig god.

Nuvel, sidste ting, vi kiggede nærmere på, var hastigheden. Løftet var op mod 20 sider i minuttet i tekst. Det lovede rigtigt godt, men vi besluttede os for, at give printeren lidt mere at arbejde med; nemlig en pdf-fil.

Det ville være en overdrivelse at påstå, at printeren klarede sig godt her. Den brugte tæt mod et minut på at skrive første kopi ud, og dernæst brugte den lige så lang tid på de efterfølgende sider. De burde være blevet skrevet ud langt hurtigere end den første, da de retteligt bør ligge i computeren hukommelse.